Prima pagina | Intalniri HR Partner | Articole | Stiri | Cursuri si evenimente | Inscrie-te pe HR Partner | Contact
   
 
 
 
 
Pus la dispozitie de Eucom, 2024-01-29
Proverbele romanesti sunt o parte importanta a bogatei noastre traditii culturale, fiind adesea folosite pentru a transmite intelepciune si experienta. Cu toate acestea, atunci cand incercam sa le traducem in limba engleza, ne putem lovi de dificultati in pastrarea sensului si umorului original.
Pus la dispozitie de Decebal Marin - Corporate Dynamics, 2024-02-23
Cultura organizationala modeleaza modul in care angajatii gandesc, acționeaza si iau decizii legat de business si in viata personala. Daca esti interesat sa intelegi mai bine cultura organizationala, acest articol iti aduce cateva perspective utile.
Pus la dispozitie de EUCOM, 2024-02-23
Pentru profesionistii HR, imbunatatirea abilitatilor de interviu poate face diferenta intre angajarea unui candidat excelent si pierderea unei oportunitati valoroase. Iata 5 tips&tricks pentru a face interviurile de angajare mai eficiente si mai productive.
Pus la dispozitie de goFLUENT, 2024-02-23
Exploreaza modul in care perfectionarea competentelor lingvistice redefineste excelenta in industria BPO. Cum se elimina barierele de comunicare si se asigura pregatirea pentru viitoarea evolutie.
Pus la dispozitie de goFLUENT, 2024-02-23
Acest articol va explora principalele tendinte de invatare a limbilor straine pe care ar trebui sa le urmaresti in 2024. Apoi va aborda ceea ce ar trebui sa faci pentru a tine pasul cu aceste schimbari si tendinte noi.
Pus la dispozitie de Smartree HRTech, 2024-02-23
Nevoia de eficientizare si optimizare a proceselor de resurse umane este mai stringenta ca niciodata. Automatizarea HR ofera solutia ideala pentru a va elibera echipa de HR de sarcini repetitive si consumatoare de timp, permitandu-le sa se concentreze pe obiective strategice cu impact in organizatie. 
Pus la dispozitie de Smartree HRTech, 2024-02-23
Potrivit Gartner, investitiile globale in solutii IT sunt estimate sa atinga 5 trilioane de dolari in 2024, o crestere de 6,8% comparativ cu 2023. Software-ul va inregistra cea mai mare crestere (12,7%), urmat de serviciile IT (8,7%).
Pus la dispozitie de Olivia Podobea, 2024-02-23
Cand apar modificari in viata noastra profesionala sau chiar si cea personala, ne dorim ca aceea perioada in care suntem scosi din zona de confort sa treaca cat mai repede si sa devenim din nou stapani pe situatie. Insa in tot aceast timp dificil si plin de provocari te cunosti mai bine, evoluezi si iti dezvolti rabdarea fata de tine. 
Pus la dispozitie de Olivia Podobea, 2024-02-23
Situatiile negative din cadrul unei echipe sunt imposibil de evitat, insa cheia este sa stii sa le gestionezi astfel încat persoanele sa nu aiba de suferit. Accesand acest articol, poti afla din perspectiva unui angajat cum sa gestionezi aceste momente.
Pus la dispozitie de Blue Colibri, 2024-02-23
Exploreaza articolul de pe blogul Blue Colibri care dezvaluie abordari originale pentru consolidarea comunitatii in cadrul companiei voastre. Descopera cum Campionatul European de Fotbal poate stimula spiritul de echipa si coeziunea, contribuind la crearea unui mediu de lucru mai unit.
Pus la dispozitie de Wellnessentially, 2024-02-23
Wellnessentially a inceput ca o schimbare radicala pentru Radu Carlig si Cristi Minica. In 2021, in plina pandemie, cand cererea pentru servicii IT a crescut considerabil, cei doi au intrat in burnout, si au decis sa dezvolte o aplicatie care promoveaza bunastarea si sanatatea la locul de munca.
Pus la dispozitie de SHL Romania, 2024-02-23
Procesul de recrutare si selectie a candidatilor a evoluat semnificativ in ultimii ani, iar intrebarile adresate la interviu joaca un rol crucial in obtinerea informatiilor relevante. Cu toate acestea, unele intrebari considerate "nepotrivite" raman inca la moda, avand potentialul de a ingreuna recrutarea si de a afecta negativ experienta candidatilor.
Pus la dispozitie de Thomas Romania, 2024-02-23
Majoritatea companiilor tind sa acorde prioritate competentelor tehnice atunci cand selecteaza candidate. Iar abilitatile soft precum comunicarea, lucrul in echipa, rezolvarea problemelor, gandirea critica si adaptabilitatea s-au dovedit esentiale pentru o cultura de munca pozitiva si succesul general al organizatiilor.
Pus la dispozitie de Clinica Aproape, 2024-02-27
Frustrarea este o traire extrem de versatila. Ne face sa trecem prin tot felul de stari si ganduri, intr-un interval scurt de timp sau pe o perioada mult mai lunga, caz in care implicatiile asupra starii noastre de bine devin perceptibile. Frustrarea poate fi greu de exprimat in cuvinte – este un amestec complicat de furie, dezamagire si suparare. 
Pus la dispozitie de BIA, 2024-02-27
Principalele tale preocupari in rolul de HR sau manager este cum sa identifici talentele potrivite si cum sa eficientizezi task-urile administrative care-ti ocupa mare parte din programul de lucru dintr-o zi. Si probabil ai apelat la tool-urile AI, dar te-ai intrebat cat de etic este sa le folosesti? Pentru ce activitati poti apela la AI si unde trebuie sa fii prudent? 
Pus la dispozitie de BIA, 2024-02-27
Uneori rolul de angajator poate fi dificil, mai ales cand trebuie sa tii pasul cu schimbarile din legislatia muncii, sa interpretezi diferite spete sau sa gestionezi solicitarile particulare venite din partea angajatilor, dar si a partenerilor de business. Cum poți fi la zi cu modificarile legislative din ultimul an, care vizeaza aspecte de fiscalitate cu impact in raporturile de munca?
Pus la dispozitie de Wizrom, 2024-02-28
Administrarea salariilor este una dintre cele mai importante si complexe sarcini ale departamentelor de resurse umane, avand un impact profund asupra angajatilor si bunei functionari a companiei. Cu toate acestea, chiar si cu o atentie deosebita acordata acestui proces, pot aparea adesea diverse provocări, cum ar fi erorile de calcul sau adaptarea sistemelor de calcul la schimbarile legislative. 
Pus la dispozitie de Co-Factor, 2024-2-28
Pe o piata din ce in ce mai competitiva, companiile se confrunta cu provocari din ce in ce mai dificile pentru mentinerea si cresterea performantei angajatilor. In acest context, managementul performantei si implicarea angajatilor, componente vitale ale unei culturi organizationale performante, joaca roluri cruciale. 
Pus la dispozitie de Corporate Dynamics, 2024-02-28
Ca un HSE Manager sa se faca auzit, trebuie sa vorbeasca limba de business. Managerii sunt oameni pragmatici, interesati de avantaje, beneficii, performanta, reducere de costuri, productivitate etc. 
Pus la dispozitie de Valoris HR, 2024-02-29
Daca in compania ta s-au desfasurat recent procese de recrutare si selectie, te-ai intalnit cu singuranta cu cateva provocari, cum ar fi: lipsa de canditati potriviti, aplicari care nu sunt relevante pentru rolul pe care doresti sa il ocupi sau timpul prea scurt in care trebuie sa faci o inlocuire in echipa ta.
Pus la dispozitie de Romanian Software, 2024-02-29
44% din liderii HR simt presiune crescuta pentru a demonstra valoarea investitiilor in programele pentru angajati. Desi recunosc importanta muncii lor si legatura cu performanta financiara a firmei, justificarea numerica a impactului strategiilor HR este o provocare. 
Pus la dispozitie de Business Apps, 2024-02-29
Worktelligent inoveaza modul in care HR-ul interactioneaza cu angajatii, digitalizand si simplificand procese operationale traditionale. Prin integrarea tehnologiei de invatare automata (Machine Learning), Worktelligent analizeaza si clasifica automat cererile trimise prin e-mail, convertindu-le in tichete gestionate inteligent si redirectionandu-le eficient catre echipa HR potrivita.
Pus la dispozitie de Business Apps, 2024-02-29
Implementarea Worktelligent la Zentiva a redefinit semnificativ operatiunile HR. Solutia a simplificat procesele de pontaj si suport angajati, transformand acest proces complex intr-o experienta usoara, prietenoasa si totodata transparenta pentru angajati.
Pus la dispozitie de Marco Polo CEE, 2024-03-01

DISC este un model de evaluare a comportamentului si a personalitatii, care isi are originile in teoriile psihologului american William Marston. Acesta imparte comportamentul uman in patru dimensiuni principale: Dominanta (D), Influenta (I), Stabilitate (S) si Conformitate (C).

Directorii executivi rescriu regulile in cautarea cresterii 
Pus la dispozitie de KPMG Romania, 2019-05-31
Doua treimi dintre directorii executivi considera ca agilitatea este noua moneda in business si risca sa devina irelevanti daca nu se adapteaza, arata studiul KPMG CEO Outlook efectuat pe 1.300 de respondenti, inclusiv din Romania.
 
A 5-a editie a studiului KPMG Global CEO Outlook releva ca mai mult de jumatate dintre directorii executivi (CEO) intervievati sunt increzatori in succes, dar sunt realisti, 53% estimand o crestere moderata de 2% pentru urmatorii trei ani (in scadere de la 55% in 2018). Similar cu editia precedenta, liderii in afaceri mentin estimarea pozitiva pentru cresterea economiei globale in urmatorii trei ani, desi numarul acestora a scazut de la 67% la 62% in ultimele 12 luni. Increderea in viitor este intarita si de politicile de angajare, 36% dintre CEO estimand ca vor creste numarul angajatilor cu peste 6% in urmatorii trei ani.
 
“Un CEO de succes trebuie sa fie un CEO agil”, spune Bill Thomas, Global Chairman KPMG International.  “Succesul intr-un mediu volatil si incert necesita aptitudini diferite de leadership, mai ales in organizatii mari, multinationale. Nu mai este suficient sa iti aperi pozitia si sa iti folosesti forta economica pentru pastrarea avantajului in piata. Astazi, liderii trebuie sa accepte reorganizarea modelelor de afaceri prin noi parteneriate strategice, fuziuni si achizitii si imbunatatirea aptitudinilor angajatilor”, adauga Bill Thomas.
 
“Liderii in afaceri se confrunta cu o era a schimbarii si incertitudinii economice fara precedent. Navigand in ape tulburi, directorii executivi creeaza agilitatea organizationala necesara astfel incat companiile sa devina mai puternice pentru viitor. In fata mediului de afaceri impredictibil, modele de afaceri traditionale ale organizatiilor trebuie regandite si adaptate noilor provocari de crestere” spune Ramona Jurubita, Country Managing Partner, KPMG in Romania.
 
Schimbarea climatica, in topul riscurilor
CEO au indicat schimbarea climatica drept cel mai mare risc pentru cresterea organizatiei lor, pentru prima data in cinci ani cand aceasta a detronat riscurile tehnologice, teritoriale, cyber si operationale. Dar diferenta redusa intre ele zugraveste imaginea unui mediu complex, in continua schimbare.
 
Neconcordanta in inovatie
Majoritatea CEO (84%) cred o cultura a “esecului rapid” este necesara in piata curenta, astfel incat lectiile din esecuri sa fie invatate repede, insa doar 56% dintre cei intervievati au afirmat ca aceasta cultura este implementata in organizatia lor. Mai mult de 8 din 10 CEO (84%) incearca sa schimbe structura echipelor de conducere pentru a zdruncina status-quo-ul.
 
De la securitate IT la inovatie
Aspectele IT continua sa ocupe pozitii de top in agenda CEO, desi in scadere, de pe locul 2 anul trecut, pe locul 4 in aceasta editie. In 2019, o proportie mai mare din CEO (69% fata de 55% in 2018) considera ca dezvoltarea unei strategii robuste pentru securitatea IT este esentiala pentru consolidarea increderii partilor interesate, iar majoritatea (71%) considera securitatea IT drept factor cheie in strategia de inovare.
 
Achizitionarea expertizei prin Fuziuni si Achizitii
Pentru multi lideri in afaceri, Fuziunile & Achizitiile reprezinta cea mai buna oportunitate pentru a tine pasul cu capabilitatile digitale. O strategie proactiva in aceasta privinta este inclusa ca prioritate in agenda a 84% dintre CEO cu un apetit moderat sau crescut pentru M&A in urmatorii trei ani. Implementarea acestui trend poate transforma prin fuziuni si achizitii modelul de afaceri mai repede decat cresterea organica.
 
Investitiile de capital
Prioritizand intre achizitia de noi tehnologii sau dezvoltarea fortei de munca pentru cresterea flexibilitatii organizatiei, liderii in afaceri inclusi in studiu au preferat tehnologia intr-o proportie de 2 la 1 (68% vs 32%).
 
Note pentru expertii in Inteligenta artificiala
Inteligenta artificiala (AI) este una dintre preocuparile CEO, insa doar 16% au implementat AI si programe de automatizare. 31% sunt inca in stadiul de pilot, iar 53% afirma ca au efectuat implementari limitate ale AI. Cu toate acestea, 65% dintre liderii in afaceri cred ca includerea AI si automatizarea proceselor de afaceri vor crea mai multe locuri de munca decat vor elimina.
 
“Studiul din acest an releva ca am intrat intr-o noua era a leadership-ului. Agilitatea provine din echilibrul intre instinctul unui CEO si increderea in date. Pentru decizii strategice, trebuie eliminate datele tendentioase. Nu mai este suficient sa cautam big data, insa liderii in afaceri trebuie sa aplice tehnologia pentru identificarea datelor de calitate. Numai in acest mod vor putea genera abilitatea de crestere a organizatiei”, adauga Bill Thomas.
 
Pentru mai multe detalii despre studii, accesati site-ul http://www.kpmg.com/CEOoutlook.
 
Despre survey
Aflat la a 5-a editie, studiul KPMG CEO Outlook ofera o imagine detaliata a perspectivei pe trei ani a liderilor globali in ceea ce priveste cresterea economica si a afacerilor. Fiecare editie se dezvolta pe baza raspunsurilor din anii precedenti pentru o viziune consistenta de la an la an asupra economiei globale. De asemenea, include noi intrebari, create pentru a surprinde abordarea CEO asupra aspectelor importante in piata.
 
Editia 2019 a inclus 1.300 de CEO din 11 piete cheie (Australia, China, Franta, Germania, India, Italia, Japonia, Olanda, Spania, Regatul Unit al Marii Britanii si Statele Unite ale Americii) si 11 sectoare industriale esentiale (gestionarea activelor, auto, institutii financiare bancare, retail si piete de consum, energie, infrastructura, asigurari, stiintele vietii, productie industriala, tehnologie si telecomunicatii). O treime din companiile incluse in studiu au venituri anuale de peste 10 miliarde de dolari si nu am abordat companiile cu venituri sub 500 de milioane USD. Studiul a fost efectuat in perioada 8 ianuarie – 20 februarie 2019. Nota: Unele rezultate au fost rotunjite, iar suma lor ar putea depasi 100%.  
 
Despre KPMG
KPMG este o retea internationala de firme membre care furnizeaza servicii de Audit, Consultanta fiscala si Consultanta in afaceri in 153 de tari, avand 207.000 de profesionisti in toata lumea. Firmele membre independente din reteaua KPMG sunt afiliate la KPMG International Cooperative („KPMG International”), o entitate elvetiana. Fiecare firma membra a retelei KPMG reprezinta o entitate distincta si separata din punct de vedere juridic.
 
In Romania si Moldova, KPMG are 6 birouri localizate in Bucuresti, Cluj-Napoca, Constanta, Iasi, Timisoara si Chisinau.

Vezi toate articolele scrise de KPMG Romania

Alte articole

 
Prima pagina | Denegare de responsabilitate | Contact
Copyright © 2011-2023 HR Club. Toate Drepturile Rezervate