Prima pagina | Intalniri HR Partner | Articole | Stiri | Cursuri si evenimente | Inscrie-te pe HR Partner | Contact
   
 
 
 
 
Pus la dispozitie de Enayati Medical City, 2023-10-31
Enayati Medical City, Orasul Medical fondat de medicul Wargha Enayati, uneste sub acelasi acoperis doua spitale (chirurgical si de recuperare), o policlinica cu 60 de cabinete, un centru rezidential si o baza de recuperare medicala performanta.
Pus la dispozitie de Marco Polo CEE, 2023-10-31
In aprilie 2020, agentia UE pentru asistenta in imbunatatirea politicilor de dezvoltare sociala, a conditiilor si aspectelor legate de munca, a lansat un survey ce urmareste felul in care cetatentii UE apreciaza conditiile de trai si calitatea vietii in contextul complex generat de pandemia Covid-19.
Pus la dispozitie de Amrop Romania, 2023-11-27
Amrop Romania a participat la Conferinta Globala Leadership Intelligence organizata de AESC in Londra la inceputul lunii noiembrie 2023. Am discutat despre diversitate si incluziune, etica si inteligenta artificiala (AI), impactul leadershipului, aplicatii AI in resurse umane, informatii despre pianta de talente si perspective globale asupra sustenabilitatii afacerilor.
Pus la dispozitie de KPMG Romania, 2023-11-27
​Majoritatea companiilor romanesti nu investesc in programe de leadeship – doar 45% dintre companiile participante la studiul ”Leadership si Followership in organizatiile din Romania”, realizat de KPMG in Romania in parteneriat cu Casa Paleologu, au declarat ca aloca resurse in acest scop. Aceasta este una dintre principalele concluzii ale studiului, ce isi propune sa exploreze practicile privind dezvoltarea liderilor in cadrul organizatiilor din Romania.
Pus la dispozitie de HART Consulting, 2023-11-27
Putem vorbi de cateva caracteristici universale care definesc un bun leadership, indiferent de context? ​Andreea Mihnea, Chief People Officer, First Bank, ne-a oferit cateva raspunsuri.
Pus la dispozitie de Olivia Podobea, 2023-11-27
Inceputurile la un nou loc de munca pot fi provocatoare, mai ales dupa o perioada lunga de stabilitate. De aceea, prin intermediul acestui articol scris din perspectiva unui angajat ce a trecut prin mai multe perioade de proba, poti afla cateva indemnuri ce te vor ajuta sa treci mai usor peste aceasta etapa.
Pus la dispozitie de Olivia Podobea, 2023-11-27
Te-ai intrebat vreodata unde este locul in care te regasesti mai mult ca angajat, intr-o corporatie sau contribuind la cresterea unei afaceri mai mici? Accesand acest link poti afla cum contribuie ambele medii la dezvoltarea din punct de vedere profesional.
Pus la dispozitie de Eucom Business Language, 2023-11-27
Dezvoltarea profesionala a ramas in centrul discutiilor cu experti HR. Dupa episodul 7, Delia Dragomir, CEO si Co-Founder Eucom, a continuat sa gazduiasca discutii in podcastul HeRoe.s HRing. 
Pus la dispozitie de Eucom Business Language, 2023-11-27
Intr-un context de afaceri in continua schimbare, evolutia profesionala devine o necesitate, nu doar o optiune. Aceasta functioneaza ca o cheie ce deschide drumul spre succesul individual si cresterea organizationala. Cresterea personala a angajatilor influenteaza direct prosperitatea companiilor, creand un ciclu benefic de evolutie si inovatie.
Pus la dispozitie de Eucom Business Language, 2023-11-27
Limbile straine au fost intotdeauna un subiect fascinant si complex, dar in era globalizarii si a tehnologiei avansate, ele au capatat o importanta si mai mare. Hai sa exploram cateva aspecte interesante despre limbile straine si influenta lor in lumea contemporana!
Pus la dispozitie de Smartree, 2023-11-27
Automatizarea diverselor procese la nivel de companie joaca un rol din ce in ce mai important in atingerea obiectivelor organizatiei si in mentinerea competitivitatii acesteia in piata, intr-o perioada marcata de un dinamism accentuat in ceea ce priveste schimbarile de abordare a planurilor si strategiilor de business. 
Pus la dispozitie de Smartree, 2023-11-27
Un sondaj privind sperantele si temerile angajatilor la nivel mondial, realizat de PwC in 2023, a dezvaluit faptul ca acestia sunt deschisi la noi provocari si la dobandirea de noi abilitati. De asemenea, studiul a adus in discutie si dificultatile cu care se confrunta liderii din organizatii la momentul actual.
Pus la dispozitie de Co-Factor, 2023-11-28
Sfarsitul de an este un moment important de bilant pentru toate companiile si o ocazie de a aprecia eficacitatea procesului de managementul performantei. Unele companii demareaza procese complexe de evaluare, dar ce e de facut daca organizatia nu dispune de un astfel sistem de evaluare complex si cuprinzator?
Pus la dispozitie de Radu Manolescu, 2023-11-28
In ciuda impactului dovedit asupra productivitatii si a unor statistici care ar trebui sa traga un semnal de alarma (problemele de sanatate mintala costa tarile dezvoltate 3-4% din PIB), schimbarea ramane lenta.
Pus la dispozitie de BIA Human Capital Solutions, 2023-11-28
Dupa angajarile numeroase in urma pandemiei globale, vedem multe corporatii, in special cele din sectorul IT care au inghetat angajarile sau anunta disponibilizari. Indiferent daca lucrezi intr-o companie cu peste 500 de angajati sau intr-un start-up, disponbilizarile nu sunt niciodata usoare.
Pus la dispozitie de BIA Human Capital Solutions, 2023-11-28
76% dintre angajati si persoanele aflate in cautarea unui loc de munca au spus ca diversitatea este importanta atunci cand se iau in considerare ofertele de munca, arata un studiu Glassdoor, desfasurat in 2021. Un studiu realizat de McKinsey a constatat ca organizatiile cu echipe executive diverse au depasit performanta colegilor din industrie cu 21% in ceea ce priveste profitabilitatea.
Pus la dispozitie de htss, 2023-11-28
Managerii de astazi sunt asteptati sa fie nu doar lideri, ci si strategi agili, inovatori priceputi la tehnologie si buni comunicatori. Pentru a indeplini in mod eficient aceste roluri in expansiune, managerii au nevoie nu doar de experienta, ci si de invatare continua.
Pus la dispozitie de htss, 2023-11-28
Orele suplimentare excesive nu numai ca maresc costurile cu forta de munca, dar pot duce si la epuizarea angajatilor si la scaderea productivitatii. Pentru a mentine un echilibru sanatos intre viata profesionala si cea privata, controland in acelasi timp cheltuielile, este esential sa implementezi eficient limitarile privind orele suplimentare ale angajatilor.
Pus la dispozitie de CODECS, 2023-11-28
A fi manager in ziua de azi inseamna a avea o munca dificila si pretentioasa, care necesita o serie de aptitudini, atitudini si comportamente distinctive. In cadrul programelor CODECS Business School Professional le prezentam pe cele mai importante dintre ele.
Pus la dispozitie de CODECS, 2023-11-28
Coaching-ul este o modalitate puternica de dezvoltare personala si profesionala, oferind instrumentele si cunostintele necesare pentru a atinge potentialul maxim. Iata sase carti de la CODECS care merita sa fie pe lista ta de lectura pentru o evolutie semnificativa.
Pus la dispozitie de Wizrom, 2023-11-28
Descopera cum poti sa depasesti cu succes momentele de schimbari majore in piata, reorganizarile interne sau evenimentele neprevazute! Materialul Wizrom, 5 motive pentru care ai nevoie de un soft de resurse umane in vremuri incerte, iti dezvaluie strategiile esentiale pentru a-ti asigura compania in fata provocarilor neasteptate.
Pus la dispozitie de Valoris HR, 2023-11-28
In cadrul industiilor dinamice in care activam cu totii, achizitionarea talentelor reprezinta un aspect esential. Abordarea conventionala in recrutare devine tot mai depasita, odata cu evolutia si diversificarea industriilor. Nevoia de competente specializate este tot mai acuta, iar gasirea angajatilor potriviti pentru rolurile specializate necesita azi mult mai mult decat un proces standard de recrutare.
Pus la dispozitie de Emanoil Draganescu, 2023-11-28
Vorbeste cu oricine are ceva experienta in managementul relatiilor cu clientii si iti va spune ca pentru a putea avea relatii de calitate, ai nevoie de procese puternice si oamenii cat mai bine pregatiti. In acest articol insa am sa vorbesc de un aspect deseori neglijat si anume managementul asteptarilor.
Sfantul Graal al programelor de learning & development - Return-on-Investment sau eficienta reala
Pus la dispozitie de Marco Polo CEE, 2023-03-01

Toate evenimentele ultimilor ani, de la pandemie si razboi la granite, blocaje in supply chain si evenimente de de-globalizare  care se misca de la punctual catre sistemic, si-au pus amprenta asupra corporatiilor si angajatilor deopotriva. Schimbarea brusca a strategiilor pe termen scurt si mediu a companiilor forteaza in continuare limitele de adaptare ale angajatilor, de dez-invatare si re-invatare a unor procese si activitati. Practic, intreg conceptul de performanta este rescris in alti termeni si accelarand nevoie de eficeinta in actul de invatare.

Astfel, intrand in noi paradigme de a gandi si actiona, companiile inteleg ca trainingul de tip “eveniment de invatare” are o eficienta limitata (impact real max. 2,5 participanti din 10 invata ceva, conform studiilor facute de The Kirkpatrick’s”. Nu mai sufficient (sau poate nu a fost niciodata) un curs punctual de dezvoltare a unor abilitati, sau de un workshop fizic sau online. Transformarile prin care trecem la nivel de societate, ne cer un proces de transformare si la nivel de individ.

O alternativa cu efecte net superioare (6 din 10 Participanti) conform acelorasi studii facute de The Kirkpatrick’s este modelul de invatare numit High Performance Learning Journeys (HPLJ), calatorii-proces asistate, de dezvoltare la nivel individual a performantei.

Dezvoltate impreuna cu Robert Brinkerhoff (unul dintre marii experti internationali in procese de invatare eficienta si evaluare a eficacitatii proceselor de training), programele HPLJ ofera organizatiilor o metoda certificata de design al unor procese de invatare ce optimizeaza 5 factori esentiali ai invatarii eficiente:
  1. Aplicabilitatea “on-the-job”
  2. Implicarea managementului
  3. Invatarea sociala
  4. Calatoriile de invatare derulate in timp
  5. Impactul in business.
Programele HPLJ se deruleaza prin intermediul platformei Promote, un instrument de asistare al calatoriei de dezvoltare ce reuneste module de transfer de know how, interactiune sociala, principii de gamification, teme si proiecte individuale sau de grup.

Pentru ca abordarea clasica de training punctual si-a demonstrat limitarile in repetate randuri, HPLJ este dezvoltat utilizand o secventa logica de 4 pasi:
  1. Angajamentul personal in calatoria de dezvoltare. Atata timp cat este motivat, un angajat va lucra din greu la propria sa dezvoltare. Astfel acest prim pas necesita implicarea managementului si construireaa unei imagini a succesului personal – cum se simte, cum arata, care sunt comportamentele care il determina. Metoda utilizata in acest prim pas este coachingul.
  2. Constructia fundamentelor cunostintelor. Fiecare angajat va primi fix minimul de informatie necesara cresterii performantei si nu mai mult. O va capata prin studiu individual, nu prin transfer. Webinariile si cursurile fizice de pe parcursul unui HPLJ sunt dedicate practicii, nu predarii, iar acest lucru aduce rezultate mai bune in manifestarea comportamentelor dezirabile pe termen lung.
  3. Dezvoltarea si practicarea abilitatilor. Este pasul ideal in care noile deprinderi sunt testate in mod repetat si feedback-ul este utilizat ca instrument de facilitare a cresterii performantei.
  4. Consolidarea rezultatelor. Este ultimul pas, in care abilitatile nou invatate si dezvoltate sunt testate in mediul de lucru si dezvoltate in mod continuu prin mai multe metode.
Toti acesti pasi se intampla pe perioade intre 2 si chiar 12 luni (pentru programele complexe) pentru a asigura o dezvoltare graduala si continua a abilitatilor; de la un nivel scazut de complexitate catre niveluri  mai ridicate, avand implicati in proces colegi, manageri, traineri, clienti si diverse alte parti interesate.

Un studiu amplu realizat de BEI (Brinkerhoff Evaluation Institute) pe 7 industrii diferite (productie FMCG, aviatie, manufacturing industrial, sanatate, constructii, automotive si banking) in care programele HPLJ derulate prin platforma Promote au avut o durata de 6-12 luni a demonstrat ca utilizarea acestora a avut ca rezultate:
  • un nivel extrem de inalt al transferului aspectelor invatate in performanta day-to-day,
  • comportamente dezirabile sustinute la 3-6 luni dupa terminarea programului (comparativ cu maxim 1 luna in cazul sesiunilor de training obisnuite)
  • niveluri foarte mari de angajament din partea participantilor
  • niveluri foarte mari de asumare a responsabilitatii pentru dezvoltare – chiar si fara sprijinul managementului
Comparativ cu programele traditionale de training, in care doar 1 din 6 participanti are rezultate cuantificabile si demonstreaza performanta sustinuta dupa un training, utilizarea metodologiei HPLJ mareste exponential procentul – 81% din participanti demonstreaza o crestere substantiala a performantei pe termen lung, nu doar imediat dupa finalizarea programului.
 
Marco Polo CEE este o companie romaneasca specializata in strategii de crestere a afacerilor prin dezvoltarea potentialului uman, parte a grupului international Marco Polo Performance. Este unic partener Promote, personalizand prin intermediul platformei proprietare, programe HPLJ in numeroase industrii de la oil&gas la banking, si din farma in automotive.

Pionier in utilizarea tehnologiei de ultima generatie, Marco Polo CEE foloseste instrumente interactive, inteligenta artificiala si solutii hibride pentru augmentarea abilitatilor si comportamentelor necesare unei performante redefinite.
 

Vezi toate articolele scrise de

Alte articole

 
Prima pagina | Denegare de responsabilitate | Contact
Copyright © 2011-2023 HR Club. Toate Drepturile Rezervate