Prima pagina | Intalniri HR Partner | Articole | Stiri | Cursuri si evenimente | Inscrie-te pe HR Partner | Contact
   
 
 
 
 
Pus la dispozitie de Enayati Medical City, 2023-10-31
Enayati Medical City, Orasul Medical fondat de medicul Wargha Enayati, uneste sub acelasi acoperis doua spitale (chirurgical si de recuperare), o policlinica cu 60 de cabinete, un centru rezidential si o baza de recuperare medicala performanta.
Pus la dispozitie de Marco Polo CEE, 2023-10-31
In aprilie 2020, agentia UE pentru asistenta in imbunatatirea politicilor de dezvoltare sociala, a conditiilor si aspectelor legate de munca, a lansat un survey ce urmareste felul in care cetatentii UE apreciaza conditiile de trai si calitatea vietii in contextul complex generat de pandemia Covid-19.
Pus la dispozitie de Amrop Romania, 2023-11-27
Amrop Romania a participat la Conferinta Globala Leadership Intelligence organizata de AESC in Londra la inceputul lunii noiembrie 2023. Am discutat despre diversitate si incluziune, etica si inteligenta artificiala (AI), impactul leadershipului, aplicatii AI in resurse umane, informatii despre pianta de talente si perspective globale asupra sustenabilitatii afacerilor.
Pus la dispozitie de KPMG Romania, 2023-11-27
​Majoritatea companiilor romanesti nu investesc in programe de leadeship – doar 45% dintre companiile participante la studiul ”Leadership si Followership in organizatiile din Romania”, realizat de KPMG in Romania in parteneriat cu Casa Paleologu, au declarat ca aloca resurse in acest scop. Aceasta este una dintre principalele concluzii ale studiului, ce isi propune sa exploreze practicile privind dezvoltarea liderilor in cadrul organizatiilor din Romania.
Pus la dispozitie de HART Consulting, 2023-11-27
Putem vorbi de cateva caracteristici universale care definesc un bun leadership, indiferent de context? ​Andreea Mihnea, Chief People Officer, First Bank, ne-a oferit cateva raspunsuri.
Pus la dispozitie de Olivia Podobea, 2023-11-27
Inceputurile la un nou loc de munca pot fi provocatoare, mai ales dupa o perioada lunga de stabilitate. De aceea, prin intermediul acestui articol scris din perspectiva unui angajat ce a trecut prin mai multe perioade de proba, poti afla cateva indemnuri ce te vor ajuta sa treci mai usor peste aceasta etapa.
Pus la dispozitie de Olivia Podobea, 2023-11-27
Te-ai intrebat vreodata unde este locul in care te regasesti mai mult ca angajat, intr-o corporatie sau contribuind la cresterea unei afaceri mai mici? Accesand acest link poti afla cum contribuie ambele medii la dezvoltarea din punct de vedere profesional.
Pus la dispozitie de Eucom Business Language, 2023-11-27
Dezvoltarea profesionala a ramas in centrul discutiilor cu experti HR. Dupa episodul 7, Delia Dragomir, CEO si Co-Founder Eucom, a continuat sa gazduiasca discutii in podcastul HeRoe.s HRing. 
Pus la dispozitie de Eucom Business Language, 2023-11-27
Intr-un context de afaceri in continua schimbare, evolutia profesionala devine o necesitate, nu doar o optiune. Aceasta functioneaza ca o cheie ce deschide drumul spre succesul individual si cresterea organizationala. Cresterea personala a angajatilor influenteaza direct prosperitatea companiilor, creand un ciclu benefic de evolutie si inovatie.
Pus la dispozitie de Eucom Business Language, 2023-11-27
Limbile straine au fost intotdeauna un subiect fascinant si complex, dar in era globalizarii si a tehnologiei avansate, ele au capatat o importanta si mai mare. Hai sa exploram cateva aspecte interesante despre limbile straine si influenta lor in lumea contemporana!
Pus la dispozitie de Smartree, 2023-11-27
Automatizarea diverselor procese la nivel de companie joaca un rol din ce in ce mai important in atingerea obiectivelor organizatiei si in mentinerea competitivitatii acesteia in piata, intr-o perioada marcata de un dinamism accentuat in ceea ce priveste schimbarile de abordare a planurilor si strategiilor de business. 
Pus la dispozitie de Smartree, 2023-11-27
Un sondaj privind sperantele si temerile angajatilor la nivel mondial, realizat de PwC in 2023, a dezvaluit faptul ca acestia sunt deschisi la noi provocari si la dobandirea de noi abilitati. De asemenea, studiul a adus in discutie si dificultatile cu care se confrunta liderii din organizatii la momentul actual.
Pus la dispozitie de Co-Factor, 2023-11-28
Sfarsitul de an este un moment important de bilant pentru toate companiile si o ocazie de a aprecia eficacitatea procesului de managementul performantei. Unele companii demareaza procese complexe de evaluare, dar ce e de facut daca organizatia nu dispune de un astfel sistem de evaluare complex si cuprinzator?
Pus la dispozitie de Radu Manolescu, 2023-11-28
In ciuda impactului dovedit asupra productivitatii si a unor statistici care ar trebui sa traga un semnal de alarma (problemele de sanatate mintala costa tarile dezvoltate 3-4% din PIB), schimbarea ramane lenta.
Pus la dispozitie de BIA Human Capital Solutions, 2023-11-28
Dupa angajarile numeroase in urma pandemiei globale, vedem multe corporatii, in special cele din sectorul IT care au inghetat angajarile sau anunta disponibilizari. Indiferent daca lucrezi intr-o companie cu peste 500 de angajati sau intr-un start-up, disponbilizarile nu sunt niciodata usoare.
Pus la dispozitie de BIA Human Capital Solutions, 2023-11-28
76% dintre angajati si persoanele aflate in cautarea unui loc de munca au spus ca diversitatea este importanta atunci cand se iau in considerare ofertele de munca, arata un studiu Glassdoor, desfasurat in 2021. Un studiu realizat de McKinsey a constatat ca organizatiile cu echipe executive diverse au depasit performanta colegilor din industrie cu 21% in ceea ce priveste profitabilitatea.
Pus la dispozitie de htss, 2023-11-28
Managerii de astazi sunt asteptati sa fie nu doar lideri, ci si strategi agili, inovatori priceputi la tehnologie si buni comunicatori. Pentru a indeplini in mod eficient aceste roluri in expansiune, managerii au nevoie nu doar de experienta, ci si de invatare continua.
Pus la dispozitie de htss, 2023-11-28
Orele suplimentare excesive nu numai ca maresc costurile cu forta de munca, dar pot duce si la epuizarea angajatilor si la scaderea productivitatii. Pentru a mentine un echilibru sanatos intre viata profesionala si cea privata, controland in acelasi timp cheltuielile, este esential sa implementezi eficient limitarile privind orele suplimentare ale angajatilor.
Pus la dispozitie de CODECS, 2023-11-28
A fi manager in ziua de azi inseamna a avea o munca dificila si pretentioasa, care necesita o serie de aptitudini, atitudini si comportamente distinctive. In cadrul programelor CODECS Business School Professional le prezentam pe cele mai importante dintre ele.
Pus la dispozitie de CODECS, 2023-11-28
Coaching-ul este o modalitate puternica de dezvoltare personala si profesionala, oferind instrumentele si cunostintele necesare pentru a atinge potentialul maxim. Iata sase carti de la CODECS care merita sa fie pe lista ta de lectura pentru o evolutie semnificativa.
Pus la dispozitie de Wizrom, 2023-11-28
Descopera cum poti sa depasesti cu succes momentele de schimbari majore in piata, reorganizarile interne sau evenimentele neprevazute! Materialul Wizrom, 5 motive pentru care ai nevoie de un soft de resurse umane in vremuri incerte, iti dezvaluie strategiile esentiale pentru a-ti asigura compania in fata provocarilor neasteptate.
Pus la dispozitie de Valoris HR, 2023-11-28
In cadrul industiilor dinamice in care activam cu totii, achizitionarea talentelor reprezinta un aspect esential. Abordarea conventionala in recrutare devine tot mai depasita, odata cu evolutia si diversificarea industriilor. Nevoia de competente specializate este tot mai acuta, iar gasirea angajatilor potriviti pentru rolurile specializate necesita azi mult mai mult decat un proces standard de recrutare.
Pus la dispozitie de Emanoil Draganescu, 2023-11-28
Vorbeste cu oricine are ceva experienta in managementul relatiilor cu clientii si iti va spune ca pentru a putea avea relatii de calitate, ai nevoie de procese puternice si oamenii cat mai bine pregatiti. In acest articol insa am sa vorbesc de un aspect deseori neglijat si anume managementul asteptarilor.
Concedierea colectiva – adevar sau provocare?
Pus la dispozitie de Andreea Suciu, Managing Partner Suciu – Employment and Data Protection Lawyers, 2022-06-02
Provocarile economice din ultimii ani determina multi angajatori sa isi reorganizeze activitatea, fapt ce poate conduce deseori la concedieri colective.

Pentru a preintampina lipsa indeplinirii procedurii concedierii colective, ne propunem sa subliniem o serie de aspecte particulare ce trebuie luate in considerare.
 1. Prevederi generale
Concedierea colectiva presupune, printre altele:
 1. concedierea unui numar determinat/determinabil de salariati (ex. 10 salariati in cazul societatilor care au incadrati in munca intre 21 – 99 salariati);
 2. intr-o perioada de 30 de zile calendaristice;
 3. din unul sau mai multe motive care nu tin de persoana salariatului.
 
 1. Categorii de lucratori care pot/nu pot fi luati in calcul la stabilirea numarului efectiv de salariati concediati colectiv
 1. Salariatii temporari
Desi salariatii temporari presteaza munca in beneficiul utilizatorului, aspectele privind incetarea raportului contractual au legatura preponderent cu agentul de munca temporara, acesta fiind angajatorul salariatului temporar. Astfel, apreciem ca salariatii temporari nu vor fi luati in calcul la stabilirea numarului efectiv de salariati concediati colectiv la nivelul utilizatorului, ci exclusiv la nivelul agentului de munca temporara.

Cu toate acestea, problema salariatilor temporari nu a fost transata in practica pana la acest moment. Pe data de 16 noiembrie 2017 Curtea Federala pentru Litigii de Munca din Germania a hotarat sa adreseze Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) o intrebare preliminara in acest sens. CJUE nu s-a pronuntat inca in aceasta cauza.
 1. Internii
Desi ar putea fi calificati ca fiind lucratori prin raportare la jurisprudenta CJUE, niciunul dintre cazurile de incetare ale contractului de internship nu corespunde cazului de concediere pentru motive care nu tin de persoana salariatului. Or, una dintre conditiile existentei unei concedieri colective este aceea ca aceasta se dispune din unul sau mai multe motive care nu tin de persoana salariatului.

Prin urmare internii nu vor fi luati in calcul la stabilirea numarului efectiv de salariati concediati colectiv la nivelul organizatiei.
 1. Administratorii
Desi CJUE a stabilit ca, in raport de anumite criterii, administratorii unei societati vor putea fi luati in calcul la stabilirea numarului efectiv de salariati concediati colectiv, apreciem ca, la nivel national, acest lucru nu s-ar putea realiza decat daca administratorii au incheiat un contract de munca cu societatea, nu insa si in cazurile in care acestia isi exercita atributiile in baza unui contract de administrare.
 1. Ucenicii
Contractul de ucenicie este guvernat de dispozitiile Codului Muncii inclusiv cu privire la incetarea contractului de munca si inregistrarea in REVISAL. Ucenicul presteaza activitate si este remunerat cu salariu de catre angajator. In raport de aceste particularitati, apreciem ca ucenicii vor putea fi luati in calcul la stabilirea numarului efectiv de salariati concediati colectiv.

Aprecierea noastra este sustinuta si de interpretarea CJUE oferita in cauza Balkaya[1], potrivit careia o persoana care exercita o activitate practica intr‑o intreprindere sub forma unui stagiu are calitatea de lucrator, chiar daca nu este remunerata de catre angajatorul sau si trebuie avuta in vedere la stabilirea numarului efectiv de salariati concediati colectiv.
 
 1. Stabilirea numarului efectiv de salariati concediati colectiv
Codul Muncii prevede ca la stabilirea numarului efectiv de salariati concediati colectiv int-un interval de 30 de zile calendaristice, se iau in calcul si acei salariati carora le-au incetat contractele individuale de munca „din initiativa angajatorului, din unul sau mai multe motive, fara legatura cu persoana salariatului”, cu conditia existentei a cel putin 5 astfel de incetari.

Problema constatata in aceasta materie este daca vor fi avute in vedere si acordurile de incetare incheiate sau demisiile salariatilor. Desi este clar ca aceste modalitati de incetare nu presupun, in principiu, initiativa angajatorului, este important sa distingem in raport de circumstantele cauzei.

Astfel, in practica instantelor de judecata, s-au luat in considerare in calcularea numarului efectiv de salariati concediati efectiv inclusiv raporturile incetate prin acord/demisie daca acestea s-au concretizat „ca urmare a presiunilor/insistentelor angajatorului, care invoca situatia sa economica dificila[2].
 
 1. Interdictia concedierii salariatei gravide
Desi Codul Muncii prevede mai multe cazuri in care concedierea nu poate fi dispusa, cele mai multe controverse au privit concedierea salariatei gravide.

Curtea Constitutionala[3] a stabilit prin Decizia nr. 1/2020 faptul ca „interdictia de concediere (n.n. a salariatei gravide) este strict circumscrisa la motive care nu au legatura direct cu starea sa, iar nu in ceea ce priveste celelalte cazuri in care desfacerea (…) contractului individual de munca este urmarea (...) desfiintarii locului de munca pe motive economice sau a unor concedieri colective.”

Prin urmare, salariatele gravide pot fi concediate pentru motive care nu au legatura direct cu starea acestora.
 
 1. Recomandari in loc de concluzie
Chiar daca procedura concedierii colective este clar reglementata in Codul Muncii, este important sa subliniem particularitatile presupuse de aceasta: (i) informare si consultarea sindicatului si/sau a reprezentantilor salariatilor; (ii) urmarirea criteriilor de selectie care sa justifice concedierea unui salariat in detrimentul altui salariat; (iii) reangajarea cu prioritate a salariatului concediat prin concediere colectiva fara examen, concurs sau perioada de proba in cazul reinfiintarii postului in termen de 45 de zile calendaristice de la data concedierii.
 
[1] A se vedea cauza.
[2] A se vedea decizia.
 

Vezi toate articolele scrise de Suciu - Employment and Data Protection Lawyers

Alte articole

 
Prima pagina | Denegare de responsabilitate | Contact
Copyright © 2011-2023 HR Club. Toate Drepturile Rezervate