Prima pagina | Intalniri HR Partner | Articole | Stiri | Cursuri si evenimente | Inscrie-te pe HR Partner | Contact
   
 
 
 
 
Pus la dispozitie de PwC Romania, 2022-06-28
Cu cat cresc salariile companiile din Romania? Ce beneficii sunt la moda? Care sunt cele mai noi trenduri in piata de HR? Sunt intrebarile la care cauti raspuns atunci cand trebuie sa sustii cu analize si cifre propunerea de buget salarial sau alte decizii ce au legatura cu recompensarea angajatilor.
Pus la dispozitie de Thrive, 2022-06-29
Marea Demisie a dus la Marea Reevaluare a rolului pe care munca il joaca in viata noastra. Oamenii nu doar ca renunta la un anumit job, ci regandesc cu totul si ceea ce-si doresc de la viata. De fapt, demisioneaza de la o cultura a "workism-ului": ideea ca suntem definiti, in primul rand, de munca noastra si ca orice altceva – adică viata – trebuie sa se incadreze in spatiul din ce in ce mai ingust care ramane in afara muncii. 
Pus la dispozitie de Co-Factor, 2022-06-29
In ultimul timp, tot mai multe companii organizeaza programe inovatoare de recunoastere non-financiara, precum sistemele de puncte sau panoul social, si recompenseaza chiar si nominalizarile, pentru a include cat mai multi angajati in cercul aprecierii. Descopera ce impact are recunoasterea angajatilor in cadrul organizatiilor.
Pus la dispozitie de Co-Factor, 2022-06-29
Co-Factor admira profund si sprijina activ companiile care sunt dornice sa-si imbunatateasca procesele organizationale si care sunt suficient de curajoase pentru a lua in serios jocul la locul de munca. De aceea, am pregatit pentru tine informatii utile despre cum si unde poate fi folosita gamificarea.
Pus la dispozitie de K.M.Trust & Partners, 2022-06-29
Pana acum doi ani, ritmul de lucru, viteza schimbarilor si mediul economic in continua schimbare erau generatori importanti de stres. Insa pandemia, dinamicile ultra rapide din tehnologie si economie, conflictul din Ucraina prezentat permanent si amplificat in media au dus pe foarte multi la limita si continua sa o faca, conform specialistilor K.M.Trust & Partners.
Pus la dispozitie de Romanian Software, 2022-06-29
Majoritatea angajatorilor se confrunta cu deficitul fortei de munca. Acest neajuns se simte atat pentru categoria de angajati calificati si necalificati, cat si pentru specialistii cu studii superioare. Gasirea talentelor necesita atentie la detalii, iar echipele de recrutare interne pot ajunge rapid sa fie coplesite de numarul de pozitii vacante ce trebuie inchise cat mai repede. Ti-am pregatit un infografic pentru a afla ce solutii te pot ajuta sa depasesti provocarile.
Pus la dispozitie de Romanian Software, 2022-06-29
O preferinta care transcende varsta este dorinta de recunoastere la locul de munca. Multe echipe multigenerationale au obtinut un succes semnificativ folosind programe de recunoastere a angajatilor pentru a eleva cultura companiei intr-un mod care sa rezoneze cu angajatii de toate varstele. Atunci cand oferim apreciere intr-un mod potrivit, adaptat dorintelor fiecarei generatii, mentinem angajatii motivati pe termen lung.
Pus la dispozitie de HART Consulting, 2022-06-29
Doar 10% din CEO declara ca programele de dezvoltare a liderilor au un impact vizibil asupra afacerii si peste 50% din CEO spun ca dezvoltarea liderilor de ultima generatie este cea mai mare provocare cu care se confrunta in prezent. Si angajatii considera ca aceast aspect reprezinta o problema. Implicarea angajatilor este doar 32%, in scadere de la 36% in 2020, iar dezinteresul activ este in crestere, cu un procent fata de 2021, iar relatia lor cu liderii reprezinta un factor determinant. 
Pus la dispozitie de BIA, 2022-06-29
Un studiu realizat de Institute for Corporate Productivity arata ca echipele care lucreaza bine impreuna au performante de 5 ori mai mari, deoarece se simt motivate de un obiectiv comun. Cu toate acestea, un studiu recent, realizat de Salesforce, a aratat ca din cei 1.400 de directori si angajati chestionati, 86% au observat ca lipsa de colaborare este responsabila pentru esecurile la locul de munca. Cum poti pune bazele unei colaborari eficiente intre colegi? 
Pus la dispozitie de BIA, 2022-06-29
Acum 5 ani spera sa devina un judecator desavarsit, insa spre finalul ciclului de licenta la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti a realizat ca trebuie sa aleaga calea ce i se potriveste, nu ce ii satisface pe cei din jur. Si s-a inscris la programul de masterat Dreptul Muncii. Este povestea Luciei Prisecariu, consilier juridic. 
Pus la dispozitie de Creative & Bright, 2022-06-30
Un concept marca Creative & Bright, programul de teambuilding Treasure Hunt ii conduce pe participanti printr-o poveste incitanta, cu probe care solicita experienta si aportul fiecarui membru al echipei pentru a ajunge victoriosi la finalul calatoriei.
Pus la dispozitie de Mindit Consulting, 2022-06-30
Background check-ul aduce un grad ridicat de transparenta si onestitate atat in procesul de angjare, cat si in vietile companiilor. Cu toate acestea, exista cateva mituri construite in jurul procesului. Afla care sunt cele mai intalnite 5 mituri despre background check si motivul pentru care nu sunt adevarate.
Pus la dispozitie de Mindit Consulting, 2022-06-30
​Fiecare nou angajat aduce intr-o echipa skill-uri, calitati si valori dobandite pe intreg parcursul profesional. Toate pot duce catre dezvoltarea echipei, a proiectelor si a companiei. Exista o lista lunga de beneficii legate de aducerea noilor talente intr-o echipa. Dar, ce se intampla cu acele angajari care nu sunt tocmai benefice pentru companie?
Pus la dispozitie de htss, 2022-07-01
Procesul de planificare resurse umane, gestionarea turelor de lucru, dar si inregistrarea rapoartelor sunt vizibil simplificate de sistemele de management al angajatilor. In functie de nevoile specifice, aceste solutii software integreaza diverse caracteristici si sunt adaptate la nevoile companiei, pentru a indeplini toate cerintele beneficiarului.  
Pus la dispozitie de Wizrom, 2022-07-01
E perioada vacantelor si poti folosi aceasta perioada de respiro pentru a revizui situatia pregatirii angajatilor, fie ca este vorba despre formare la locul de munca, sau de cursuri oferite de institutii de training profesional. Astfel, poti creste nu numai nivelul de profesionalizare a angajaților, dar si profitul companiei si randamentul pe care il au echipele din compania ta. 
Pus la dispozitie de NN Romania, 2022-06-30
Conceptul de wellbeing al angajatilor a devenit o prioritate tot mai importanta pe agenda companiilor in ultimii ani, amplificata de noile provocari din societate, din economie si din piata muncii. Transformarea wellbeing-ului si mindset-ul de schimbare al organizatiilor pentru o abordare holistica a wellbeing-ului echipei au fost principalele teme de discutie ale celui de-al doilea eveniment din seria HR Connect: Future is NOW organizat de NN Romania si HR Club, cu obiectivul de a identifica solutiile pe care le pot aborda departamentele de HR pentru wellbeing integrat.
Concedierea colectiva – adevar sau provocare?
Pus la dispozitie de Andreea Suciu, Managing Partner Suciu – Employment and Data Protection Lawyers, 2022-06-02
Provocarile economice din ultimii ani determina multi angajatori sa isi reorganizeze activitatea, fapt ce poate conduce deseori la concedieri colective.

Pentru a preintampina lipsa indeplinirii procedurii concedierii colective, ne propunem sa subliniem o serie de aspecte particulare ce trebuie luate in considerare.
 1. Prevederi generale
Concedierea colectiva presupune, printre altele:
 1. concedierea unui numar determinat/determinabil de salariati (ex. 10 salariati in cazul societatilor care au incadrati in munca intre 21 – 99 salariati);
 2. intr-o perioada de 30 de zile calendaristice;
 3. din unul sau mai multe motive care nu tin de persoana salariatului.
 
 1. Categorii de lucratori care pot/nu pot fi luati in calcul la stabilirea numarului efectiv de salariati concediati colectiv
 1. Salariatii temporari
Desi salariatii temporari presteaza munca in beneficiul utilizatorului, aspectele privind incetarea raportului contractual au legatura preponderent cu agentul de munca temporara, acesta fiind angajatorul salariatului temporar. Astfel, apreciem ca salariatii temporari nu vor fi luati in calcul la stabilirea numarului efectiv de salariati concediati colectiv la nivelul utilizatorului, ci exclusiv la nivelul agentului de munca temporara.

Cu toate acestea, problema salariatilor temporari nu a fost transata in practica pana la acest moment. Pe data de 16 noiembrie 2017 Curtea Federala pentru Litigii de Munca din Germania a hotarat sa adreseze Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) o intrebare preliminara in acest sens. CJUE nu s-a pronuntat inca in aceasta cauza.
 1. Internii
Desi ar putea fi calificati ca fiind lucratori prin raportare la jurisprudenta CJUE, niciunul dintre cazurile de incetare ale contractului de internship nu corespunde cazului de concediere pentru motive care nu tin de persoana salariatului. Or, una dintre conditiile existentei unei concedieri colective este aceea ca aceasta se dispune din unul sau mai multe motive care nu tin de persoana salariatului.

Prin urmare internii nu vor fi luati in calcul la stabilirea numarului efectiv de salariati concediati colectiv la nivelul organizatiei.
 1. Administratorii
Desi CJUE a stabilit ca, in raport de anumite criterii, administratorii unei societati vor putea fi luati in calcul la stabilirea numarului efectiv de salariati concediati colectiv, apreciem ca, la nivel national, acest lucru nu s-ar putea realiza decat daca administratorii au incheiat un contract de munca cu societatea, nu insa si in cazurile in care acestia isi exercita atributiile in baza unui contract de administrare.
 1. Ucenicii
Contractul de ucenicie este guvernat de dispozitiile Codului Muncii inclusiv cu privire la incetarea contractului de munca si inregistrarea in REVISAL. Ucenicul presteaza activitate si este remunerat cu salariu de catre angajator. In raport de aceste particularitati, apreciem ca ucenicii vor putea fi luati in calcul la stabilirea numarului efectiv de salariati concediati colectiv.

Aprecierea noastra este sustinuta si de interpretarea CJUE oferita in cauza Balkaya[1], potrivit careia o persoana care exercita o activitate practica intr‑o intreprindere sub forma unui stagiu are calitatea de lucrator, chiar daca nu este remunerata de catre angajatorul sau si trebuie avuta in vedere la stabilirea numarului efectiv de salariati concediati colectiv.
 
 1. Stabilirea numarului efectiv de salariati concediati colectiv
Codul Muncii prevede ca la stabilirea numarului efectiv de salariati concediati colectiv int-un interval de 30 de zile calendaristice, se iau in calcul si acei salariati carora le-au incetat contractele individuale de munca „din initiativa angajatorului, din unul sau mai multe motive, fara legatura cu persoana salariatului”, cu conditia existentei a cel putin 5 astfel de incetari.

Problema constatata in aceasta materie este daca vor fi avute in vedere si acordurile de incetare incheiate sau demisiile salariatilor. Desi este clar ca aceste modalitati de incetare nu presupun, in principiu, initiativa angajatorului, este important sa distingem in raport de circumstantele cauzei.

Astfel, in practica instantelor de judecata, s-au luat in considerare in calcularea numarului efectiv de salariati concediati efectiv inclusiv raporturile incetate prin acord/demisie daca acestea s-au concretizat „ca urmare a presiunilor/insistentelor angajatorului, care invoca situatia sa economica dificila[2].
 
 1. Interdictia concedierii salariatei gravide
Desi Codul Muncii prevede mai multe cazuri in care concedierea nu poate fi dispusa, cele mai multe controverse au privit concedierea salariatei gravide.

Curtea Constitutionala[3] a stabilit prin Decizia nr. 1/2020 faptul ca „interdictia de concediere (n.n. a salariatei gravide) este strict circumscrisa la motive care nu au legatura direct cu starea sa, iar nu in ceea ce priveste celelalte cazuri in care desfacerea (…) contractului individual de munca este urmarea (...) desfiintarii locului de munca pe motive economice sau a unor concedieri colective.”

Prin urmare, salariatele gravide pot fi concediate pentru motive care nu au legatura direct cu starea acestora.
 
 1. Recomandari in loc de concluzie
Chiar daca procedura concedierii colective este clar reglementata in Codul Muncii, este important sa subliniem particularitatile presupuse de aceasta: (i) informare si consultarea sindicatului si/sau a reprezentantilor salariatilor; (ii) urmarirea criteriilor de selectie care sa justifice concedierea unui salariat in detrimentul altui salariat; (iii) reangajarea cu prioritate a salariatului concediat prin concediere colectiva fara examen, concurs sau perioada de proba in cazul reinfiintarii postului in termen de 45 de zile calendaristice de la data concedierii.
 
[1] A se vedea cauza.
[2] A se vedea decizia.
 

Vezi toate articolele scrise de Suciu - Employment and Data Protection Lawyers

Alte articole

 
Prima pagina | Denegare de responsabilitate | Contact
Copyright © 2011 HR Club. Toate Drepturile Rezervate