Prima pagina | Intalniri HR Partner | Articole | Stiri | Cursuri si evenimente | Inscrie-te pe HR Partner | Contact
   
 
 
 
 
Pus la dispozitie de Eucom, 2024-01-29
Proverbele romanesti sunt o parte importanta a bogatei noastre traditii culturale, fiind adesea folosite pentru a transmite intelepciune si experienta. Cu toate acestea, atunci cand incercam sa le traducem in limba engleza, ne putem lovi de dificultati in pastrarea sensului si umorului original.
Pus la dispozitie de Decebal Marin - Corporate Dynamics, 2024-02-23
Cultura organizationala modeleaza modul in care angajatii gandesc, acționeaza si iau decizii legat de business si in viata personala. Daca esti interesat sa intelegi mai bine cultura organizationala, acest articol iti aduce cateva perspective utile.
Pus la dispozitie de EUCOM, 2024-02-23
Pentru profesionistii HR, imbunatatirea abilitatilor de interviu poate face diferenta intre angajarea unui candidat excelent si pierderea unei oportunitati valoroase. Iata 5 tips&tricks pentru a face interviurile de angajare mai eficiente si mai productive.
Pus la dispozitie de goFLUENT, 2024-02-23
Exploreaza modul in care perfectionarea competentelor lingvistice redefineste excelenta in industria BPO. Cum se elimina barierele de comunicare si se asigura pregatirea pentru viitoarea evolutie.
Pus la dispozitie de goFLUENT, 2024-02-23
Acest articol va explora principalele tendinte de invatare a limbilor straine pe care ar trebui sa le urmaresti in 2024. Apoi va aborda ceea ce ar trebui sa faci pentru a tine pasul cu aceste schimbari si tendinte noi.
Pus la dispozitie de Smartree HRTech, 2024-02-23
Nevoia de eficientizare si optimizare a proceselor de resurse umane este mai stringenta ca niciodata. Automatizarea HR ofera solutia ideala pentru a va elibera echipa de HR de sarcini repetitive si consumatoare de timp, permitandu-le sa se concentreze pe obiective strategice cu impact in organizatie. 
Pus la dispozitie de Smartree HRTech, 2024-02-23
Potrivit Gartner, investitiile globale in solutii IT sunt estimate sa atinga 5 trilioane de dolari in 2024, o crestere de 6,8% comparativ cu 2023. Software-ul va inregistra cea mai mare crestere (12,7%), urmat de serviciile IT (8,7%).
Pus la dispozitie de Olivia Podobea, 2024-02-23
Cand apar modificari in viata noastra profesionala sau chiar si cea personala, ne dorim ca aceea perioada in care suntem scosi din zona de confort sa treaca cat mai repede si sa devenim din nou stapani pe situatie. Insa in tot aceast timp dificil si plin de provocari te cunosti mai bine, evoluezi si iti dezvolti rabdarea fata de tine. 
Pus la dispozitie de Olivia Podobea, 2024-02-23
Situatiile negative din cadrul unei echipe sunt imposibil de evitat, insa cheia este sa stii sa le gestionezi astfel încat persoanele sa nu aiba de suferit. Accesand acest articol, poti afla din perspectiva unui angajat cum sa gestionezi aceste momente.
Pus la dispozitie de Blue Colibri, 2024-02-23
Exploreaza articolul de pe blogul Blue Colibri care dezvaluie abordari originale pentru consolidarea comunitatii in cadrul companiei voastre. Descopera cum Campionatul European de Fotbal poate stimula spiritul de echipa si coeziunea, contribuind la crearea unui mediu de lucru mai unit.
Pus la dispozitie de Wellnessentially, 2024-02-23
Wellnessentially a inceput ca o schimbare radicala pentru Radu Carlig si Cristi Minica. In 2021, in plina pandemie, cand cererea pentru servicii IT a crescut considerabil, cei doi au intrat in burnout, si au decis sa dezvolte o aplicatie care promoveaza bunastarea si sanatatea la locul de munca.
Pus la dispozitie de SHL Romania, 2024-02-23
Procesul de recrutare si selectie a candidatilor a evoluat semnificativ in ultimii ani, iar intrebarile adresate la interviu joaca un rol crucial in obtinerea informatiilor relevante. Cu toate acestea, unele intrebari considerate "nepotrivite" raman inca la moda, avand potentialul de a ingreuna recrutarea si de a afecta negativ experienta candidatilor.
Pus la dispozitie de Thomas Romania, 2024-02-23
Majoritatea companiilor tind sa acorde prioritate competentelor tehnice atunci cand selecteaza candidate. Iar abilitatile soft precum comunicarea, lucrul in echipa, rezolvarea problemelor, gandirea critica si adaptabilitatea s-au dovedit esentiale pentru o cultura de munca pozitiva si succesul general al organizatiilor.
Pus la dispozitie de Clinica Aproape, 2024-02-27
Frustrarea este o traire extrem de versatila. Ne face sa trecem prin tot felul de stari si ganduri, intr-un interval scurt de timp sau pe o perioada mult mai lunga, caz in care implicatiile asupra starii noastre de bine devin perceptibile. Frustrarea poate fi greu de exprimat in cuvinte – este un amestec complicat de furie, dezamagire si suparare. 
Pus la dispozitie de BIA, 2024-02-27
Principalele tale preocupari in rolul de HR sau manager este cum sa identifici talentele potrivite si cum sa eficientizezi task-urile administrative care-ti ocupa mare parte din programul de lucru dintr-o zi. Si probabil ai apelat la tool-urile AI, dar te-ai intrebat cat de etic este sa le folosesti? Pentru ce activitati poti apela la AI si unde trebuie sa fii prudent? 
Pus la dispozitie de BIA, 2024-02-27
Uneori rolul de angajator poate fi dificil, mai ales cand trebuie sa tii pasul cu schimbarile din legislatia muncii, sa interpretezi diferite spete sau sa gestionezi solicitarile particulare venite din partea angajatilor, dar si a partenerilor de business. Cum poți fi la zi cu modificarile legislative din ultimul an, care vizeaza aspecte de fiscalitate cu impact in raporturile de munca?
Pus la dispozitie de Wizrom, 2024-02-28
Administrarea salariilor este una dintre cele mai importante si complexe sarcini ale departamentelor de resurse umane, avand un impact profund asupra angajatilor si bunei functionari a companiei. Cu toate acestea, chiar si cu o atentie deosebita acordata acestui proces, pot aparea adesea diverse provocări, cum ar fi erorile de calcul sau adaptarea sistemelor de calcul la schimbarile legislative. 
Pus la dispozitie de Co-Factor, 2024-2-28
Pe o piata din ce in ce mai competitiva, companiile se confrunta cu provocari din ce in ce mai dificile pentru mentinerea si cresterea performantei angajatilor. In acest context, managementul performantei si implicarea angajatilor, componente vitale ale unei culturi organizationale performante, joaca roluri cruciale. 
Pus la dispozitie de Corporate Dynamics, 2024-02-28
Ca un HSE Manager sa se faca auzit, trebuie sa vorbeasca limba de business. Managerii sunt oameni pragmatici, interesati de avantaje, beneficii, performanta, reducere de costuri, productivitate etc. 
Pus la dispozitie de Valoris HR, 2024-02-29
Daca in compania ta s-au desfasurat recent procese de recrutare si selectie, te-ai intalnit cu singuranta cu cateva provocari, cum ar fi: lipsa de canditati potriviti, aplicari care nu sunt relevante pentru rolul pe care doresti sa il ocupi sau timpul prea scurt in care trebuie sa faci o inlocuire in echipa ta.
Pus la dispozitie de Romanian Software, 2024-02-29
44% din liderii HR simt presiune crescuta pentru a demonstra valoarea investitiilor in programele pentru angajati. Desi recunosc importanta muncii lor si legatura cu performanta financiara a firmei, justificarea numerica a impactului strategiilor HR este o provocare. 
Pus la dispozitie de Business Apps, 2024-02-29
Worktelligent inoveaza modul in care HR-ul interactioneaza cu angajatii, digitalizand si simplificand procese operationale traditionale. Prin integrarea tehnologiei de invatare automata (Machine Learning), Worktelligent analizeaza si clasifica automat cererile trimise prin e-mail, convertindu-le in tichete gestionate inteligent si redirectionandu-le eficient catre echipa HR potrivita.
Pus la dispozitie de Business Apps, 2024-02-29
Implementarea Worktelligent la Zentiva a redefinit semnificativ operatiunile HR. Solutia a simplificat procesele de pontaj si suport angajati, transformand acest proces complex intr-o experienta usoara, prietenoasa si totodata transparenta pentru angajati.
Pus la dispozitie de Marco Polo CEE, 2024-03-01

DISC este un model de evaluare a comportamentului si a personalitatii, care isi are originile in teoriile psihologului american William Marston. Acesta imparte comportamentul uman in patru dimensiuni principale: Dominanta (D), Influenta (I), Stabilitate (S) si Conformitate (C).

Tot mai multe companii isi externalizeaza procesele de HR – Care sunt explicatiile specialistilor. Interviu cu Ioana Dumitru, managerul departamentului de externalizare al Romanian Software
Pus la dispozitie de Romanian Software, 2019-10-17
Tot mai multe companii din Romania isi externalizeaza procesele de HR, deoarece au descoperit ce beneficii realizeaza atunci cand departamentul de Resurse Umane este degrevat de procesele repetitive si consumatoare de timp, afirma Ioana Dumitru, managerul departamentului de externalizare al Romanian Software.

Specialistul afirma ca anul acesta s-a confirmat tendinta de crestere a pietei de externalizare. Tendinta de crestere se va mentine pe termen mediu si este de asteptat ca si 2020 sa fie un an ocupat pe piata externalizarii proceselor de HR.

Despre tendinte pe piata romaneasca a externalizarii proceselor de HR, beneficii, costuri si provocari, in interviul de mai jos.

Cu un an in urma, declarati ca externalizarea serviciilor de salarizare si administrare de personal este un trend in crestere. S-a confirmat pe piata aceasta tendinta?
 
Intr-adevar, s-a confirmat tendinta de crestere a pietei de externalizare. Ne bucuram sa constatam ca, la fel ca in anii anteriori, numarul clientilor care in 2019 au externalizat serviciile de HR catre Romanian Software a fost destul de mare si tendinta se pastreaza si pentru restul anului. Pentru anul 2020 ne asteptam la si mai multe provocari, respectiv un numar ascendent de client.

Care este procentul de crestere?
 
Procentul de crestere este in medie de 20% de la un an la altul. In 2019, avem un procent de crestere de 25% fata de 2018, pana in acest moment.

Care sunt cele mai mari probleme ale companiilor care apeleaza la solutiile Romanian Software de externalizare?
 
Din experienta noastra, cele mai mari probleme cu care se confrunta companiile care sunt interesate de solutiile noastre se incadreaza in cateva categorii mari:
  1. Costurile mari generate de departamentele interne de resurse umane.
  2. Lipsa unui soft specializat care sa optimizeze fluxurile si activitatea zilnica - Se pierde timp pretios prin input in mai multe sisteme (Revisal, aplicatie salarizare, pontaje excel, drafturi de documente), prin lipsa sistemelor de pontaj electronic care  centralizeaza automat informatia si integrarea acestora cu sistemul de salarizare
  3. Deficitul de personal specializat intr-o piata a muncii competitiva si fluctuatia pe poziti cheie de HR
Cand apeleaza acestea la externalizare?
 
In momentul in care compania realizeaza ca departamentul de resurse umane ar putea sa se concentreze pe activitatile interne cheie, care aduc valoare, hotaraste sa plaseze activitatea  repetitiva si de volum catre un furnizor extern.
Companiile ce hotarasc sa externalizeze activitatea de resurse umane catre  Romanian Software beneficiaza de consultanta specializata, consultant dedicat, soft personalizat, suport in relatia cu institutiile statului, totul la costuri reduse. Un alt aspect important il reprezinta transferul responsabilitatii in fata institutiilor statului, din intern catre furnizorul de servicii.

Cum decurge procesul de contractare a acestor servicii? Sa zicem ca reprezint o firma si m-ar interesa serviciile de salarizare si administrare de personal. Va contactez pe telefon sau mail, si va cer o oferta. Care sunt urmatorii pasi?
 
Felul in care incepem colaborarile este destul de variat. Nu de putine ori suntem contactati de cei care au primit o recomandare de la clientii nostri existenti. Buna noastra reputatie si serviciile pe care le oferim clientilor sunt cei mai buni ambasadori ai nostri.
Cu siguranta contribuie mult la succesul nostru si evenimentele la care participam. Ne-au adus multa notorietate in piata si companiile care ne-au cunoscut astfel vin catre noi pentru a vedea ce beneficii le aduce externalizarea serviciilor de HR.
Primul pas in procesul de contractare al serviciilor este intalnirea cu departamentul de Vanzari, care va prezenta solutiile noastre si va incerca sa inteleaga specificul clientului si nevoile sale. Ca urmarea a acestui proces, clientul primeste o oferta personalizata, iar daca aceasta este agreata, departamentul de implementare al Romanian Software preia contul.
Dupa finalizarea procesului de implementare, contul va fi preluat de echipa dedicata a departamentului de externalizare. De aici, specialistii nostri preiau intreaga sarcina a administrarii de personal si salarizarii.

Ce beneficii sesizeaza imediat companiile care au lasat salarizarea si administrarea de personal in mainile specialistilor Romanian Software?
 
Ca urmare a serviciilor de externalizare, beneficiile sunt vizibile rapid. Inca de la inceput, pentru contractele de externalizare, Romanian Software pune la dispozitia clientului o serie de module ale aplicatiei dezvoltata de Colorful.hr.
 
In platforma noastra, clientul poate urmari in timp real toate modificarile de personal efectuate de consultantii Romanian Software. Tot aici clientul regaseste o serie de rapoarte preconfigurate si are acces la un configurator de rapoarte de unde acestea pot fi personalizate. Poate genera o serie de statistici, primeste notificari si poate seta diverse fluxuri ce usureaza considerabil activitatea departamentului de HR.
 
Platforma Colorful.hr centralizeaza  automat pontajele provenite din puncte de lucru sau  departamente, astfel incat departamentul de HR este degrevat de toata aceasta activitate care consuma timp si energie. Aceasta este integrata cu aplicatia de payroll, astfel incat exista un flux automat de transfer al datelor, reducand riscul erorii umane.
 
Un alt beneficiu este ca, prin procesul de externalizare, sunt auditate fluxurile existente ale companiei, documentele de personal, calculul salarial. Se identifica diverse nereguli ce sunt remediate imediat.

La ce fel de economii se pot astepta firmele care apeleaza la dumneavoastra?
 
E greu sa inaintam niste sume fixe, pentru ca economiile depind de marimea companiei care apeleaza la externalizare, dar pot sa confirm ca valoarea unei  facturi de externalizare este mai mica decat costurile suportate de companie prin angajarea personalului necesar si achizitia unui soft performant de HR. In aceste timpuri, cand fiecare companie sta cu ochii pe cheltuieli, economia generata de externalizare este importanta.
 
Cum apreciati ca va evolua piata externalizarii serviciilor de salarizare si administrare de personal pe termen mediu si lung?
 
Semnalele venite  din piata ne indica o tendinta de crestere a cererii de externalizare, si ne bucura sa observam ca sunt din ce in ce mai multe companii care apreciaza valoarea acestui gen de servicii.
 
Ma astept sa fim foarte ocupati si pe viitor. 😊

Vezi toate articolele scrise de Romanian Software

Alte articole

 
Prima pagina | Denegare de responsabilitate | Contact
Copyright © 2011-2023 HR Club. Toate Drepturile Rezervate