Prima pagina | Intalniri HR Partner | Articole | Stiri | Cursuri si evenimente | Inscrie-te pe HR Partner | Contact
   
 
 
 
 
Pus la dispozitie de Moveos, 2021-08-10
In 2018, statistica arata ca 68% dintre companiile din Romania au avut o mare dificultate in gasirea angajatilor din ce in ce mai calificati. Din pacate, multi romani, activi in toate domeniile, aleg sa paraseasca tara pentru a lucra la firme externe, provocand un gol greu de umplut de companiile angajatoare din Romania. Vestea buna este ca pentru aceasta problema s-au gasit deja solutii, iar una dintre acestea ne va fi prezentata chiar de reprezentantii companiei Moveos
Pus la dispozitie de remarkabil.ro, 2021-08-30
Firma de consultanta remarkabil.ro a lansat una dintre cele mai eficiente si mai intuitive platforme de screening si recrutare (videoCV.io/ro) cu ajutorul careia iti poti crea anunturi de recrutare in care soliciti candidatilor ca in timpul procesului de aplicare sa-ti raspunda la intrebari predefinite, inregistrandu-si raspunsurile in format video direct in platforma.
Pus la dispozitie de Co-Factor, 2021-08-31
De la nevoia acuta de digitalizare a proceselor strategice de HR, la cresterea engagementului sau eficientizarea procesului de onboarding, trecem in revista cele mai importante 5 probleme intalnite in organizatii si prezentam o solutie la indemana.
Pus la dispozitie de Co-Factor, 2021-08-31
Am invitat o serie de experti HR de top din Romania sa impartaseasca experienta lor in materie de programe generatoare de engagement. Iti prezentam cateva instrumente utile si solutii aplicate, care se evidentiaza prin conturarea de actiuni tactice de generare de engagement.
Pus la dispozitie de Romanian Software, 2021-08-31
Avansul tehnologic a adus beneficii semnificative companiilor care au adoptat digitalizarea si au automatizat procesele si fluxurile de lucru. Procese imbunatatite, sarcini realizate mai eficient, costuri mai mici, crestere a profiturilor, toate acestea sunt realizabile atunci cand organizatiile isi asuma transformarea digitala. Cu toate acestea, trecerea catre o organizatie ce pune accent pe automatizare poate sa aiba efecte negative, atat asupra angajatilor, cat si asupra companiei.
Pus la dispozitie de Romanian Software, 2021-08-31
​In ultimul an, tot mai multe companii s-au convins de beneficiile digitalizarii si automatizarii proceselor operationale. Beneficiile se reflecta atat in indicatorii de performanta, cat si in nivelul de satisfactie si motivatie al angajatilor. Compania ta cum se asigura ca transformarea digitala va fi un succes, in conditiile in care angajatii remote sunt deja satui de “munca pe Zoom”?
Pus la dispozitie de BIA, 2021-08-31
Cetatenii Non-UE pot fi angajati in Romania pe durata determinata sau nedeterminata, cu norma intreaga, iar permisul de munca va avea o valabilitate de un an urmand sa fie prelungit inainte de expirarea termenului. Vestea buna este ca Guvernul a aprobat recent suplimentarea numarului de lucratori straini nou-admisi pe piata fortei de munca din Romania in anul 2021 cu inca 25.000.
Pus la dispozitie de BIA, 2021-08-31
Primesti solicitarea de a acorda concediu medical de carantina, care intervine dupa concediul de odihna. Cum procedezi ca angajator in acest caz? Silvia Manolache – Outsourcing Manager si Cornel Anghel – Outsourcing Manager in cadrul BIA HR iti prezinta noutatile legislative in materie de concedii medicale. 
Pus la dispozitie de Mihai Popa-Radu, Associate Partner K.M.Trust & Partners, 2021-08-31
Abilitatea de a construi si descrie o imagine legata de viitor care sa inspire este, in opinia multora, un factor cheie de diferentiere intre un lider autentic si un manager bun. In aceasta luna discutam despre viziune si leadership.
Pus la dispozitie de Sincron HR, 2021-08-31
Stim cu totii ca pontajul lunar este indispensabil in orice organizatie, dar nevoile difera in functie de companie. Daca angajatii tai lucreaza de la 9:00 la 17:00, poti alege linistit un program standard, automatizand minimul de actiuni necesare. Ai insa batai de cap frecvente cu turele, schimburile, orarele atipice de lucru? Un program de pontaj axat pe flexibilitate in setarea programelor de lucru si monitorizarea timpului petrecut la job ti-ar salva multa energie. 
Pus la dispozitie de Creasoft, 2021-08-31
Si in aceasta toamna va exista un mix intre munca de la birou si telemunca! Cu scopul de a deveni angajatori mai flexibili si mai atractivi, acum companiile publice si private considera foarte serios implementarea de solutii care sa le permita angajatilor si intoarcerea la birou dar dupa un program ales/ planificat de comun acord, simplu de realizat si implementat.
Pus la dispozitie de Oraroo, 2021-08-31
Evaluarea maturitatii proceselor HR faciliteaza o analiza critica a situatiei de fapt, folosind dimensiunile modelului de maturitate propus. Optimizarea acestora creste eficienta operationala a companiei si adauga valoare afacerii. Digitalizand procesele de resurse umane, se pot automatiza sarcinile de bază din domeniul fortei de munca si se poate aloca mai mult timp pentru strategie si crestere. 
Pus la dispozitie de Oraroo, 2021-08-31
Graficul de capacitate prezinta in mod agregat capacitatea echipei in functie de norma de lucru a angajatilor cat si de planificarea concediilor de odihna ale acestora. Managerii pot realiza planificarea efortului echipei pe baza capacitații reflectate in grafic. Pot lua decizii pentru gestiunea in avans a diferentelor intre cererile de servicii si capacitatea de lucru. 
Pus la dispozitie de Oraroo, 2021-08-31
Urmareste performanta proiectelor tale pe baza de efort, venit, cost, profit si profitabilitate. Stabileste valorile bugetate la inceput de proiect. Urmareste evolutia lor pe parcursul desfasurarii proiectului si actioneaza atunci cand este cazul pentru a atinge valori cat mai apropiate de cele bugetate. La finalizarea proiectului analizeaza indicatorii fata de valori reper sau bune practice.
Pus la dispozitie de Thomas International Romania, 2021-08-31
Un articol scris de colegii Thomas din UK pentru a servi a ghid pas cu pas in Planificarea fortei de munca, identificarea nevoilor de recrutare viitoare si importanta unui plan de succesiune. Afla cum sa ramai o companie agila, gata sa raspunda schimbarilor din piata si cerintelor clientilor.
Pus la dispozitie de certSIGN, 2021-08-31
Din ce in ce mai des se discuta despre semnatura electronica in contextul in care atat companiile private cat si cele de stat isi doresc o gestionare mai buna a documentelor, astfel incat procesele interne si externe sa aiba un flux orientat spre online, eliminand interactiunea fizica.
Pus la dispozitie de Dacris, 2021-09-15
Dacris, companie romaneasca veterana de office supplies, este cel mai nou membru semnatar al Pactului Global al Organizatiei Natiunilor Unite – o retea internationala de peste 13.000 de companii si 3.000 de participanti non business din peste 130 de tari, care se angajeaza sa construiasca impreuna un viitor durabil.
Pus la dispozitie de A_BEST, 2021-09-24

A_BEST, unul dintre cele mai mari centre independente de invatare a limbilor straine din Romania, organizeaza pe 06 octombrie 2021, de la ora 18.00, conferinta „Ascensiunea in mediul de business prin limbile straine”, ed. a VI-a, beneficiind de un panel de exceptie. Evenimentul va avea loc live, online, pe ZOOM, si se adreseaza profesionistilor de resurse umane din companiile multinationale, managerilor din companii, antreprenorilor.

Ce este Inteligenta Artificiala – cum functioneaza, tipuri, aplicabilitate pe piata muncii
Pus la dispozitie de Romanian Software, 2021-07-22
Inteligenta artificiala (IA) reprezinta capacitatea sistemelor sau masinilor de a imita cat mai fidel inteligenta umana, pentru a rezolva probleme si pentru a atinge obiective. Sistemele de Inteligenta Artificiala se adapteaza, analizeaza date, prevad viitoare actiuni pe baza informatiilor existente si functioneaza autonom. Mai jos, poti afla mai multe despre modul de functionare al Inteligentei Artificiale, cum este folosita in viata de zi cu zi si pe piata muncii, precum si care sunt avantajele si provocarile pe care le aduce. 

Importanta Inteligentei Artificiale

Inteligenta artificiala este cu mult mai importanta astazi, fata de momentul aparitiei sale, in urma cu peste 50 de ani. In zilele noastre, puterea de calcul a crescut exponential, exista cantitati enorme de date, iar algoritmii au dus la progrese majore in inteligenta artificiala a ultimilor ani. 
Viteza si gradul de adaptare fac din inteligenta artificiala un instrument care poate fi implementat indiferent de domeniu. Dovezile succesului sau stau in productivitatea crescuta din industrie, precum si in avansul din domeniul medical. 

Cum functioneaza Inteligenta Artificiala

Inteligenta artificiala are un sistem de functionare asemanator omului. Invata lucruri noi, le aplica si se adapteaza in functie de conditiile din jur. Mai jos sunt cateva elemente-cheie ale modului de functionare al inteligentei artificiale:
 • Invatarea masina (invatarea din experienta) – consta in invatarea din informatii si experiente, fara a fi programata in acest sens. Invatarea masina se bazeaza pe algoritmi care analizeaza datele si fac predictii pe baza acestora. Acest aspect se afla la baza serviciilor de streaming, care iti propun urmatorul film care ti s-ar potrivi sau cea mai buna ruta pentru serviciul de ride sharing. De asemenea, invatarea masina este folosita in medicina, farmacie si stiinte naturale, pentru a ajuta la diagnosticarea unor boli, la interpretarea investigatiilor de imagistica si in dezvoltarea cat mai rapida a unor medicamente eficiente;
 • Invatarea profunda (masina care se auto-educa) – foloseste elemente precum invatarea masina, pentru a stabili retele de informatii care ajuta la procesarea rapida a datelor. Aceste retele imita reteaua neuronala din creierul uman. Exista mai multe nivele de retea de informatii, pentru a crea un singur rezultat. De exemplu, este nevoie de mai multe date si retele de comunicare, pentru a identifica o fata umana in descoperirile arheologice. Recunoasterea vorbirii, folosite in servicii precum Siri, se foloseste de invatarea profunda;
 • Reteaua neuronala (stabilirea de asociatii) – asa cum neuronii din creierul uman formeaza legaturi complexe de comunicare, asa se intampla si in cazul inteligentei artificiale. In cazul IA, vorbim de milioane de retele dispuse pe mai multe niveluri, care comunica intre ele. De exemplu, daca ii oferim unui sistem de IA 1.000 de poze cu pisici, va sti, dupa procesarea lor, sa iti spuna ca acolo este o pisica si nu un caine;
 • Computatia cognitiva (stabilirea de inferente din context) – reprezinta o alta componenta importanta a inteligentei artificiale. Aceasta imita si imbunatateste interactiunile dintre oameni si masini. Are drept obiectiv recrearea modului de gandire uman intr-un model de computer. Acest lucru se intampla prin intelegerea limbajului uman si a semnificatiei din spatele cuvintelor, sunetelor si imaginilor;
 • Procesarea limbajului natural – permite computerelor sa recunoasca, sa interpreteze si sa produca, la randul lor, limbaj uman, cu scopul final de a-l recunoaste fara efort;
 • Viziunea computationala (intelegerea imaginilor) – foloseste tehnici de invatare profunda si identificarea tiparelor, pentru a intelege imaginile (inclusiv grafice, tabele, imagini existente in documente PDF, texte si video). Aceasta abilitate este deja folosita in unele spitale, pentru a facilita diagnosticarea bolnavilor si pentru a evalua radiografiile pacientilor. 

Tipuri de Inteligenta Artificiala

In linii mari, inteligenta artificiala este de doua tipuri: software si incorporata. Inteligenta artificiala software include asistenti virtuali, motoare de cautare, sisteme de recunoastere faciala si vocala, precum si programe informatice de analiza a imaginilor. 
Inteligenta artificiala incorporata include roboti, drone, masini autonome si internetul obiectelor. 
Totodata, in functie de performanta, puterea de procesare si capacitatea de a realiza anumite sarcini, inteligenta artificiala este de patru tipuri:
 • Masina reactiva – are o capacitate restransa de a realiza sarcini umane. Poate raspunde la anumite evenimente, insa nu se poate folosi de experientele anterioare pentru a realiza sarcini. Masinile reactive sunt considerate sisteme primitive de inteligenta artificiala;
 • Memoria limitata – poate invata din experientele anterioare, pentru a lua decizii. Aproape toate sistemele de IA intra in aceasta categorie, folosind invatarea masina si invatarea profunda, pentru a extrage informatiile esentiale din depozitele de date;
 • Teoria mintii – este un domeniu in plina expansiune si inovatie. Reprezinta o forma avansata de inteligenta artificiala. Intelege informatiile si oamenii prin analiza datelor, a nevoilor, credintelor si emotiilor;
 • Constiinta de sine – este una dintre tipurile de IA care exista doar teoretic, in prezent. Are drept obiectiv imitarea cat mai fidela a creierului uman. Se crede ca vor trece cateva decenii, pentru a construi un sistem de acest fel. Poate recunoaste, isi poate aminti emotii si poate lua decizii. Doua exemple de acest fel sunt inteligenta artificiala generala (AGI) si superinteligenta artificiala (ASI). Expertii cred ca ar putea face omul redundant.

Aplicabilitatea in viata de zi cu zi

Inteligenta artificiala este tot mai folosita, inclusiv in viata de zi cu zi. Mai jos sunt cateva dintre aplicatiile sale, care ne fac viata mai usoara:
 • Cumparaturile si publicitatea online – inteligenta artificiala este folosita pentru a-ti oferi recomandari personalizate pe baza cautarilor si achizitiilor anterioare. De asemenea, daca o persoana a cumparat un smartphone, sa spunem, algoritmul IA ii va sugera accesorii care se potrivesc, precum casti, huse sau baterii externe. Daca site-ul are incorporat un sistem de inteligenta artificiala suficient de smart, poate oferi gadgeturi compatibile, extinderea garantiei si altele. O astfel de personalizare ofera potentialilor clienti produse de care chiar au nevoie;
 • Cautarile pe internet – motoarele de cautare reprezinta o alta aplicatie a inteligentei artificiale. Acestea invata din datele introduse de utilizatori si le ofera cele mai bune rezultate, adaptate nevoilor acestora;
 • Asistenti personali digitali – acestia sunt integrati mai ales in smartphone-uri. Pot raspunde la intrebari, te ajuta sa te organizezi si ofera recomandari de tot felul;
 • Traducerile automate – exista software-uri de traducere, orala si scrisa, care folosesc IA pentru a face traduceri cat mai precise, imbunatatindu-le, pe baza feedback-ului. Un caz particular este cel al subtitrarilor automate de la unele videoclipuri;
 • Casele, orasele si infrastructurile inteligente – in cazul casei smart, termostatul se adapteaza nevoilor, pentru a economisi energie. De asemenea, cei care proiecteaza orasele inteligente doresc sa reduca traficul si poluarea;
 • Automobilele semi-autonome si autonome – deja exista senzori care detecteaza posibilele situatiile periculoase, iar navigatia se realizeaza, intr-o masura destul de mare, pe baza de inteligenta artificiala. Desi inca la inceput, masinile fara sofer se bazeaza si ele pe IA. Algoritmii de invatare profunda prezic obiectele din vecinatatea automobilului, iar sistemul colecteaza date radar, de la camerele de pe masina, GPS si servicii cloud, pentru a oferi o calatorie cat mai sigura. Unele masini chiar vin echipate cu un sistem inteligent de parcare;
 • Securitatea cibernetica – sistemele de inteligenta artificiala contribuie la identificarea si combaterea atacurilor cibernetice si a altor amenintari asupra securitatii informationale;
 • Reducerea dezinformarii – exista aplicatii de inteligenta artificiala care pot extrage informatiile false de pe site-urile sociale, cauta anumite cuvinte alarmante si verifica sursele;
 • Retelele sociale – pe Facebook, sistemele de IA sunt folosite pentru a detecta detalii faciale si pentru identificarea unor persoane in fotografii. Mai apoi, inteligenta artificiala este utilizata pentru a adapta fotografiile si paginile pe care le vezi la preferintele tale. De asemenea, platforma Twitter a implementat un sistem de inteligenta artificiala, prin care identifica limbajul terorist si filtreaza conturile problematice. Printr-un sistem de acest fel, au fost inlaturate peste 250.000 de conturi legate de organizatii teroriste, majoritatea fiind operate de masini inteligente.
Aplicabilitatea pe piata muncii

Incet-incet, inteligenta artificiala transforma majoritatea industriilor. Mai jos sunt cateva exemple edificatoare:
 • Sanatatea – prin inteligenta artificiala, cercetatorii analizeaza volume uriase de date medicale, care ii ajuta sa realizeze noi descoperiri si sa inoveze diagnosticarea. Exista, de exemplu, un program de inteligenta artificiala care poate sa recunoasca un atac de cord, in timpul apelului la numarul de urgenta. Un alt exemplu, dezvoltat in parteneriat cu Uniunea Europeana, se ocupa de cautarea unor informatii medicale relevante in texte, in mai multe limbi de circulatie europeana. Implementarea de boti in domeniul medical a ajutat la eficientizarea sanatatii si le permite specialistilor sa ofere asistenta la momentul potrivit;
 • Transportul – sistemul de inteligenta artificiala prin conducerea autonoma ajuta la reducerea frecarii rotilor, creste viteza si productivitatea traficului feroviar. Optimizarea proceselor fluidizeaza traficul aerian. Astfel, se ofera un sistem de organizare a navigarii, o planificare a rutelor si o asigurare ca fiecare componenta a avionului functioneaza eficient;
 • Manufactura – inteligenta artificiala este implicata in folosirea robotilor in fabrici, in optimizarea vanzarilor, precum si in folosirea eficienta a resurselor. Un proiect cofinantat de Uniunea Europeana foloseste sisteme de realitate augmentata, pentru a creste satisfactia profesionala in cadrul fabricilor inteligente;
 • Sistemul financiar-bancar – sistemul de inteligenta artificiala este folosit in tranzactiile financiare si pentru a inlesni numeroase activitati din cadrul unei banci. De asemenea, sistemele de IA sunt folosite pentru a inlatura suspiciunile de tranzactii financiare ilicite. Mai mult, exista software-uri speciale, care stabilesc legaturi intre folosirea de carduri bancare si diversi parametri, precum zona geografica;
 • Agricultura – prin inteligenta artificiala, se doreste reducerea folosirii de ingrasaminte chimice, de pesticide si de irigatii excesive. Folosirea robotilor va reduce plantele daunatoare si, astfel, se va elimina necesitatea de a folosi erbicide. Exista inclusiv la nivel european ferme care folosesc inteligenta artificiala, pentru a monitoriza calitatea solului, temperatura, miscarea vantului si cantitatea de hrana necesara fiecarui animal. IA poate fi folosita pentru a imbunatati calitatea recoltelor. Astfel, folosindu-se de muntii de date existenti, se pot modifica genetic seminte, pentru a rezista mai bine unor conditii de mediu potrivnice;
 • Educatia – tehnologia si inteligenta artificiala fac invatarea din ce in ce mai usoara. Elevii nu mai sunt nevoiti sa mearga la biblioteca si sa caute ore in sir, pentru a gasi informatiile dorite. Totul este la cateva click-uri distanta. La acestea se adauga tabla inteligenta, software-urile de comunicare intre parinti si profesori, precum si programele care asista elevii si studentii cu diferite dizabilitati motorii sau cognitive;
 • Administratia si serviciile publice – avand la dispozitie o cantitate imensa de date, sistemele de inteligenta artificiala recunosc tiparele, ofera avertizari timpurii cu privire la dezastrele naturale si sugereaza modalitati de atenuare a efectelor devastatoare;
 • Resursele umane (HR) – inteligenta artificiala este folosita cu succes si in domeniul resurselor umane. Prin IA se automatizeaza sarcinile repetitive, deoarece sistemul poate fi antrenat sa invete din procesele si pasii anteriori. Inteligenta artificiala poate fi utilizata pentru a inlesni recrutarea, in salarizarea si administrarea personalului, precum si in procese ce tin de evolutia angajatului, respectiv comunicarea interna, evaluarea performantei si trainingurile;
 • Industria de gaming – botii iti vin in ajutor atunci cand vrei sa te joci, iar detaliile si grafica sunt posibile datorita IA.
Afla mai multe despre automatizarea proceselor de salarizare de AICI

Avantajele Inteligentei Artificiale

Inteligenta artificiala aduce cu sine numeroase avantaje. Mai jos sunt cele mai importante dintre ele:
 • Luarea deciziilor – tehnologia IA realizeaza trenduri, dezvolta o modalitate unitara de a privi datele si ia in calcul incertitudinile, pentru a putea lua cele mai bune decizii;
 • Imbunatatirea experientei clientilor – solutiile care folosesc inteligenta artificiala pot raspunde mai repede si mai eficient doleantelor clientilor. Chatbotii care imbina inteligenta artificiala cu limbajul natural pot genera mesaje personalizate ce ii vor ajuta pe clienti sa ia cele mai bune decizii. Astfel de unelte reduc din sarcinile angajatilor responsabili pe partea de Customer Service, aspect ce creste productivitatea;
 • Data analysis – invatarea masina este esentiala pentru a analiza cantitati mari de informatii, intr-un mod cat mai inteligent. Prin analiza evenimentelor si a informatiilor trecute si prezente se pot genera modele pentru viitor si algoritmi care sa proceseze datele, pentru a oferi scenarii pentru viitor. Mai mult, capacitatea avansata a IA grabeste procesul de analiza a datelor, in vederea documentarii si a dezvoltarii unui plan de actiune;
 • Rezolvarea problemelor complexe – avansarea sistemelor de IA de la invatarea masina la invatarea profunda a creat mecanisme pentru ca inteligenta artificiala sa fie capabila sa rezolve probleme complexe. De la detectarea fraudelor bancare la personalizarea relatiilor cu clientii, diagnosticarea medicala si previziunea meteo, IA ajuta afacerile din toate domeniile sa gaseasca solutiile potrivite pentru a solutiona provocarile. O eficienta mai mare in solutionarea problemelor complexe inseamna cresterea productivitatii si reducerea cheltuielilor;
 • Automatizarea – este un beneficiu remarcabil, de la transporturi si manufactura pana la industria serviciilor si a comunicatiilor. Automatizarea creste productivitatea si permite folosirea eficienta a materiei prime, imbunatateste calitatea produselor finale, reduce riscul de accidentare etc. De asemenea, prin automatizare se pot elibera timp si resurse ce pot fi folosite mai bine;
 • Realizarea sarcinilor repetitive care consuma mult timp – astfel, se evita monotonia si se creste productivitatea angajatilor. Automatizarea poate inlesni comunicarea intre diverse departamente si poate imita actiunile umane in sistemele digitale din HR, IT, marketing sau vanzari;
 • Minimizarea erorilor – un alt avantaj major al folosirii de IA este reducerea erorilor manuale. Folosirea instrumentelor de inteligenta artificiala in introducerea datelor si procesarea unor informatii eficientizeaza procesele digitale. Acest aspect este cu atat mai important in cazul firmelor care nu isi permit sa faca erori.
Provocarile Inteligentei Artificiale

Impactul inteligentei artificiale a fost imens in ultimii ani, iar expertii spun ca acest fenomen va aduce in economia globala 15,7 mii de miliarde de dolari, pana in 2030. In cadrul companiilor, folosirea de IA poate creste productivitatea cu pana la 40%, iar datele arata ca numarul startup-urilor din domeniul inteligentei artificiale a crescut de 14 ori, din 2000. Totusi, in ciuda acestor cifre optimiste, exista si o serie de provocari care vor trebui solutionate in anii ce urmeaza. Acestea includ:
 • Increderea redusa – un motiv important este necunoscutul legat de modelele prevazute de programele de IA. Pentru oamenii de rand, este dificil de inteles cum introducerea unui set de date poate oferi solutii posibile pentru probleme diverse. Multa lume nu stie de existenta inteligentei artificiale si cum este integrata in smartphone, smart TV, interactiunile bancare etc.;
 • Cunostintele limitate – desi putem folosi inteligenta artificiala pe plan larg, in majoritatea domeniilor, cunostintele inca sunt in stadiu incipient. La acestea au acces pasionatii de tehnologie, studentii si cercetatorii;
 • Securitatea si aspectele legate de data privacy – existe miliarde de biti de date produse in fiecare zi, iar IA se bazeaza pe acest lucru, pentru a genera solutii si previziuni. Insa, exista si riscul ca aceste informatii sa nu fie folosite in cele mai bune scopuri. De exemplu, un serviciu medical care ofera ajutor unui milion de oameni dintr-un oras sufera un atac cibernetic, iar datele utilizatorilor ajung in mainile celor din dark web. Aceste informatii pot include date despre boli, istoricul medical, informatii personale etc. Vorbim despre un caz restrans, insa, daca largim exemplul la nivelul intregii planete, daunele ar putea fi coplesitoare. Cu depozite uriase de date in orice domeniu, este aproape imposibil sa nu existe pierderi sau furturi de date. Unele companii au inceput deja sa dezvolte solutii, pentru a impiedica transmiterea de date;
 • Problema partinirii (bias) – natura buna sau mai putin buna a sistemului de IA depinde de cantitatea si calitatea datelor. In general, informatiile depind de un numar limitat de oameni cu lucruri in comun, precum etnicitatea, religia, genul si comunitatea. Schimbarea poate veni din definirea unor algoritmi care sa ajute la detectarea unor probleme de acest fel;
 • Investitiile – o alta provocare se refera la faptul ca nu toate afacerile isi permit sa investeasca intr-un sistem de inteligenta artificiala;
 • Aparitia unor erori – nicio tehnologie nu este perfecta. Atunci cand apare o eroare intr-un sistem complex de inteligenta artificiala, poate fi dificil de stabilit de unde a aparut problema. Pe de alta parte, atunci cand sarcinile sunt realizate de oameni, punctul de inceput al erorii poate fi detectat. Un caz nefericit al erorilor IA este cel al unei masini autonome, care a provocat accidentarea unui pieton.
Masinile autonome si chiar zburatoare probabil ca vor fi o realitate, in cativa ani. In prezent, sistemele inteligente realizeaza sarcini mai mult sau mai putin complexe, in majoritatea domeniilor, de la sanatate si industrie la resurse umane, educatie si transport. Speranta este ca eliminarea unor sarcini de rutina si monotone ne va elibera timpul, pentru a ne concentra asupra lucrurilor care conteaza atat in viata profesionala, cat si in cea personala. 
 

Vezi toate articolele scrise de Romanian Software

Alte articole

 
Prima pagina | Denegare de responsabilitate | Contact
Copyright © 2011 HR Club. Toate Drepturile Rezervate