|
|
|
|
Pus la dispozitie de EUCOM, 2023-02-28
Programul de language learning dezvoltat de noi, Agile Learning, care imbina cu succes factorul uman, trainer-ul si tehnologia, este unic in Romania si prin urmare a atras peste 25.000 de cursanti. Insa care sunt cele mai cautate limbi atat la cursuri, cat si la programele de testare?
|
Pus la dispozitie de Sodexo, 2023-02-28
Stiai ca 80% dintre oameni lucreaza mai eficient in momentul in care sunt apreciati mai mult? In momentul in care o persoana decide sa plece din companie, de cele mai multe ori, este vorba despre neindeplinirea nevoilor psihologice. Afla care sunt aceste nevoi si la ce poate duce lipsa aprecierii la job.
|
Pus la dispozitie de Romanian Software, 2023-02-28
Ianuarie este luna evaluarilor. Sau poate ca e februarie sau martie in compania ta. Oricare ar fi cazul, ti-am pregatit cateva tips&tricks pentru a transforma aceste intalniri si chestionare intr-o experienta benefica si un pic mai organizata.
|
Pus la dispozitie de Iancu Guda, 2023-02-28
Luna aceasta, afla de la Iancu Guda, Services Director Coface Romania, realizatorul emisiunii Banii in miscare de la Digi24 si expert in platforma BIZTRO Club, care sunt modificarile fiscale ale momentului si modul in care iti influenteaza afacerea, dar si cum poti sa le transformi in oportunitati pentru business-ul tau.
|
Pus la dispozitie de K.M.Trust & Partners, 2023-02-28
Descopera trendurile care vor schimba peisajul resurselor umane in 2023! De la aparitia unei forte de munca caracterizata de diversitate, pana la implementarea de noi modele de management al performantei si o preocupare serioasa pentru starea de bine a angajatilor, aceste tendinte vor avea un impact major asupra modului in care recrutam, pastram si dezvoltam talentele.
|
Pus la dispozitie de Mindit Consulting, 2023-02-28
Mindit Consulting aniverseaza 10 ani de pionierat in background screening in Romania, prilej cu care subliniaza importanta transparentei si a onestitatii in mediul de business romanesc. Conform unui studiu din 2022, costul mediu al unui “bad” hire este de minim 30% din salariul anual, ca să nu mai vorbim de costuri suplimentare si impact reputational.
|
Pus la dispozitie de Atelierul de Idei | Agile People Romania, 2023-02-28
In acest articol veti afla despre opusul fragilitatii: conceptul de anti-fragil si care e legatura sa cu liderii, echipele si organizatiile agile si sanatoase. In Atelierul de Idei avem programe in care suntem incurajati sa vorbim despre starea de bine, despre business-ul care pune angajatul in centrul preocuparilor sau despre ceea ce ne face mai rezilienti.
|
Pus la dispozitie de Atelierul de Idei | Agile People Romania, 2023-02-28
Afla ce este Agile HR si descopera exemple practice despre cum poate HR-ul sa integreze perspectiva Agile, in acest articol. Nu mai incerca sa rezolvi problemele organizatiei gandind doar ca un om de HR. Ai facut asta in trecut. A functionat? Aplica perspectiva agila!
|
Pus la dispozitie de Co-Factor, 2023-02-28
Retentia angajatilor este un aspect crucial, de care depinde succesul oricarei companii. Pastrarea talentelor devine o misiune din ce in ce mai dificila, caci angajatii sunt mult mai activi pe piata muncii si mai dornici sa faca o schimbare profesionala, incurajati, mai ales, de modul de lucru hibrid. Am intocmit o lista scurta a celor mai frecvente motive pentru care angajatii decid sa paraseasca o companie.
|
Pus la dispozitie de Co-Factor, 2023-02-28
Pentru ca luna martie debuteaza cu Ziua Martisorului, ne-am inspirat din cultura populara pentru a va darui acest martisor virtual - idei despre cum aceasta zi speciala poate contribui la consolidarea culturii organizationale.
|
Pus la dispozitie de BIA HR, 2023-02-28
Iti doresti in echipa ta oameni alaturi de care sa ai o colaborare pe termen lung. Si aceasta colaborare se contureaza inca din momentul recrutarii daca alegi bine colegii. Atentia ta asupra acestui proces este cu atat mai importanta daca iei în considerare un studiu realizat de Societatea pentru Managementul Resurselor Umane (SHRM), care arata ca o recrutare gresita ar putea costa o companie de cinci ori salariul anual al unui angajat.
|
Pus la dispozitie de BIA HR, 2023-02-28
La o analiza a anunturilor de locuri de munca, vei observa ca pentru joburile care cer o calificare medie sau pentru cele unde nu este nevoie de calificare, angajatorii nu mai pun accent pe diplome si se indreapta catre angajari bazate pe abilitati. Potrivit raportului The State of Skills-Based Hiring 2022, 76% dintre angajatori acorda prioritate competentelor, pentru a gasi noi talente, aproape 55% utilizand teste de competente specifice rolului.
|
Pus la dispozitie de Mirro, 2023-02-28
Oferirea feedback-ului catre colegi poate fi uneori o chestie de temut, chiar si atunci cand feedback-ul este unul pozitiv. Dar redactarea feedback-ului pentru colegi este o abilitate pe care o poti perfectiona cu putina determinare, practica si inspiratie din cateva exemple la indemana.
|
Pus la dispozitie de Mirro, 2023-02-28
In 2021, pandemia a declansat fenomenul global cunoscut drept The Great Resignation care descrie rata ridicata de demisii. Chiar si in 2023, rata de demisii continua sa fie in crestere. In contextul in care oamenii sunt cele mai de pret resurse ale unei companii, ce pot face executivii pentru a combate acest fenomen?
|
Pus la dispozitie de OLX Locuri de Munca, 2023-03-01
OLX Locuri de Munca este platforma de recrutare online preferata de sectoarele blue si grey collar, ajungand la peste 600.000 de anunturi noi de angajare in anul 2022 si 3.3 milioane de candidati. In medie, platforma inregistreaza lunar 1.2 milioane de utilizatori in cautarea unui job, iar categoria OLX Locuri de munca are aproximativ 40 de milioane de vizualizari pe luna.
|
Pus la dispozitie de Marco Polo CEE, 2023-03-01
Toate evenimentele ultimilor ani, de la pandemie si razboi la granite, blocaje in supply chain si evenimente de de-globalizare care se misca de la punctual catre sistemic, si-au pus amprenta asupra corporatiilor si angajatilor deopotriva. Schimbarea brusca a strategiilor pe termen scurt si mediu a companiilor forteaza in continuare limitele de adaptare ale angajatilor, de dez-invatare si re-invatare a unor procese si activitati.
|
Pus la dispozitie de Wizrom , 2023-03-01
Potrivit studiilor efectuate de Wizrom, departamentele de Resurse Umane isi pierd 43% din timp prin colectarea de informatii si cautarea in mai multe baze de date pentru a genera rapoarte. Intr-o lume tot mai digitalizata, cu oportunitati de angajare in crestere, eficientizarea sarcinilor de lucru ale angajatilor si stabilirea unei relatii digitale intre acestia si departamentul de Resurse Umane devin tot mai importante.
|
|
|
|
Sfantul Graal al programelor de learning & development - Return-on-Investment sau eficienta reala
Pus la dispozitie de Marco Polo CEE, 2023-03-01
|
Toate evenimentele ultimilor ani, de la pandemie si razboi la granite, blocaje in supply chain si evenimente de de-globalizare care se misca de la punctual catre sistemic, si-au pus amprenta asupra corporatiilor si angajatilor deopotriva. Schimbarea brusca a strategiilor pe termen scurt si mediu a companiilor forteaza in continuare limitele de adaptare ale angajatilor, de dez-invatare si re-invatare a unor procese si activitati. Practic, intreg conceptul de performanta este rescris in alti termeni si accelarand nevoie de eficeinta in actul de invatare.
Astfel, intrand in noi paradigme de a gandi si actiona, companiile inteleg ca trainingul de tip “eveniment de invatare” are o eficienta limitata (impact real max. 2,5 participanti din 10 invata ceva, conform studiilor facute de The Kirkpatrick’s”. Nu mai sufficient (sau poate nu a fost niciodata) un curs punctual de dezvoltare a unor abilitati, sau de un workshop fizic sau online. Transformarile prin care trecem la nivel de societate, ne cer un proces de transformare si la nivel de individ.
O alternativa cu efecte net superioare (6 din 10 Participanti) conform acelorasi studii facute de The Kirkpatrick’s este modelul de invatare numit High Performance Learning Journeys (HPLJ), calatorii-proces asistate, de dezvoltare la nivel individual a performantei.
Dezvoltate impreuna cu Robert Brinkerhoff (unul dintre marii experti internationali in procese de invatare eficienta si evaluare a eficacitatii proceselor de training), programele HPLJ ofera organizatiilor o metoda certificata de design al unor procese de invatare ce optimizeaza 5 factori esentiali ai invatarii eficiente:
- Aplicabilitatea “on-the-job”
- Implicarea managementului
- Invatarea sociala
- Calatoriile de invatare derulate in timp
- Impactul in business.
Programele HPLJ se deruleaza prin intermediul platformei Promote, un instrument de asistare al calatoriei de dezvoltare ce reuneste module de transfer de know how, interactiune sociala, principii de gamification, teme si proiecte individuale sau de grup.
Pentru ca abordarea clasica de training punctual si-a demonstrat limitarile in repetate randuri, HPLJ este dezvoltat utilizand o secventa logica de 4 pasi:
- Angajamentul personal in calatoria de dezvoltare. Atata timp cat este motivat, un angajat va lucra din greu la propria sa dezvoltare. Astfel acest prim pas necesita implicarea managementului si construireaa unei imagini a succesului personal – cum se simte, cum arata, care sunt comportamentele care il determina. Metoda utilizata in acest prim pas este coachingul.
- Constructia fundamentelor cunostintelor. Fiecare angajat va primi fix minimul de informatie necesara cresterii performantei si nu mai mult. O va capata prin studiu individual, nu prin transfer. Webinariile si cursurile fizice de pe parcursul unui HPLJ sunt dedicate practicii, nu predarii, iar acest lucru aduce rezultate mai bune in manifestarea comportamentelor dezirabile pe termen lung.
- Dezvoltarea si practicarea abilitatilor. Este pasul ideal in care noile deprinderi sunt testate in mod repetat si feedback-ul este utilizat ca instrument de facilitare a cresterii performantei.
- Consolidarea rezultatelor. Este ultimul pas, in care abilitatile nou invatate si dezvoltate sunt testate in mediul de lucru si dezvoltate in mod continuu prin mai multe metode.
Toti acesti pasi se intampla pe perioade intre 2 si chiar 12 luni (pentru programele complexe) pentru a asigura o dezvoltare graduala si continua a abilitatilor; de la un nivel scazut de complexitate catre niveluri mai ridicate, avand implicati in proces colegi, manageri, traineri, clienti si diverse alte parti interesate.
Un studiu amplu realizat de BEI (Brinkerhoff Evaluation Institute) pe 7 industrii diferite (productie FMCG, aviatie, manufacturing industrial, sanatate, constructii, automotive si banking) in care programele HPLJ derulate prin platforma Promote au avut o durata de 6-12 luni a demonstrat ca utilizarea acestora a avut ca rezultate:
- un nivel extrem de inalt al transferului aspectelor invatate in performanta day-to-day,
- comportamente dezirabile sustinute la 3-6 luni dupa terminarea programului (comparativ cu maxim 1 luna in cazul sesiunilor de training obisnuite)
- niveluri foarte mari de angajament din partea participantilor
- niveluri foarte mari de asumare a responsabilitatii pentru dezvoltare – chiar si fara sprijinul managementului
Comparativ cu programele traditionale de training, in care doar 1 din 6 participanti are rezultate cuantificabile si demonstreaza performanta sustinuta dupa un training, utilizarea metodologiei HPLJ mareste exponential procentul – 81% din participanti demonstreaza o crestere substantiala a performantei pe termen lung, nu doar imediat dupa finalizarea programului.
Marco Polo CEE este o companie romaneasca specializata in strategii de crestere a afacerilor prin dezvoltarea potentialului uman, parte a grupului international Marco Polo Performance. Este unic partener Promote, personalizand prin intermediul platformei proprietare, programe HPLJ in numeroase industrii de la oil&gas la banking, si din farma in automotive.
Pionier in utilizarea tehnologiei de ultima generatie, Marco Polo CEE foloseste instrumente interactive, inteligenta artificiala si solutii hibride pentru augmentarea abilitatilor si comportamentelor necesare unei performante redefinite.
|
Vezi toate articolele scrise de
|
Alte articole
|
|
|