Prima pagina | Intalniri HR Partner | Articole | Stiri | Cursuri si evenimente | Inscrie-te pe HR Partner | Contact
   
 
 
 
 
Pus la dispozitie de Marco Polo CEE, 2024-05-07
Ultimii ani gasesc organizatiile din ce in ce mai preocupate de construirea unui mediu de lucru motivant si plin de scop pentru membrii generatiei Z, urmati indeaproape de Millenials. Tinand cont de contextul global in care ne aflam, caracterizat de instabilitate, de o populatie care imbatraneste, de noi tendinte legate de ce anume ne dorim de la locul de munca, acest focus pe generatiile mai noi e lesne de inteles. 
Pus la dispozitie de BIA HCS, 2024-05-29
Legislatia din Romania devine tot mai flexibila, recent fiind adoptate noi legi si ordonante menite sa sustina atat angajatorii, cat si angajatii. Codul ocupatiilor din Romania cuprinde acum noi ocupatii pe care merita sa le consideri in noile angajari. Iar daca la inceputul anului au fost multe discutii despre introducerea platii CASS de 10% la concediile medicale, acum situatia s-a schimbat.
Pus la dispozitie de HART Consulting, 2024-06-26
Cum afecteaza comportamentele exagerate relatia cu oamenii din echipa, dezvoltarea talentelor si organizatia? Cum gestionam aceste parti intunecate, astfel incat sa nu ajungem sa ne distruga, in final?
Pus la dispozitie de Oana Niculae, 2024-06-26
Lucrez cu liderii care inteleg ca ei sunt (parte din) “problema”, cei care inteleg ca prezenta lor impacteaza, constructiv si distructiv, generarea de echipe smart si profitabilitabilitatea activitatilor conduse. Pana la aceasta constientizare, cu siguranta interventiile sunt solicitate “nu pentru mine, ci pentru echipa” sau “cum sa-i organizez mai bine”, si asta nu este suficient. 
Pus la dispozitie de CTeam, 2024-06-26
In afara de faptul ca transparenta salariala reprezinta un avantaj strategic major, care genereaza in mod implicit increderea si angajamentul angajatilor, imbunatatirea reputatiei companiei si atragerea unui fond divers de talente, mai este si obligatorie din 2026. 
Pus la dispozitie de EUCOM, 2024-06-26
Industria Big Tech, cu gigantii sai globali si inovatiile de pionierat in domenii precum computing-ul in cloud si inteligenta artificiala, modeleaza viitorul tehnologiei si al societatii. Romania, emergenta ca hub IT semnificativ, demonstreaza impactul combinat al educatiei, investitiilor strategice si avantajului costurilor competitive.
Pus la dispozitie de Schouten Romania, 2024-06-26
Pe masura ce ne folosim tot mai mult de tehnologii AI pentru a optimiza procesele operationale, liderii organizatiilor pot intampina obstacole in eforturile lor de a mentine niveluri ridicate de implicare a oamenilor, satisfactie la locul de munca si aliniere la obiectivele organizatiei. 
Pus la dispozitie de Smartree, 2024-06-26
Intr-o lume tot mai digitalizata, companiile se confrunta cu presiuni pentru a-si optimiza procesele interne si a ramane competitive. Astfel, apare nevoia stabilirii de parteneriate de incredere si pe termen lung. Unul din principalii piloni ai colaborarii dintre Smartree si SIG Romania a fost account managementul dedicat.
Pus la dispozitie de SHL Romania, 2024-06-26
Construirea unei culturi a invatarii este un factor cheie in dezvoltarea talentelor si pregatirea lor pentru viitor, intr-o lume in continua transformare. Dar cum poate fi implementata o cultura a invatarii care sa mobilizeze intreaga organizatie? 
Pus la dispozitie de SHL Romania, 2024-06-26
Andrei Ion, manager regional SHL, vorbeste pe indelete despre colaborarea intre oameni si inteligenta artificiala, subliniind importanta si responsabilitatea acestui parteneriat in facilitarea tranzitiei, in acest interviu acordat pentru Ziarul Financiar.
Pus la dispozitie de Mirro, 2024-06-26
Un sistem eficient de management al performantei este esential pentru a evalua si masura acitivitatea angajatilor si pentru a-i ajuta sa se dezvolte profesional. Acest articol explica ce este managementul performantei, de ce este atat de important pentru succesul unui business si care sunt componentele sale cheie.
Pus la dispozitie de Mirro, 2024-06-26
Cercetarile au demonstrat ca transparenta la locul de munca este principalul factor in ceea ce priveste fericirea angajatilor. Problema este, inca, faptul ca doar 52% dintre oameni considera ca lucreaza intr-o companie care promoveaza transparenta.
Pus la dispozitie de BIA, 2024-06-26
In saptamana de dinainte de concediu, parca nu mai exista program normal de lucru. Agenda nu se mai termina de task–uri actuale si viitoare pe care tu si colegii trebuie sa le lasati in ordine. Pare ca plecati intr-un concediu de cateva luni, nu de 1-2 saptamani. Si ritmul acesta de lucru isi pune amprenta asupra dispozitiei oamenilor.
Pus la dispozitie de Co-Factor, 2024-06-26
Aprecierea angajatilor are adesea puterea de a determina succesul sau esecul lor la locul de munca. Recunoașterea eforturilor si realizărilor le sporeste moralul, satisfactia si productivitatea, creaza un mediu de lucru pozitiv si creste loialitatea fata de organizatie. 
Pus la dispozitie de Co-Factor, 2024-06-26
Evaluarea 360 este un instrument dinamic, esential in managementul performantei, pentru ca ofera o imagine completa, complexa si actualizata asupra angajatilor, prin colectarea de feedback in timp real din mai multe surse, pe toate palierele, atat pe verticala, cat si pe orizontala.
Pus la dispozitie de Romanian Software, 2024-06-26
Cand angajatii spun „oportunitati de dezvoltare” s-ar putea sa se gandeasca la altceva decat angajatorii. Asteptarile nu se indeplinesc, iar dezamagirile apar. Ce-si doresc angajatii cand vor dezvoltare profesionala? Putem sa aliniem asteptarile acestea cu oportunitatile oferite?
Pus la dispozitie de Wizrom Software, 2024-06-26
Automatizarea in HR a devenit o componenta esentiala pentru imbunatatirea operatiunilor si cresterea productivitatii companiilor. Cu toate acestea, o serie de mituri si preconceptii au impiedicat unele afaceri sa adopte aceste solutii inovatoare.
Pus la dispozitie de Pharma Nord, 2026-06-27
Bronzare mai rapida. Bronzare sigura. Bronz de lunga durata. Putem obtine toate acestea cu Bio-Caroten+E de la Pharma Nord, care se prezinta sub forma unor mici capsule moi, fiecare capsula continand echivalentul a 1000 µg de vitamina A si 10 mg de Vitamina E.
Pus la dispozitie de B-APPS, 2024-06-27
Worktelligent aduce securitate in managementul datelor din departamentele de HR Ops prin implementarea criptarii datelor in repaus si in tranzit, cat si a permisiunilor pe baza de roluri. Worktelligent ofera conformitate prin protectia datelor sensibile, respectand normele GDPR, facand-o alegerea optima pentru departamentele HR Ops.
Pus la dispozitie de Corporate Dynamics, 2024-06-28
Vi s-a intamplat sa spuneti da, pentru a nu ii deranja pe ceilalti? Paradoxul Abilene apare atunci cand un grup de oameni decide de comun acord sa actioneze intr-un mod care contrazice preferintele fiecarui membru.
Pus la dispozitie de Corporate Dynamics, 2024-06-28
"Locurile" spre care ne indreptam atentia ne influenteaza activitatea si rezultatele. Felul in care presiunea si stimulii pe care ii primim permanent ne pot influenta sa mergem spre obiective care nu conteaza. 
​Detasarea, delegarea si detasarea transnationala
Pus la dispozitie de Nestlers Group, 2023-10-02
Detasarea, delegarea si detasarea transnationala sunt concepte distincte in contextul Codului Muncii din Romania, fiecare avand particularitatile sale. Acestea sunt subiecte de importanta majora in mediul de afaceri si in relatiile de munca, deoarece implica schimbari temporare ale locului de munca si au implicatii semnificative asupra drepturilor si obligatiilor angajatilor si angajatorilor.

Delegarea

Delegarea este o procedura prin care un angajat este trimis sa indeplineasca temporar atributiile unui alt loc de munca, in alta unitate, sub coordonarea si controlul angajatorului sau obisnuit.
Scop: Scopul delegarii este de a permite angajatului sa isi pastreze legatura cu angajatorul sau obisnuit, dar sa lucreze temporar pentru alta unitate, pentru proiecte specifice sau acoperirea nevoilor temporare ale altor unitati.
Durata: Delegarea poate fi dispusa pentru o perioada de cel mult 60 de zile calendaristice in 12 luni si se poate prelungi pentru perioade succesive de maximum 60 de zile calendaristice, numai cu acordul salariatului.
Salariu: Angajatul pastreaza contractul de munca cu angajatorul si salariul. Salariatul delegat poate primi indemnizatii de delegare, precum si cheltuieli pentru transport si cazare, in functie de lege sau contractul colectiv de munca aplicabil.
Consimtamant: Delegarea necesita consimtamantul scris al ambelor unitati implicate (angajatorul de baza si unitatea gazda) si al angajatului, daca perioada depaseste 60 de zile.

Detasarea

Detasarea presupune schimbarea temporara a locului de munca, din dispozitia angajatorului, la un alt angajator, in scopul executarii unor lucrari in interesul acestuia.
Scop: Permite angajatului sa lucreze temporar la un alt angajator, in Romania.
Durata: Detasarea are, de asemenea, o limita de timp, cu o perioada maxima de un an, cu posibilitatea de prelungire in functie de circumstante. In mod exceptional, prelungirea poate fi realizata din sase in sase luni, cu acordul ambelor parti.
Salariu: Angajatul detasat primeste salariul de la unitatea la care este detasat, dar pastreaza unele drepturi de la angajatorul care a dispus detasarea. De exemplu, pe durata detasarii, angajatul beneficiaza de drepturile care ii sunt mai favorabile, fie de la angajatorul care a dispus detasarea, fie de la angajatorul la care este detasat.
Consimtamant: Detasarea nu necesita consimtamantul angajatului, ci acordul unitatilor angajatoare implicate.

Detasarea transnationala in UE

Detasarea transnationala este un concept distinct care se refera la trimiterea temporara a unui angajat intr-o alta tara membra a Uniunii Europene sau Spatiului Economic European, pentru a desfasura activitati acolo.
Scop: Scopul detasarii transnationale este de a permite angajatului sa lucreze in alta tara, de obicei pentru acelasi angajator sau pentru o entitate legata de acesta, in conformitate cu regulile si acordurile internationale aplicabile.
Durata: Durata detasarii nu poate depasi 24 luni.
Salariu: Angajatul poate primi un salariu diferit sau beneficii specifice in tara in care este detasat, dar pastreaza in general legaturile cu angajatorul din tara de origine.
Consimtamant: Detasarea transnationala implica respectarea regulilor si acordurilor internationale si necesita consimtamantul angajatului. In plus, pot exista formalitati legate de munca si imigratie care trebuie respectate in ambele tari implicate.

In acest sens, Nestlers Group si xpath.global organizeaza un eveniment intitulat Impact of Labor, Social Security and Tax on Personnel Posting in the EU, menit sa ajute companiile si departamentele de resurse umane care se ocupa cu detasarea angajatiilor in tari din Uniunea Europeana. Acest eveniment va avea ca speakeri specialisti din mai multe tari europene precum Germania, Austria, Belgia, Olanda, Franta, Romania, Spania si reprezentanti din institutii precum Autoritatea Europeana a Muncii si OECD care vor dezvolta teme legate de taxe, legislatia muncii si securitate sociala.
 
Prin urmare, participarea la acest eveniment ofera oportunitatea de a obtine informatii actualizate si de specialitate. Aceasta va permite participantilor sa actioneze in conformitate cu legislatia in vigoare si, implicit, sa previna posibile amenzi si sanctiuni in viitor.

In concluzie, delegarea si detasarea conform Codului Muncii din Romania se refera la lucrul temporar in tara de origine, in timp ce detasarea transnationala implica lucrul temporar intr-o alta tara. Toate aceste concepte necesita o planificare si o documentare atenta pentru a respecta legile si reglementarile aplicabile. Este important ca angajatii si angajatorii sa fie bine informati si sa obtina consimtamantul necesar inainte de a proceda la oricare dintre aceste tipuri de relocari temporare.


Vezi toate articolele scrise de

Alte articole

 
Prima pagina | Denegare de responsabilitate | Contact
Copyright © 2011-2023 HR Club. Toate Drepturile Rezervate