Prima pagina | Intalniri HR Partner | Articole | Stiri | Cursuri si evenimente | Inscrie-te pe HR Partner | Contact
   
 
 
 
 
Pus la dispozitie de Marco Polo CEE, 2024-05-07
Ultimii ani gasesc organizatiile din ce in ce mai preocupate de construirea unui mediu de lucru motivant si plin de scop pentru membrii generatiei Z, urmati indeaproape de Millenials. Tinand cont de contextul global in care ne aflam, caracterizat de instabilitate, de o populatie care imbatraneste, de noi tendinte legate de ce anume ne dorim de la locul de munca, acest focus pe generatiile mai noi e lesne de inteles. 
Pus la dispozitie de BIA HCS, 2024-05-29
Legislatia din Romania devine tot mai flexibila, recent fiind adoptate noi legi si ordonante menite sa sustina atat angajatorii, cat si angajatii. Codul ocupatiilor din Romania cuprinde acum noi ocupatii pe care merita sa le consideri in noile angajari. Iar daca la inceputul anului au fost multe discutii despre introducerea platii CASS de 10% la concediile medicale, acum situatia s-a schimbat.
Pus la dispozitie de HART Consulting, 2024-06-26
Cum afecteaza comportamentele exagerate relatia cu oamenii din echipa, dezvoltarea talentelor si organizatia? Cum gestionam aceste parti intunecate, astfel incat sa nu ajungem sa ne distruga, in final?
Pus la dispozitie de Oana Niculae, 2024-06-26
Lucrez cu liderii care inteleg ca ei sunt (parte din) “problema”, cei care inteleg ca prezenta lor impacteaza, constructiv si distructiv, generarea de echipe smart si profitabilitabilitatea activitatilor conduse. Pana la aceasta constientizare, cu siguranta interventiile sunt solicitate “nu pentru mine, ci pentru echipa” sau “cum sa-i organizez mai bine”, si asta nu este suficient. 
Pus la dispozitie de CTeam, 2024-06-26
In afara de faptul ca transparenta salariala reprezinta un avantaj strategic major, care genereaza in mod implicit increderea si angajamentul angajatilor, imbunatatirea reputatiei companiei si atragerea unui fond divers de talente, mai este si obligatorie din 2026. 
Pus la dispozitie de EUCOM, 2024-06-26
Industria Big Tech, cu gigantii sai globali si inovatiile de pionierat in domenii precum computing-ul in cloud si inteligenta artificiala, modeleaza viitorul tehnologiei si al societatii. Romania, emergenta ca hub IT semnificativ, demonstreaza impactul combinat al educatiei, investitiilor strategice si avantajului costurilor competitive.
Pus la dispozitie de Schouten Romania, 2024-06-26
Pe masura ce ne folosim tot mai mult de tehnologii AI pentru a optimiza procesele operationale, liderii organizatiilor pot intampina obstacole in eforturile lor de a mentine niveluri ridicate de implicare a oamenilor, satisfactie la locul de munca si aliniere la obiectivele organizatiei. 
Pus la dispozitie de Smartree, 2024-06-26
Intr-o lume tot mai digitalizata, companiile se confrunta cu presiuni pentru a-si optimiza procesele interne si a ramane competitive. Astfel, apare nevoia stabilirii de parteneriate de incredere si pe termen lung. Unul din principalii piloni ai colaborarii dintre Smartree si SIG Romania a fost account managementul dedicat.
Pus la dispozitie de SHL Romania, 2024-06-26
Construirea unei culturi a invatarii este un factor cheie in dezvoltarea talentelor si pregatirea lor pentru viitor, intr-o lume in continua transformare. Dar cum poate fi implementata o cultura a invatarii care sa mobilizeze intreaga organizatie? 
Pus la dispozitie de SHL Romania, 2024-06-26
Andrei Ion, manager regional SHL, vorbeste pe indelete despre colaborarea intre oameni si inteligenta artificiala, subliniind importanta si responsabilitatea acestui parteneriat in facilitarea tranzitiei, in acest interviu acordat pentru Ziarul Financiar.
Pus la dispozitie de Mirro, 2024-06-26
Un sistem eficient de management al performantei este esential pentru a evalua si masura acitivitatea angajatilor si pentru a-i ajuta sa se dezvolte profesional. Acest articol explica ce este managementul performantei, de ce este atat de important pentru succesul unui business si care sunt componentele sale cheie.
Pus la dispozitie de Mirro, 2024-06-26
Cercetarile au demonstrat ca transparenta la locul de munca este principalul factor in ceea ce priveste fericirea angajatilor. Problema este, inca, faptul ca doar 52% dintre oameni considera ca lucreaza intr-o companie care promoveaza transparenta.
Pus la dispozitie de BIA, 2024-06-26
In saptamana de dinainte de concediu, parca nu mai exista program normal de lucru. Agenda nu se mai termina de task–uri actuale si viitoare pe care tu si colegii trebuie sa le lasati in ordine. Pare ca plecati intr-un concediu de cateva luni, nu de 1-2 saptamani. Si ritmul acesta de lucru isi pune amprenta asupra dispozitiei oamenilor.
Pus la dispozitie de Co-Factor, 2024-06-26
Aprecierea angajatilor are adesea puterea de a determina succesul sau esecul lor la locul de munca. Recunoașterea eforturilor si realizărilor le sporeste moralul, satisfactia si productivitatea, creaza un mediu de lucru pozitiv si creste loialitatea fata de organizatie. 
Pus la dispozitie de Co-Factor, 2024-06-26
Evaluarea 360 este un instrument dinamic, esential in managementul performantei, pentru ca ofera o imagine completa, complexa si actualizata asupra angajatilor, prin colectarea de feedback in timp real din mai multe surse, pe toate palierele, atat pe verticala, cat si pe orizontala.
Pus la dispozitie de Romanian Software, 2024-06-26
Cand angajatii spun „oportunitati de dezvoltare” s-ar putea sa se gandeasca la altceva decat angajatorii. Asteptarile nu se indeplinesc, iar dezamagirile apar. Ce-si doresc angajatii cand vor dezvoltare profesionala? Putem sa aliniem asteptarile acestea cu oportunitatile oferite?
Pus la dispozitie de Wizrom Software, 2024-06-26
Automatizarea in HR a devenit o componenta esentiala pentru imbunatatirea operatiunilor si cresterea productivitatii companiilor. Cu toate acestea, o serie de mituri si preconceptii au impiedicat unele afaceri sa adopte aceste solutii inovatoare.
Pus la dispozitie de Pharma Nord, 2026-06-27
Bronzare mai rapida. Bronzare sigura. Bronz de lunga durata. Putem obtine toate acestea cu Bio-Caroten+E de la Pharma Nord, care se prezinta sub forma unor mici capsule moi, fiecare capsula continand echivalentul a 1000 µg de vitamina A si 10 mg de Vitamina E.
Pus la dispozitie de B-APPS, 2024-06-27
Worktelligent aduce securitate in managementul datelor din departamentele de HR Ops prin implementarea criptarii datelor in repaus si in tranzit, cat si a permisiunilor pe baza de roluri. Worktelligent ofera conformitate prin protectia datelor sensibile, respectand normele GDPR, facand-o alegerea optima pentru departamentele HR Ops.
Pus la dispozitie de Corporate Dynamics, 2024-06-28
Vi s-a intamplat sa spuneti da, pentru a nu ii deranja pe ceilalti? Paradoxul Abilene apare atunci cand un grup de oameni decide de comun acord sa actioneze intr-un mod care contrazice preferintele fiecarui membru.
Pus la dispozitie de Corporate Dynamics, 2024-06-28
"Locurile" spre care ne indreptam atentia ne influenteaza activitatea si rezultatele. Felul in care presiunea si stimulii pe care ii primim permanent ne pot influenta sa mergem spre obiective care nu conteaza. 
Studiu KPMG: Desi apreciaza valoarea programelor de dezvoltare a abilitatilor de conducere, companiile romanesti nu le aloca resurse
Pus la dispozitie de KPMG Romania, 2023-11-27
Majoritatea companiilor romanesti nu investesc in programe de leadeship – doar 45% dintre companiile participante la studiul ”Leadership si Followership in organizatiile din Romania”, realizat de KPMG in Romania in parteneriat cu Casa Paleologu, au declarat ca aloca resurse in acest scop.
 
Aceasta este una dintre principalele concluzii ale studiului, ce isi propune sa exploreze practicile privind dezvoltarea liderilor in cadrul organizatiilor din Romania. Pe de alta parte, insa, studiul arata ca, desi nu multe investesc in astfel de programe, organizatiile le recunosc valoarea intr-o proportie considerabila – 57%. Studiul releva, de asemenea, ca organizatiile romanesti recunosc in mod clar beneficiile programelor de dezvoltare a liderilor, conform raspunsurilor a peste 50% dintre companii, precum si importanta interventiilor personalizate, care sa corespunda nevoilor, experientelor si aspiratiilor liderilor.  
 
”Studiul realizat ne-a lansat multe provocari si puncte de atentie, una dintre intrebarile firesti fiind - de unde o astfel de discrepanta intre valoarea perceputa si resursele alocate?  Constatarile noastre cred ca ofera perspective valoroase asupra starii dezvoltarii leadershipului in organizatiile romanesti - din ceea ce am putut observa, acum suntem in punctul in care cultivarea talentului de lider nu este considerata o actiune obligatorie la nivelul companiilor. O tendinta care, din punctul nostru de vedere, poate indica o oportunitate ratata de dezvoltare a competentei fortei de munca si de a creste eficacitatea organizationala. Resursele limitate, constrangerile bugetare si, pentru unii, scepticismul cu care privesc eficienta programelor ar putea fi potentiale cauze. Dar cred ca, pe masura ce vor creste investitiile, programele vor fi mai adaptate la nevoile individuale, la abordarea provocarilor practice, vor deveni mai eficiente si vor fi mai larg raspandite pe viitor”, a declarat Madalina Racovitan, Partener Consultanta in Afaceri, Head of People Services, KPMG in Romania.
 
Practic, una dintre cele mai izbitoare constatari ale studiului ”Leadeship si followership in organizatiile din Romania”, derulat in perioada 9 iunie – 10 iulie 2023, la care au raspuns 211 de lideri executivi din companii din Romania, arata ca 55% dintre companiile din piata nu investesc in dezvoltarea unor programe de leadership. Cu toate acestea, consensul asupra eficacitatii lor este important: o proportie considerabila (57%) dintre organizatiile la nivelul carora a fost derulat studiul confirma eficacitatea unor astfel de programe. Printre beneficiile mentionate, pentru executivii din prima linie de management, se remarca oferirea de oportunitati de networking, o mai mare vizibilitate si expunere.
 
Pentru cei din urmatoarele linii de conducere, 53% dintre raspunsuri atesta rolul programelor in cresterea abilitatilor, imbunatatirea vizibilitatii si facilitarea dezvoltarii profesionale. In plus, un procent notabil de 47% dintre companii cred in potentialul transformator al initiativelor de formare, coaching si mentorat in imbunatatirea abilitatilor esentiale de leadership.
 
Cu toate acestea, este important sa constientizam si sa gasim modalitati de a gestiona barierele mentionate de catre un segment important de respondenti in calea eficacitatii programelor de dezvoltare a liderilor. Astfel, principalele preocupari, asa cum au reiesit din studiu, vizeaza orientarea uneori excesiv  teoretica a programelor de dezvoltare a liderilor, dar si momentele nepotrivite in care ele sunt implementate, ce coincid cu perioade incarcate pentru executivi. ”Aceasta aliniere incorecta submineaza
 
eficacitatea programelor, evidentiind un domeniu in care recalibrarea strategica poate creste semnificativ rezultatele acestora, astfel incat dezvoltarea liderilor sa fie mai mult decat o caseta bifata, ci o calatorie transformationala aliniata atat cu nevoile individuale, cat si cu cele organizationale”, spune Madalina Racovitan.
 
Rezultatele sondajului ofera, de asemenea, perspectiva respondentilor asupra trasaturilor importante necesare liderilor moderni. Integritatea si viziunea au iesit in evidenta ca fiind cele mai valoroase caracteristici ale unui lider. Integritatea, cu accent pe comportamentul etic, a fost considerata vitala de 80% dintre respondenti. Viziunea, care evidentiaza capacitatea unui lider de a anticipa si naviga prin schimbarile si perturbarile din zilele noastre, a fost de asemenea considerata esentiala. Studiul releva, de altfel, ca in timp ce trasaturi precum competentele tehnice, integritatea si viziunea, raman atemporale, liderului viitorului are din ce mai mare nevoie de abilitati si atitudini din sfera celor “soft”, cum ar fi inteligenta emotionala, comunicarea, adaptabilitatea si orientarea catre invatare si dezvoltare continua.

Studiul indica de asemenea ca exista inca scepticism in ceea ce priveste capacitatea programelor de dezvoltare existente de a insufla cu adevarat o gandire inovatoare sau o mentalitate de crestere. Astfel, doar 47% dintre respondenti au incredere in programele de dezvoltare ca instrumente pentru a insufla o mentalitate de crestere, iar mai putin de jumatate (48%) considera ca programele traditionale de dezvoltare au limitele lor in ceea ce priveste echiparea liderilor cu instrumentele potrivite pentru inovare. Acest lucru sugereaza ca, in timp ce abilitatile de baza pot fi dezvoltate prin programe de formare, provocarile din lumea reala si invatarea experientiala ar putea fi esentiale pentru a alimenta cu adevarat gandirea inovatoare.
 
Alegerea programelor potrivite este cruciala, datele indicand necesitatea unei abordari tintite, care sa ia in considerare relevanta unui program pentru participanti si designul acestuia. Coaching-ul si mentoratul sunt cele mai apreciate interventii pentru imbunatatirea competentelor de conducere, indica studiul KPMG. Acestea prospera atunci cand sunt cultivate intr-un mediu potrivit, cu instrumentele potrivite. Abordarea personalizata pe care o ofera aceste instrumente se dovedeste a fi cheia eficientei lor, oferind liderilor orientari specifice adaptate nevoilor si obiectivelor lor.
 
“Pentru a avea organizatii functionale, care se misca in directiile dorite si care se adapteaza la conditiile actuale, este nevoie de leadership si de followership. Orice manager sau antreprenor are nevoie de echipa, deci are nevoie de modele, de lectii de management si de followership. Are nevoie si sa stie sa se exprime, sa vorbeasca, sa motiveze, sa explice, sa mobilizeze. Pentru a conduce, este nevoie de abilitatea de a gandi logic si de a lua rapid decizii care ii afecteaza pe ceilalti. Indiferent de specificul metodei - fie ea a pregatirii pe cont propriu in mentorate sau expunerea la cursuri, prelegeri sau ateliere din afara mediului obisnuit de lucru ori chiar ale profesiei proprii - miza nu este alta decat aceea de a oferi liderilor actuali si viitor resurse care sa fie in armonie cu necesitatile si circumstantele lor unice”, considera Theodor Paleologu, lector si fondator Casa Paleologu.
 
In plus, sondajul pune in lumina subutilizarea oportunitatilor de dezvoltare profesionala ca instrument de recunoastere si recompensare a realizarilor de leadership. El subliniaza oportunitatea de a construi o legatura mai stransa intre recunoasterea profesionala si invatarea continua. Doar 18% dintre respondenti mentioneaza oportunitatile de dezvoltare profesionala ca forma de recunoastere. ”Investitia in cresterea profesionala a unui lider este o metoda valoroasa de recunoastere. Transmite mesajul ca organizatia nu numai ca recunoaste realizarile liderului sau, dar si investeste in potentialul sau viitor. Prin corelarea recunoasterii cu oportunitatile de invatare, companiile pot recompensa si pregati simultan liderii pentru realizari si mai mari, punand bazele unei culturi organizationale bazate pe performanta, centrata pe invatare”, afirma Madalina Racovitan.
 
O aprofundare a datelor sondajului dezvaluie alte perspective cruciale. Desi 51% dintre respondenti spun ca folosesc tehnologia pentru a creste eficienta comunicarii, exista 36% dintre ei care declara ca o considera doar oarecum eficienta, in vreme ce 16% percep comunicarea organizationala ca fiind foarte ineficienta, ceea ce demonstreaza, de fapt, ca exista o nevoie evidenta de a consolida practicile de comunicare pentru a asigura claritatea, alinierea si colaborarea, indiferent de canalele de comunicare.

”Analizand aceste rezultate, devine clar ca, in ciuda unei recunoasteri crescande a importantei dezvoltarii leadershipului, exista inca spatiu pentru imbunatatiri in ceea ce priveste adoptarea si implementarea eficienta a acestor programe in Romania. Discrepanta dintre valoarea perceputa si investitiile reale subliniaza o nevoie de a reevalua si prioritiza resursele in acest domeniu”, a conchis partenerul KPMG in Romania.
 
”Pentru a obtine capacitate de sinteza a informatiilor, gandire logica, rationament, analiza simultana de elemente multiple, in multiple medii, cu actori imprevizibili, abilitate decizionala, alegeri asumate, abilitati din lumea reala care contribuie la o viata echilibrata in business este necesara adaptarea si recalibrarea programelor de leadership, includerea celor de followership, adaptarea la mentalitatea romaneasca si abordarea interculturala. Cu cat un program este mai relevant pentru echipa unei companii si obiectivele acesteia, cu atat va fi mai adoptat in organizatii, va convinge, va fi adoptat si isi va face efectele”, a mai punctat Theodor Paleologu.

Descarca prezentarea in limba engleza.
 
Despre KPMG
 
KPMG este o organizatie globala de firme independente de servicii profesionale care furnizeaza servicii de audit, consultanta fiscala si in domeniul afacerilor. Ne desfasuram activitatea in 143 de tari si aveam la finalul anului financiar 2022 aproape 265.000 de angajati in firmele membre din intreaga lume. Fiecare firma KPMG este din punct de vedere legal o entitate separata si distincta si se descrie ca atare. KPMG International Limited este o societate privata engleza cu raspundere limitata la garantii. KPMG International Limited si entitatile sale nu ofera servicii pentru clienti.
 
In Romania si Republica Moldova, KPMG isi desfasoara activitatea in cadrul celor sase birouri din Bucuresti, Cluj-Napoca, Constanta, Iasi, Timisoara si Chisinau. In prezent dispunem de un numar de peste 1000 de profesionisti, atat cetateni romani, cat si straini.
 
Despre Casa Paleologu
 
La Casa Paleologu ne angajam sa stimulam excelenta in mediul de afaceri romanesc, facilitand dezvoltarea continua a competentelor esentiale pentru liderii si profesionistii de azi. Cu o expertiza solida in educatia de business, proiectam si livram programe educationale avansate, inclusiv cursuri tailor-made, conferinte, sesiuni de mentorat si evenimente de teambuilding, toate centrate pe aprofundarea gandirii critice si rafinarea abilitatilor decizionale.
 
Partenerii nostri, reprezentand corporatii multinationale si companii de prestigiu romanesti din diverse domenii, recunosc in serviciile noastre un instrument vital pentru atragerea, dezvoltarea si retentia talentelor de top.
 
Intr-un peisaj de afaceri caracterizat prin dinamism si complexitate, Casa Paleologu reprezinta un aliat strategic, eficientizand capitalul uman prin instruire adaptativa si inovatoare.

Vezi toate articolele scrise de KPMG Romania

Alte articole

 
Prima pagina | Denegare de responsabilitate | Contact
Copyright © 2011-2023 HR Club. Toate Drepturile Rezervate