Prima pagina | Intalniri HR Partner | Articole | Stiri | Cursuri si evenimente | Inscrie-te pe HR Partner | Contact
   
 
 
 
 
Pus la dispozitie de Marco Polo CEE, 2024-05-07
Ultimii ani gasesc organizatiile din ce in ce mai preocupate de construirea unui mediu de lucru motivant si plin de scop pentru membrii generatiei Z, urmati indeaproape de Millenials. Tinand cont de contextul global in care ne aflam, caracterizat de instabilitate, de o populatie care imbatraneste, de noi tendinte legate de ce anume ne dorim de la locul de munca, acest focus pe generatiile mai noi e lesne de inteles. 
Pus la dispozitie de BIA HCS, 2024-05-29
Legislatia din Romania devine tot mai flexibila, recent fiind adoptate noi legi si ordonante menite sa sustina atat angajatorii, cat si angajatii. Codul ocupatiilor din Romania cuprinde acum noi ocupatii pe care merita sa le consideri in noile angajari. Iar daca la inceputul anului au fost multe discutii despre introducerea platii CASS de 10% la concediile medicale, acum situatia s-a schimbat.
Pus la dispozitie de HART Consulting, 2024-06-26
Cum afecteaza comportamentele exagerate relatia cu oamenii din echipa, dezvoltarea talentelor si organizatia? Cum gestionam aceste parti intunecate, astfel incat sa nu ajungem sa ne distruga, in final?
Pus la dispozitie de Oana Niculae, 2024-06-26
Lucrez cu liderii care inteleg ca ei sunt (parte din) “problema”, cei care inteleg ca prezenta lor impacteaza, constructiv si distructiv, generarea de echipe smart si profitabilitabilitatea activitatilor conduse. Pana la aceasta constientizare, cu siguranta interventiile sunt solicitate “nu pentru mine, ci pentru echipa” sau “cum sa-i organizez mai bine”, si asta nu este suficient. 
Pus la dispozitie de CTeam, 2024-06-26
In afara de faptul ca transparenta salariala reprezinta un avantaj strategic major, care genereaza in mod implicit increderea si angajamentul angajatilor, imbunatatirea reputatiei companiei si atragerea unui fond divers de talente, mai este si obligatorie din 2026. 
Pus la dispozitie de EUCOM, 2024-06-26
Industria Big Tech, cu gigantii sai globali si inovatiile de pionierat in domenii precum computing-ul in cloud si inteligenta artificiala, modeleaza viitorul tehnologiei si al societatii. Romania, emergenta ca hub IT semnificativ, demonstreaza impactul combinat al educatiei, investitiilor strategice si avantajului costurilor competitive.
Pus la dispozitie de Schouten Romania, 2024-06-26
Pe masura ce ne folosim tot mai mult de tehnologii AI pentru a optimiza procesele operationale, liderii organizatiilor pot intampina obstacole in eforturile lor de a mentine niveluri ridicate de implicare a oamenilor, satisfactie la locul de munca si aliniere la obiectivele organizatiei. 
Pus la dispozitie de Smartree, 2024-06-26
Intr-o lume tot mai digitalizata, companiile se confrunta cu presiuni pentru a-si optimiza procesele interne si a ramane competitive. Astfel, apare nevoia stabilirii de parteneriate de incredere si pe termen lung. Unul din principalii piloni ai colaborarii dintre Smartree si SIG Romania a fost account managementul dedicat.
Pus la dispozitie de SHL Romania, 2024-06-26
Construirea unei culturi a invatarii este un factor cheie in dezvoltarea talentelor si pregatirea lor pentru viitor, intr-o lume in continua transformare. Dar cum poate fi implementata o cultura a invatarii care sa mobilizeze intreaga organizatie? 
Pus la dispozitie de SHL Romania, 2024-06-26
Andrei Ion, manager regional SHL, vorbeste pe indelete despre colaborarea intre oameni si inteligenta artificiala, subliniind importanta si responsabilitatea acestui parteneriat in facilitarea tranzitiei, in acest interviu acordat pentru Ziarul Financiar.
Pus la dispozitie de Mirro, 2024-06-26
Un sistem eficient de management al performantei este esential pentru a evalua si masura acitivitatea angajatilor si pentru a-i ajuta sa se dezvolte profesional. Acest articol explica ce este managementul performantei, de ce este atat de important pentru succesul unui business si care sunt componentele sale cheie.
Pus la dispozitie de Mirro, 2024-06-26
Cercetarile au demonstrat ca transparenta la locul de munca este principalul factor in ceea ce priveste fericirea angajatilor. Problema este, inca, faptul ca doar 52% dintre oameni considera ca lucreaza intr-o companie care promoveaza transparenta.
Pus la dispozitie de BIA, 2024-06-26
In saptamana de dinainte de concediu, parca nu mai exista program normal de lucru. Agenda nu se mai termina de task–uri actuale si viitoare pe care tu si colegii trebuie sa le lasati in ordine. Pare ca plecati intr-un concediu de cateva luni, nu de 1-2 saptamani. Si ritmul acesta de lucru isi pune amprenta asupra dispozitiei oamenilor.
Pus la dispozitie de Co-Factor, 2024-06-26
Aprecierea angajatilor are adesea puterea de a determina succesul sau esecul lor la locul de munca. Recunoașterea eforturilor si realizărilor le sporeste moralul, satisfactia si productivitatea, creaza un mediu de lucru pozitiv si creste loialitatea fata de organizatie. 
Pus la dispozitie de Co-Factor, 2024-06-26
Evaluarea 360 este un instrument dinamic, esential in managementul performantei, pentru ca ofera o imagine completa, complexa si actualizata asupra angajatilor, prin colectarea de feedback in timp real din mai multe surse, pe toate palierele, atat pe verticala, cat si pe orizontala.
Pus la dispozitie de Romanian Software, 2024-06-26
Cand angajatii spun „oportunitati de dezvoltare” s-ar putea sa se gandeasca la altceva decat angajatorii. Asteptarile nu se indeplinesc, iar dezamagirile apar. Ce-si doresc angajatii cand vor dezvoltare profesionala? Putem sa aliniem asteptarile acestea cu oportunitatile oferite?
Pus la dispozitie de Wizrom Software, 2024-06-26
Automatizarea in HR a devenit o componenta esentiala pentru imbunatatirea operatiunilor si cresterea productivitatii companiilor. Cu toate acestea, o serie de mituri si preconceptii au impiedicat unele afaceri sa adopte aceste solutii inovatoare.
Pus la dispozitie de Pharma Nord, 2026-06-27
Bronzare mai rapida. Bronzare sigura. Bronz de lunga durata. Putem obtine toate acestea cu Bio-Caroten+E de la Pharma Nord, care se prezinta sub forma unor mici capsule moi, fiecare capsula continand echivalentul a 1000 µg de vitamina A si 10 mg de Vitamina E.
Pus la dispozitie de B-APPS, 2024-06-27
Worktelligent aduce securitate in managementul datelor din departamentele de HR Ops prin implementarea criptarii datelor in repaus si in tranzit, cat si a permisiunilor pe baza de roluri. Worktelligent ofera conformitate prin protectia datelor sensibile, respectand normele GDPR, facand-o alegerea optima pentru departamentele HR Ops.
Pus la dispozitie de Corporate Dynamics, 2024-06-28
Vi s-a intamplat sa spuneti da, pentru a nu ii deranja pe ceilalti? Paradoxul Abilene apare atunci cand un grup de oameni decide de comun acord sa actioneze intr-un mod care contrazice preferintele fiecarui membru.
Pus la dispozitie de Corporate Dynamics, 2024-06-28
"Locurile" spre care ne indreptam atentia ne influenteaza activitatea si rezultatele. Felul in care presiunea si stimulii pe care ii primim permanent ne pot influenta sa mergem spre obiective care nu conteaza. 
5 semne simple care indica lipsa sigurantei psihologice in echipa
Pus la dispozitie de Anca Florea, Partener Trend, 2024-01-30
O sa incep cu definitia sigurantei psihologice, asa cum este ea formulata de Amy Edmondson, personalitatea academica al carei nume este legat de acest concept: “Siguranta psihologica este credinta ca nu vei fi pedepsit sau umilit daca vei exprima deschis idei, preocupari, daca vei pune intrebari sau vei admite greseli si ca echipa este un mediu sigur pentru asumarea de riscuri interpersonale.” Si pentru ca siguranta psihologica este un factor determinant pentru performanta si capacitatea de invatare si inovare a unei echipe, in ultimii cativa ani vorbesc frecvent cu echipe din organizatiile din Romania si liderii lor despre nivelul de siguranta psihologica pe care il traiesc. 

Impartasesc ce am aflat noi atunci cand ne-am pregatit pentru a deveni parteneri Fearless Organization (Amy Edmonson), dar si ce strang si de la ei, din experienta lor de zi cu zi, care sunt semnele care transmit unei persoane ca nu se afla intr-un mediu de siguranta psihologica. Le pun mai jos pe cateva dintre cele mai des mentionate de echipele cu care am lucrat (nu sunt singurele si nu sunt mentionate neaparat intr-o ordine a frecventei). Sunt lucruri simple, care pot fi observate de catre oricine in intalnirile de grup si care pot fi abordate inainte de a apare marile semne ale lipsei de siguranta psihologica, precum fluctuatia mare de personal sau lipsa inovatiei:

Liderul vorbeste in cea mai mare parte din timp. Urmareste pentru o perioada modul in care membrii echipei „au loc la microfon” – daca in sedintele periodice liderul este cel care vorbeste de regula in cea mai mare parte din timp, acest lucru poate indica faptul ca ceilalti nu se simt in siguranta sa exprime ceea ce au de exprimat, desigur legat de subiectele zilei. Am intalnit si lideri care spun „dar i-am intrebat, doar ca nu a avut nimeni nimic de spus!”. Cu siguranta nu a spus nimeni nimic cu voce tare, nu a verbalizat nimic, dar oare e posibil ca acest lucru sa se repete cu recurenta intr-o echipa?

Se fac frecvent glumite, ironii la adresa celor prezenti. La o prima vedere, acest lucru pare inofensiv; oamenii se amuza, nu? Ironia este tinuta de multe ori la mare pret, ca semn de inteligenta superioara. Pe termen lung insa, oamenii invata ca e posibil oricand sa fie subiect de gluma, chiar si in momentele in care sunt vulnerabili, in care le este teama sau sunt ingrijorati si ar avea nevoie de cu totul altceva: incurajare sau sprijin.

Se discuta doar despre ce a mers bine sau despre cat de bine va merge totul. (Da, stiu ca exista organizatii in care apare mai degraba extrema opusa, in care se discuta numai despre nereusite – si acesta poate fi subiectul unui articol intreg, cu acelasi efect asupra sigurantei psihologice). Dar ne oprim acum la prima varianta: asadar, nu exista greseli, nu exista temeri; sunt raportate reusite pe toate planurile (uneori si statistica poate servi acestui scop) si se vorbeste despre cat de bine va fi. Oamenii invata ca nu este loc pentru erorile, neintelegerile sau framantarile lor si fiecare poate suferi in mintea lui, crezand ca este unicul care a gresit, nu intelege sau are temeri.

Nu exista dezbateri, mai ales daca discutam despre a dezbate opinia liderului. Membrii echipei tind sa fie de acord cu orice se discuta, evita sa exprime pareri contrare, ceea ce poate indica ca nu se simt confortabil sa-si exprime opiniile, ca se tem de consecintele provocarii ideilor exprimate, mai ales daca ideile apartin liderului. De multe ori aceasta situatie este efectul pe termen lung al reactiilor pe care liderul le-a avut atunci cand cineva a „indraznit” sa aiba o alta perspectiva – si putem avea aici ton ridicat, ochi dati peste cap sau ignorare desavarsita, ca pedeapsa. (e de avut in vedere si varianta la polul opus, la fel de nefericita, in care orice idee este criticata, casapita, fara vreo sansa de a deveni vreodata realitate).

Se pun foarte putine intrebari. Numarul de intrebari, mai ales al celor deschise, este de regula restrans. Membrilor echipei le este teama ca vor parea nepregatiti sau negativisti, critici, ca reputatia lor va avea de suferit daca adreseaza intrebari. Aditional poate sa apara urmatorul fenomen (regula o singura intrebare): atunci cand o persoana indrazneste totusi sa puna o intrebare, aceasta nu va fi urmata de vreuna suplimentara, desi de multe ori lucrurile nu se lamuresc atat de usor. Dar asta e norma: n-ai priceput de la primul raspuns, vezi tu ulterior cum te descurci ca sa obtii clarificari.

Inchei cu invitatia de a observa aceste semne la sedinta urmatoare: Care este procentul de timp ocupat de lider din totalul interventiilor? Cate „misto-uri” se fac? Sunt dezbatute constructiv ideile sau propunerile? Se vorbeste despre nereusite? Dar despre framantari? Cate intrebari deschise au fost adresate? Cum stati cu nivelul de siguranta psihologica din echipa?

Vezi toate articolele scrise de

Alte articole

 
Prima pagina | Denegare de responsabilitate | Contact
Copyright © 2011-2023 HR Club. Toate Drepturile Rezervate