Prima pagina | Intalniri HR Partner | Articole | Stiri | Cursuri si evenimente | Inscrie-te pe HR Partner | Contact
   
 
 
 
 
Pus la dispozitie de Enayati Medical City, 2023-10-31
Enayati Medical City, Orasul Medical fondat de medicul Wargha Enayati, uneste sub acelasi acoperis doua spitale (chirurgical si de recuperare), o policlinica cu 60 de cabinete, un centru rezidential si o baza de recuperare medicala performanta.
Pus la dispozitie de Marco Polo CEE, 2023-10-31
In aprilie 2020, agentia UE pentru asistenta in imbunatatirea politicilor de dezvoltare sociala, a conditiilor si aspectelor legate de munca, a lansat un survey ce urmareste felul in care cetatentii UE apreciaza conditiile de trai si calitatea vietii in contextul complex generat de pandemia Covid-19.
Pus la dispozitie de Amrop Romania, 2023-11-27
Amrop Romania a participat la Conferinta Globala Leadership Intelligence organizata de AESC in Londra la inceputul lunii noiembrie 2023. Am discutat despre diversitate si incluziune, etica si inteligenta artificiala (AI), impactul leadershipului, aplicatii AI in resurse umane, informatii despre pianta de talente si perspective globale asupra sustenabilitatii afacerilor.
Pus la dispozitie de KPMG Romania, 2023-11-27
​Majoritatea companiilor romanesti nu investesc in programe de leadeship – doar 45% dintre companiile participante la studiul ”Leadership si Followership in organizatiile din Romania”, realizat de KPMG in Romania in parteneriat cu Casa Paleologu, au declarat ca aloca resurse in acest scop. Aceasta este una dintre principalele concluzii ale studiului, ce isi propune sa exploreze practicile privind dezvoltarea liderilor in cadrul organizatiilor din Romania.
Pus la dispozitie de HART Consulting, 2023-11-27
Putem vorbi de cateva caracteristici universale care definesc un bun leadership, indiferent de context? ​Andreea Mihnea, Chief People Officer, First Bank, ne-a oferit cateva raspunsuri.
Pus la dispozitie de Olivia Podobea, 2023-11-27
Inceputurile la un nou loc de munca pot fi provocatoare, mai ales dupa o perioada lunga de stabilitate. De aceea, prin intermediul acestui articol scris din perspectiva unui angajat ce a trecut prin mai multe perioade de proba, poti afla cateva indemnuri ce te vor ajuta sa treci mai usor peste aceasta etapa.
Pus la dispozitie de Olivia Podobea, 2023-11-27
Te-ai intrebat vreodata unde este locul in care te regasesti mai mult ca angajat, intr-o corporatie sau contribuind la cresterea unei afaceri mai mici? Accesand acest link poti afla cum contribuie ambele medii la dezvoltarea din punct de vedere profesional.
Pus la dispozitie de Eucom Business Language, 2023-11-27
Dezvoltarea profesionala a ramas in centrul discutiilor cu experti HR. Dupa episodul 7, Delia Dragomir, CEO si Co-Founder Eucom, a continuat sa gazduiasca discutii in podcastul HeRoe.s HRing. 
Pus la dispozitie de Eucom Business Language, 2023-11-27
Intr-un context de afaceri in continua schimbare, evolutia profesionala devine o necesitate, nu doar o optiune. Aceasta functioneaza ca o cheie ce deschide drumul spre succesul individual si cresterea organizationala. Cresterea personala a angajatilor influenteaza direct prosperitatea companiilor, creand un ciclu benefic de evolutie si inovatie.
Pus la dispozitie de Eucom Business Language, 2023-11-27
Limbile straine au fost intotdeauna un subiect fascinant si complex, dar in era globalizarii si a tehnologiei avansate, ele au capatat o importanta si mai mare. Hai sa exploram cateva aspecte interesante despre limbile straine si influenta lor in lumea contemporana!
Pus la dispozitie de Smartree, 2023-11-27
Automatizarea diverselor procese la nivel de companie joaca un rol din ce in ce mai important in atingerea obiectivelor organizatiei si in mentinerea competitivitatii acesteia in piata, intr-o perioada marcata de un dinamism accentuat in ceea ce priveste schimbarile de abordare a planurilor si strategiilor de business. 
Pus la dispozitie de Smartree, 2023-11-27
Un sondaj privind sperantele si temerile angajatilor la nivel mondial, realizat de PwC in 2023, a dezvaluit faptul ca acestia sunt deschisi la noi provocari si la dobandirea de noi abilitati. De asemenea, studiul a adus in discutie si dificultatile cu care se confrunta liderii din organizatii la momentul actual.
Pus la dispozitie de Co-Factor, 2023-11-28
Sfarsitul de an este un moment important de bilant pentru toate companiile si o ocazie de a aprecia eficacitatea procesului de managementul performantei. Unele companii demareaza procese complexe de evaluare, dar ce e de facut daca organizatia nu dispune de un astfel sistem de evaluare complex si cuprinzator?
Pus la dispozitie de Radu Manolescu, 2023-11-28
In ciuda impactului dovedit asupra productivitatii si a unor statistici care ar trebui sa traga un semnal de alarma (problemele de sanatate mintala costa tarile dezvoltate 3-4% din PIB), schimbarea ramane lenta.
Pus la dispozitie de BIA Human Capital Solutions, 2023-11-28
Dupa angajarile numeroase in urma pandemiei globale, vedem multe corporatii, in special cele din sectorul IT care au inghetat angajarile sau anunta disponibilizari. Indiferent daca lucrezi intr-o companie cu peste 500 de angajati sau intr-un start-up, disponbilizarile nu sunt niciodata usoare.
Pus la dispozitie de BIA Human Capital Solutions, 2023-11-28
76% dintre angajati si persoanele aflate in cautarea unui loc de munca au spus ca diversitatea este importanta atunci cand se iau in considerare ofertele de munca, arata un studiu Glassdoor, desfasurat in 2021. Un studiu realizat de McKinsey a constatat ca organizatiile cu echipe executive diverse au depasit performanta colegilor din industrie cu 21% in ceea ce priveste profitabilitatea.
Pus la dispozitie de htss, 2023-11-28
Managerii de astazi sunt asteptati sa fie nu doar lideri, ci si strategi agili, inovatori priceputi la tehnologie si buni comunicatori. Pentru a indeplini in mod eficient aceste roluri in expansiune, managerii au nevoie nu doar de experienta, ci si de invatare continua.
Pus la dispozitie de htss, 2023-11-28
Orele suplimentare excesive nu numai ca maresc costurile cu forta de munca, dar pot duce si la epuizarea angajatilor si la scaderea productivitatii. Pentru a mentine un echilibru sanatos intre viata profesionala si cea privata, controland in acelasi timp cheltuielile, este esential sa implementezi eficient limitarile privind orele suplimentare ale angajatilor.
Pus la dispozitie de CODECS, 2023-11-28
A fi manager in ziua de azi inseamna a avea o munca dificila si pretentioasa, care necesita o serie de aptitudini, atitudini si comportamente distinctive. In cadrul programelor CODECS Business School Professional le prezentam pe cele mai importante dintre ele.
Pus la dispozitie de CODECS, 2023-11-28
Coaching-ul este o modalitate puternica de dezvoltare personala si profesionala, oferind instrumentele si cunostintele necesare pentru a atinge potentialul maxim. Iata sase carti de la CODECS care merita sa fie pe lista ta de lectura pentru o evolutie semnificativa.
Pus la dispozitie de Wizrom, 2023-11-28
Descopera cum poti sa depasesti cu succes momentele de schimbari majore in piata, reorganizarile interne sau evenimentele neprevazute! Materialul Wizrom, 5 motive pentru care ai nevoie de un soft de resurse umane in vremuri incerte, iti dezvaluie strategiile esentiale pentru a-ti asigura compania in fata provocarilor neasteptate.
Pus la dispozitie de Valoris HR, 2023-11-28
In cadrul industiilor dinamice in care activam cu totii, achizitionarea talentelor reprezinta un aspect esential. Abordarea conventionala in recrutare devine tot mai depasita, odata cu evolutia si diversificarea industriilor. Nevoia de competente specializate este tot mai acuta, iar gasirea angajatilor potriviti pentru rolurile specializate necesita azi mult mai mult decat un proces standard de recrutare.
Pus la dispozitie de Emanoil Draganescu, 2023-11-28
Vorbeste cu oricine are ceva experienta in managementul relatiilor cu clientii si iti va spune ca pentru a putea avea relatii de calitate, ai nevoie de procese puternice si oamenii cat mai bine pregatiti. In acest articol insa am sa vorbesc de un aspect deseori neglijat si anume managementul asteptarilor.
Raportarea de sustenabilitate - Catalizator al schimbarii si rol vital pentru construirea viitorului
Pus la dispozitie de KPMG Romania, 2022-12-02
Directiva UE privind raportarea corporativa de sustenabilitate (“CSRD”), aprobata pe 28 noiembrie la nivelul Uniunii Europene, marcheaza cea mai mare transformare in raportarea corporativa din ultimii aproape 20 de ani, cand se lansau primele reglementari contabile armonizate cu Standardele Internationale de Contabilitate (IAS) in Romania. Companiile nu mai sunt insa evaluate astazi doar dintr-o perspectiva economica-financiara, angajamentele fata de ESG (Mediu, Societate, Guvernanta) necesitand sa fie integrate in strategia de afaceri si misiunea unei organizatii, pentru a raspunde cadrelor de reglementare si asteptarilor de la utilizatorii de informatie corporativa.
 
CSRD a introdus modificari ample ale cerintelor de raportare si include, totodata, o gama mult mai larga de companii raportoare in sfera sa de aplicare. Implementarea acestor cerinte este fundamentala in sprijinirea obiectivului declarat al Comisiei Europene de a directiona fluxurile de capital catre activitati sustenabile.
 
Directiva prevede prezentarea de informatii privind aspecte precum modelul de afaceri, strategia si politicile aferente, indicatori-cheie de performanta nefinanciara si indicatori tinta, guvernanta companiei privind aspectele de sustenabilitate, evaluarea dublei materialitati, gestionarea riscurilor si oportunitatilor ESG, precum si prezentari de informatii in domeniul mediului (inclusiv taxonomia europeana) si domeniului social, in conformitate cu standardele europene de raportare a sustenabilitatii.
 
Provocarile si oportunitatile in calatoria pentru pregatirea viitoarei raportari de sustenabilitate sunt complexe si variate: 
  • Evaluarea dublei materialitati, care sporeste gradul de complexitate prin necesitatea identificarii nu numai a impactului companiei asupra societatii si asupra mediului (materialitatea de impact), ci si a modului in care aspecte privind sustenabilitatea afecteaza entitatea raportoare insasi (materialitatea financiara); 
  • Pe langa prezentarea de informatii despre politici si initiative, CSRD solicita organizatiei sa stabileasca obiective legate de aspectele de sustenabilitate si sa raporteze progresul in atingerea acestora; 
  • Companiile trebuie sa raporteze si sa evalueze impactul propriilor operatiuni si procese de productie. Acest lucru se aplica si impactului activitatilor partenerilor acestora din lantul de aprovizionare; 
  • Detaliile prezentate trebuie sa contina atat informatii prospective, cat si retrospective, extinzand totodata domeniul de aplicare la intregul lant valoric (compania trebuie sa explice demersurile intreprinse pentru a obtine informatiile necesare despre lantul sau valoric, motivele pentru care nu au putut fi obtinute toate informatiile necesare si planurile sale de a obtine informatiile necesare in viitor); 
  • Raportarea trebuie sa fie intocmita in conformitate cu standardele europene de raportare a sustenabilitatii (ESRS – „EU Sustainability Reporting Standards”), care vor spori cerintele de raportare; primul set de ESRS adoptat de Comisia Europeana este asteptat in iunie 2023; al doilea set de ESRS (inclusiv standardele sectoriale) adoptat de Comisia Europeana este asteptat in iunie 2024; ESRS va solicita companiilor sa prezinte si informatii aliniate cu taxonomia europeana;
Noile reguli de raportare privind sustenabilitatea vor incepe sa se aplice gradual intre 2024 si 2028, astfel:
  • De la 1 ianuarie 2024 pentru companiile de interes public cu peste 500 de angajati, rapoartele fiind emise in anul 2025;
  • De la 1 ianuarie 2025 pentru companiile mari (care depasesc 2 din criteriile de marime:  peste 250 de angajati si/sau 40 de milioane de euro cifra de afaceri si/sau 20 de milioane de euro active totale), rapoartele fiind emise in anul 2026;
  • De la 1 ianuarie 2026 pentru IMM-urile cotate la bursa, rapoartele fiind emise in anul 2027.
Dupa cum afirma Ramona Jurubita, Country Managing Partner, KPMG in Romania: „Noua raportare de sustenabilitate constituie un catalizator al schimbarii si are rol vital pentru construirea viitorului.

Responsabilitatea implementarii raportarilor privind sustenabilitatea si modul in care vor fi abordate provocarile viitoare de impact asupra viitorului Planetei se afla la nivelul consiliilor de administratie. In timp ce pregatirea pentru CSRD necesita alocarea unor investitii substantiale si resurse specializate, organizatiile ar putea totodata dobandi un avantaj competitiv integrand noul cadru de raportare in procesul de evaluare a riscurilor si a oportunitatilor legate de ESG.”
 
Potrivit Adelei Ciucioi, Partener, Deputy Head of Audit & Assurance, KPMG in Romania: “Asistam la o schimbare profunda in peisajul raportarii corporative, raportarea ESG evoluand de la un segment de nisa catre o noua valenta, in care aspectele de sustenabilitate sunt masurate si raportate cu aceeasi rigoare ca informatiile financiare. Raportul independent de asigurare emis de auditorul financiar asupra raportarii de sustenabilitate joaca un rol esential in construirea increderii privind robustetea informatiilor nefinanciare, oferind beneficii precum:
  • Asigura credibilitatea prezentarilor de informatii ESG din cadrul raportului anual;
  • Creeaza un impact pozitiv asupra brand-ului si reputatiei companiei;
  • Intareste constientizarea companiei privind riscurile ESG materiale si faciliteaza imbunatatirea sistemelor, proceselor si controalelor interne si performantei companiei in aria ESG; 
  • Impacteaza pozitionarea companiei in cadrul clasamentelor de rating ESG.”
Monica Dragoi, Associate Partner, Audit & Assurance, Servicii Financiare, KPMG in Romania, subliniaza faptul ca “raportarea de sustenabilitate si adoptarea unor cadre de guvernanta care incorporeaza principii de sustenabilitate genereaza schimbari in economie, in general, si in serviciile financiare, in special. In mod particular, riscurile potentiale pentru stabilitatea financiara din cauza schimbarilor climatice reprezinta o prioritate cheie pentru autoritatile de reglementare prudentiala si pentru institutiile financiare. Cadrul legislativ specific bancilor si asiguratorilor le solicita sa considere factorii de sustenabilitate in cadrele lor de risc si in testele de criza. Bancile si asiguratorii ar trebui sa isi inteleaga expunerile proprii si ale clientilor atunci cand isi determina strategia si modelul de afaceri. Raportarea in conformitate cu CSRD va fi un pas esential in aceasta directie.”
 
Ioana Rizea-Popp, Associate Partner, Audit & Assurance, KPMG in Romania afirma: ”Standardele initiale ESRS au fost deja aprobate si publicate de Grupul Consultativ European pentru Raportare Financiara (EFRAG) si au fost transmise catre Comisia Europeana spre aprobare. In paralel, se lucreaza la standardele sectoriale in mai multe grupuri de lucru. Societatile din diverse sectoare vor fi afectate in mod diferit, dar cu siguranta toate societatile vor fi afectate de noile cerinte. Domeniul de aplicare si complexitatea ESRS sunt fara precedent, iar avand in vedere ca termenul limita pentru prima raportare se apropie rapid, societatile trebuie sa fie pregatite.”
 
Potrivit lui Ovidiu Popescu, Director, Deal Advisory, Energy, Sustainability and Climate Change, KPMG in Romania: „Directiva UE privind raportarea corporativa de sustenabilitate vine cu mai multe cerinte si aduce mai multa claritate referitor la raportarea eforturilor din zona ESG. Cresterea nivelului de transparenta si comunicarea progresului in atingerea tintelor din strategia ESG a companiei reprezinta o oportunitate de a spori nivelul de incredere al angajatilor, actionarilor, finantatorilor si comunitatilor, ca rezultat al dialogului deschis privind modul in care afacerea ta genereaza valoare, pe masura ce aceasta se adapteaza la presiunile din sfera sustenabilitatii.”
 
Despre KPMG
 
KPMG este o organizatie globala de firme independente de servicii profesionale care furnizeaza servicii de audit, consultanta fiscala si in domeniul afacerilor. Ne desfasuram activitatea in 144 de tari si aveam la finalul anului financiar 2021 aproape 236.000 de angajati in firmele membre din intreaga lume. Fiecare firma KPMG este din punct de vedere legal o entitate separata si distincta si se descrie ca atare. KPMG International Limited este o societate privata engleza cu raspundere limitata la garantii. KPMG International Limited si entitatile sale nu ofera servicii pentru clienti.
 
In Romania si Republica Moldova, KPMG isi desfasoara activitatea in cadrul celor sase birouri din Bucuresti, Cluj-Napoca, Constanta, Iasi, Timisoara si Chisinau. In prezent dispunem de un numar de peste 1000 de profesionisti, atat cetateni romani, cat si straini.

Vezi toate articolele scrise de KPMG Romania

Alte articole

 
Prima pagina | Denegare de responsabilitate | Contact
Copyright © 2011-2023 HR Club. Toate Drepturile Rezervate