Prima pagina | Intalniri HR Partner | Articole | Stiri | Cursuri si evenimente | Inscrie-te pe HR Partner | Contact
   
 
 
 
 
Pus la dispozitie de Marco Polo CEE, 2024-05-07
Ultimii ani gasesc organizatiile din ce in ce mai preocupate de construirea unui mediu de lucru motivant si plin de scop pentru membrii generatiei Z, urmati indeaproape de Millenials. Tinand cont de contextul global in care ne aflam, caracterizat de instabilitate, de o populatie care imbatraneste, de noi tendinte legate de ce anume ne dorim de la locul de munca, acest focus pe generatiile mai noi e lesne de inteles. 
Pus la dispozitie de BIA HCS, 2024-05-29
Legislatia din Romania devine tot mai flexibila, recent fiind adoptate noi legi si ordonante menite sa sustina atat angajatorii, cat si angajatii. Codul ocupatiilor din Romania cuprinde acum noi ocupatii pe care merita sa le consideri in noile angajari. Iar daca la inceputul anului au fost multe discutii despre introducerea platii CASS de 10% la concediile medicale, acum situatia s-a schimbat.
Pus la dispozitie de HART Consulting, 2024-06-26
Cum afecteaza comportamentele exagerate relatia cu oamenii din echipa, dezvoltarea talentelor si organizatia? Cum gestionam aceste parti intunecate, astfel incat sa nu ajungem sa ne distruga, in final?
Pus la dispozitie de Oana Niculae, 2024-06-26
Lucrez cu liderii care inteleg ca ei sunt (parte din) “problema”, cei care inteleg ca prezenta lor impacteaza, constructiv si distructiv, generarea de echipe smart si profitabilitabilitatea activitatilor conduse. Pana la aceasta constientizare, cu siguranta interventiile sunt solicitate “nu pentru mine, ci pentru echipa” sau “cum sa-i organizez mai bine”, si asta nu este suficient. 
Pus la dispozitie de CTeam, 2024-06-26
In afara de faptul ca transparenta salariala reprezinta un avantaj strategic major, care genereaza in mod implicit increderea si angajamentul angajatilor, imbunatatirea reputatiei companiei si atragerea unui fond divers de talente, mai este si obligatorie din 2026. 
Pus la dispozitie de EUCOM, 2024-06-26
Industria Big Tech, cu gigantii sai globali si inovatiile de pionierat in domenii precum computing-ul in cloud si inteligenta artificiala, modeleaza viitorul tehnologiei si al societatii. Romania, emergenta ca hub IT semnificativ, demonstreaza impactul combinat al educatiei, investitiilor strategice si avantajului costurilor competitive.
Pus la dispozitie de Schouten Romania, 2024-06-26
Pe masura ce ne folosim tot mai mult de tehnologii AI pentru a optimiza procesele operationale, liderii organizatiilor pot intampina obstacole in eforturile lor de a mentine niveluri ridicate de implicare a oamenilor, satisfactie la locul de munca si aliniere la obiectivele organizatiei. 
Pus la dispozitie de Smartree, 2024-06-26
Intr-o lume tot mai digitalizata, companiile se confrunta cu presiuni pentru a-si optimiza procesele interne si a ramane competitive. Astfel, apare nevoia stabilirii de parteneriate de incredere si pe termen lung. Unul din principalii piloni ai colaborarii dintre Smartree si SIG Romania a fost account managementul dedicat.
Pus la dispozitie de SHL Romania, 2024-06-26
Construirea unei culturi a invatarii este un factor cheie in dezvoltarea talentelor si pregatirea lor pentru viitor, intr-o lume in continua transformare. Dar cum poate fi implementata o cultura a invatarii care sa mobilizeze intreaga organizatie? 
Pus la dispozitie de SHL Romania, 2024-06-26
Andrei Ion, manager regional SHL, vorbeste pe indelete despre colaborarea intre oameni si inteligenta artificiala, subliniind importanta si responsabilitatea acestui parteneriat in facilitarea tranzitiei, in acest interviu acordat pentru Ziarul Financiar.
Pus la dispozitie de Mirro, 2024-06-26
Un sistem eficient de management al performantei este esential pentru a evalua si masura acitivitatea angajatilor si pentru a-i ajuta sa se dezvolte profesional. Acest articol explica ce este managementul performantei, de ce este atat de important pentru succesul unui business si care sunt componentele sale cheie.
Pus la dispozitie de Mirro, 2024-06-26
Cercetarile au demonstrat ca transparenta la locul de munca este principalul factor in ceea ce priveste fericirea angajatilor. Problema este, inca, faptul ca doar 52% dintre oameni considera ca lucreaza intr-o companie care promoveaza transparenta.
Pus la dispozitie de BIA, 2024-06-26
In saptamana de dinainte de concediu, parca nu mai exista program normal de lucru. Agenda nu se mai termina de task–uri actuale si viitoare pe care tu si colegii trebuie sa le lasati in ordine. Pare ca plecati intr-un concediu de cateva luni, nu de 1-2 saptamani. Si ritmul acesta de lucru isi pune amprenta asupra dispozitiei oamenilor.
Pus la dispozitie de Co-Factor, 2024-06-26
Aprecierea angajatilor are adesea puterea de a determina succesul sau esecul lor la locul de munca. Recunoașterea eforturilor si realizărilor le sporeste moralul, satisfactia si productivitatea, creaza un mediu de lucru pozitiv si creste loialitatea fata de organizatie. 
Pus la dispozitie de Co-Factor, 2024-06-26
Evaluarea 360 este un instrument dinamic, esential in managementul performantei, pentru ca ofera o imagine completa, complexa si actualizata asupra angajatilor, prin colectarea de feedback in timp real din mai multe surse, pe toate palierele, atat pe verticala, cat si pe orizontala.
Pus la dispozitie de Romanian Software, 2024-06-26
Cand angajatii spun „oportunitati de dezvoltare” s-ar putea sa se gandeasca la altceva decat angajatorii. Asteptarile nu se indeplinesc, iar dezamagirile apar. Ce-si doresc angajatii cand vor dezvoltare profesionala? Putem sa aliniem asteptarile acestea cu oportunitatile oferite?
Pus la dispozitie de Wizrom Software, 2024-06-26
Automatizarea in HR a devenit o componenta esentiala pentru imbunatatirea operatiunilor si cresterea productivitatii companiilor. Cu toate acestea, o serie de mituri si preconceptii au impiedicat unele afaceri sa adopte aceste solutii inovatoare.
Pus la dispozitie de Pharma Nord, 2026-06-27
Bronzare mai rapida. Bronzare sigura. Bronz de lunga durata. Putem obtine toate acestea cu Bio-Caroten+E de la Pharma Nord, care se prezinta sub forma unor mici capsule moi, fiecare capsula continand echivalentul a 1000 µg de vitamina A si 10 mg de Vitamina E.
Pus la dispozitie de B-APPS, 2024-06-27
Worktelligent aduce securitate in managementul datelor din departamentele de HR Ops prin implementarea criptarii datelor in repaus si in tranzit, cat si a permisiunilor pe baza de roluri. Worktelligent ofera conformitate prin protectia datelor sensibile, respectand normele GDPR, facand-o alegerea optima pentru departamentele HR Ops.
Pus la dispozitie de Corporate Dynamics, 2024-06-28
Vi s-a intamplat sa spuneti da, pentru a nu ii deranja pe ceilalti? Paradoxul Abilene apare atunci cand un grup de oameni decide de comun acord sa actioneze intr-un mod care contrazice preferintele fiecarui membru.
Pus la dispozitie de Corporate Dynamics, 2024-06-28
"Locurile" spre care ne indreptam atentia ne influenteaza activitatea si rezultatele. Felul in care presiunea si stimulii pe care ii primim permanent ne pot influenta sa mergem spre obiective care nu conteaza. 
​Autonomia prin lentile de leadership
Pus la dispozitie de Oana Niculae, 2024-06-26
Inca de la inceput vreau sa apreciez si sa incurajez in continuare liderii, antreprenori si manageri, care investesc in coaching individual si de echipa, in special in aceasta perioada cu indicatori economici instabili. Ca suport in tranzitiile de invatare necesare, procesul provocator oferit de aceste conversatii profesionale sunt un solutie necesara si la indemana, beneficiile fiind o realitate demonstrata. In acelasi registru, majoritatea sesiunilor de interventie sustinute in acest an au avut ca obiectiv central nevoia de a creste autonomia personala si autonomia echipelor, iar astazi vreau sa dezvolt putin acest subiect.
 
Lucrez cu liderii care inteleg ca ei sunt (parte din) “problema”, cei care inteleg ca prezenta lor impacteaza, constructiv si distructiv, generarea de echipe smart si profitabilitabilitatea activitatilor conduse. Pana la aceasta constientizare, cu siguranta interventiile sunt solicitate “nu pentru mine, ci pentru echipa” sau “cum sa-i organizez mai bine”, si asta nu este suficient. Oricat de multe schimbari benefice au loc la nivel individual sau colectiv, daca liderul nu evolueaza si el, nu va reusi sa vitaminizeze contextul, reperele si gradul de invatare proactiva a team-lui. Schimbarile nu vor fi vizibile decat din perspectiva “ne pleaca oameni buni, oare de ce?”. Lesne de inteles, atunci cand “e pentru ei, nu pentru mine” va deveni unul din cele mai mari riscuri pentru business-ul respectiv.

Autonomia nu inseamna cum ajung singur la rezultate, este o iluzie daunatoare, intelegerea si abordarea acestui concept este mai complexa. Autonomia este consecinta unui proces de dezvoltare si are, din perspectiva si experienta mea profesionala, trei indicatori clari ce pot fi, in acelasi timp, priviti ca trei procese paralele prin care avem oportunitatea sa evoluam: 
  • Interdependenta
  • “Combustibilul” intern
  • Rezultatele calitative
 Sa le discutam pe rand, in cateva cuvinte :)
 
Cum se observa interdependenta?
Increderea in sine, apreciere pe care liderii o primesc des, nu inseamna automat competenta 100% in orice arie. E nevoie de curaj, as adauga si smerenie, sa te observi onest si sa accepti calitatile si abilitatile personale cu aceeasi maturitate cu care accepti unde nu esti bun. Ai nevoie de curaj sa-ti adresezi punctele sensibile si sa-ti aduci in echipa oameni care detin expertiza, informatiile si abilitatile pentru care tu nu ai filtre competitive. Pasul urmator necesar este sa creezi din aceasta intelepciune si experienta colectiva un spatiu comun si sa cultivi dinamica de acces catre resursele extinse pentru intreaga echipa.
 
Nu, nu doar liderii sunt preocupati de autonomie ca interdependenta, nu doar pentru ei este rezervat acest proces de dezvoltare, insa ma refer lor aici pentru ca ei au contextul si uneltele sa o adreseze catre colectivele lucrative si ecosistemele din care fac parte - nivelul de impact pe care il pot genera este larg.
 
La ce ma refer cand spun “combustibil” intern?
Suntem suma interpretarilor experientelor noastre de viata si adresam asta ca fiind identitatea proprie. Perceptia a cine suntem noi ca oameni izvoraste din calitatea si maturitatea interpretarilor fata de propriul sine. Din acelasi unghi percepem, interpretam si raspundem la realitatea concreta a vietii, inclusiv in rolurile noastre profesionale.

Concret, acest “combustibil” intern este, de fapt, povestea pe care o spunem despre noi ca suntem si, in raport cu asta, cum ne raportam la realitatea de zi cu zi in orice arie, fie ca suntem la carma unei echipe, fie atunci cand suntem parte din echipe si grupuri. Putem dezvolta in interior kerosen sau motorina cu cifra octanica mica si asta ne permite sa evaluam pragmatic distanta pana destinatiile noastre, ne permite sa ajungem sau nu la ele, iar calitatea acestuia impacteaza consumul optim al “combustibilului” intern al echipei.

Autonomia poate fi observata din acest unghi ca fiind disponibilitatea de a invata, reinvata si dezinvata continuu, plecand de la intrebarea “si daca nu am dreptate?” si asta se vede activ, nu la nivel teoretic. Se vede in investitiile pe care le facem in invatare, pentru noi si ecosistemele noastre, in efortul proactiv de a calibra “combustibilul” intern ca fiind resursa necesara in a atinge obiectivele calitative si cantitative.
Pentru a intelege si urmari concret acest parcurs de crestere, aduc aici o alta resursa despre care am mai scris.
 
Cum se vede autonomia prin rezultatele calitative?
O intrebare curajoasa a unui lider este “Care este impactul calitativ al prezentei mele?” avand si disponibilitatea de a vedea si a simti feedback-ul celorlalti, fiind o evaluare pusa pe masa de catre cei de langa noi, nu doar de propria interpretare. Cercul din care lasam aceste informatii sa vina, va incurajez sa fie generos, nu doar din partea membrilor echipei, seniori sau superiori, stakeholderi, dar si cel al partenerilor, clientilor, colaboratorilor si a mediului social.

In “bula” noastra, oricat am fi de constienti, sunt puncte oarbe, este subiectivism si ingustare. Ceilalti ne pot furniza perspectiva lor, si este aici necesara o analiza la ritm domolit si rece, si poate fi o oglinda nevazuta a noastra in care putem observa cum se vede autonomia prin lentil din afara noastra.
 
As rezuma cele de mai sus in trei directii de reflectie si imbunatatire:
· Evaluarea personala onesta  - abilitati, competente, personalitate, etc. – si cum stabilizez concret efectele punctelor sensibile?
· Cum devine calitatea “combustibilului” intern, continut de lider si de echipa sa, resursa atingerii obiectivelor calitative si cantitative?
· Care este impactul calitativ al prezentei de leadership, la nivel individual si colectiv?
 
Cum se poate interveni in cultivarea autonomiei individuale si colective, astfel incat sa genereze rezultate calitative si cantitative?
Sunt tipurile de interventii profesionale care cuprind atat procesele tranzactionale ale obiectivelor cantitative, cat si procesele transformationale catre obiectivele calitative, asezonate cu expertiza si suport ferm, pragmatic dar empatic care imbratiseaza complexitatea proceselor paralele ce apar inevitabil. Abordarea are nevoie sa fie in mare parte sistemica, nu liniara, urmarind permanent fluxul schimbului de valoare intre lider si echipa, efectele si rezultatele acestei dinamici - autonomia colectiva va fi intotdeauna mult mai generoasa decat cea a unui singur om.

Si, nu, lucrurile nu se intampla peste noapte - efectele, daca incepi astazi, au nevoie de 3-6 luni sa devina vizibile - si nici nu poate fi impus, plecand inca o data, de la intelegerea ca tu, ca lider esti (parte din) problema!
 
Sper ca a fost util mesajul meu de astazi si cu drag sunt deschisa la discutii pe aceasta tema foarte actuala!
 
#leadershipidentityon #leadershipawareness #leadershipreflectivepractice #leadershiptools #teamretreat #collectiveshift #uncomfortableconversations

Vezi toate articolele scrise de Leadership Identity ON

Alte articole

 
Prima pagina | Denegare de responsabilitate | Contact
Copyright © 2011-2023 HR Club. Toate Drepturile Rezervate