Stilul de management autoritar, in care inca domneste controlul e ca o buruiana care sufoca tot ce-i in jur. Creste incet, dar sigur, si cand iti dai seama, a acaparat tot. Si nu doar ca face rau, dar iti transforma gradina in ceva toxic, unde nimeni nu mai vrea sa fie.
Mi-l amintesc bine pe acel „sef”, cel care avea intotdeauna ultimul cuvant. Era tipul de manager care simtea ca trebuie sa controleze totul, sa arate ca el e cel care decide directia. Cred ca ii oferea un sentiment de putere, o iluzie ca daca tine strans fraiele, totul va merge ca uns. In unele perioade mai tinere ale rolului meu de manager, am fost si eu asa.
Asa ca, dincolo de rezultatele pe care le are pe termen mediu si scurt, dincolo de determinarea, claritatea si energia cu care te invita si te provoaca sa cresti, te invit sa faci cunostinta cu felul in care gandeste si simte un manager cu stil autoritar.
"Ma asiguram ca deciziile finale trec intotdeauna pe la mine si asta parea sa aduca ordine si control. Aveam un plan pentru fiecare, le spuneam clar ce sa faca si cum. Daca ceva nu iesea cum voiam, nu ma sfiam sa arat asta. Eram convins ca, prin fermitate si ton autoritar, voi obtine rezultate rapide.
Dar, in tot acest timp, se desfasura si un razboi in mine. In momentele de liniste, ma intrebam daca oamenii ma respecta sau doar ma asculta de frica.
Si, chiar daca la exterior paream ca am totul sub control, inauntru aveam o teama constanta ca, daca slabesc controlul chiar si putin, totul se va prabusi. Imi spuneam ca asta e treaba unui lider – sa tina linia dreapta. Dar nu era deloc confortabil sa ma simt ca un fel de politist al echipei.
Echipa nu zicea mare lucru. Dar mi-am dat seama, incet-incet, ca se retrag. Discutiile informale se imputinau, nimeni nu mai venea cu idei noi. Se simteau deconectati.
Mergeau pe varfuri in jurul meu, se intalneau la bere fara ca eu sa stiu sau sa fiu macar invitat. Era un fel de tacere care ma facea sa inteleg ca, desi aveam toata autoritatea, pierdusem altceva mult mai valoros: increderea lor.
Si apoi, a venit acel moment de cotitura.
O sedinta de feedback, unul dintre acele momente pe care le organizam ca sa ma asigur ca „totul e pe drumul cel bun”. O colega mai curajoasa a ridicat problema:
„Stii, nu ne mai simtim ascultati. E greu sa venim cu idei cand stim ca decizia finala oricum e doar a ta. Feedback-ul tau e taios iar sugestiile tale parca au empatia unui general de armata.” Mi-a fost greu sa ascult asta, aproape ca am vrut sa resping ce mi se spunea, sa ii spun ca „asta e treaba unui lider, sa decida”. Dar mi-am tinut gura.
A fost ca si cum s-ar fi prabusit un zid. M-am privit in oglinda si am vazut un manager care nu mai conducea, ci controla.
Am realizat ca imi transformasem echipa in soldati care executau ordine, nu in parteneri de incredere. Constientizarea pe care am avut-o s-a simtit ca un dublu espresso, o cafea atat de tare incat mi-a trezit constiinta.
Cum am trecut la un nou mod de a fi manager?
· Mi-am cerut scuze echipei, lucru deloc usor pentru orgoliul meu.
· Am inceput sa cer pareri reale si sa accept idei care nu veneau de la mine.
· Mi-am pus intentia sa ascult si sa las deciziile in mana lor, sa imi controlez impulsul de a interveni imediat ce ceva nu era „ca la carte”. Si, paradoxal, lucrurile au inceput sa mearga mai bine.
· Echipa a prins curaj, ideile au inceput sa circule din nou, iar eu am redescoperit bucuria de a lucra cu oameni care isi aduc contributia, nu doar executa ordine.
· Pentru asta, a trebuit sa ma impac cu faptul ca nu mai sunt „seful suprem”, ci mai degraba un fel de ghid.
A fost ca si cum am renuntat la armura si am ales sa construiesc impreuna cu echipa. Si acum, cand ma uit in urma, imi dau seama ca singura batalie pe care o castigam inainte era impotriva propriei frici de a pierde controlul.
In noul rol, am castigat increderea oamenilor mei. Si, pentru mine, asta face toata diferenta."
Vrei sa descoperi cum poti deveni un lider mai eficient, capabil sa creezi un mediu de lucru pozitiv si productiv, sa motivezi echipe de succes?
Gasesti aici mai multe detalii despre programul de dezvoltare prin coaching care incepe in noiembrie:
https://trainings.markantconsult.ro/