Prima pagina | Intalniri HR Partner | Articole | Stiri | Cursuri si evenimente | Inscrie-te pe HR Partner | Contact
   
 
 
 
 
Pus la dispozitie de ParentED Fest, 2024-08-19
​Prima editie a ParentED Fest aduce in premiera la Bucuresti experti recunoscuti la nivel global, precum celebra Dr. Shefali Tsabary, New York Times best-selling author, recomandata de vedeta de televiziune americana Oprah drept cel mai bun specialist in materie de cresterea copiilor.
Pus la dispozitie de Mirro, 2024-09-20
In acest articol, vei afla strategii esentiale pentru a asigura o tranzitie lina si cum sa comunici eficient beneficiile tehnologiei HR in cadrul organizatiei tale. Citeste mai multe si fa primul pas catre un HR mai inteligent!
Pus la dispozitie de Mirro, 2024-09-20
In acest interviu exclusiv, Jacob Morgan discuta despre viitorul muncii si rolul esential al leadershipului in succesul organizatiilor moderne. Afla cum sa creezi o cultura bazata pe incredere, inovatie si colaborare, si ce calitati sunt cruciale pentru liderii de maine. 
Pus la dispozitie de HART Consulting, 2024-09-20
In conceptia Hogan, leadership-ul reprezinta capacitatea de a construi si mentine o echipa performanta. Pe masura ce mandatul liderului se modifică de la un nivel ierarhic la altul, la fel se schimba si obiectivele sale de dezvoltare. Uneori, liderii trebuie sa dezvolte noi abilitati pentru a avea succes in noile roluri si/sau sa renunte la o parte din comportamentele pe care le-au antrenat anterior. 
Pus la dispozitie de Schouten Romania, 2024-09-20
Organizatiile opteaza din ce in ce mai mult pentru abordari customizate in dezvoltarea fortei de munca. Customizarea se concentreaza pe alinierea programului de dezvoltare cu strategia, cultura si provocarile unice ale companiei. Aceasta aduce cateva avantaje distincte in imbunatatirea performantei angajatilor.
Pus la dispozitie de Clinica Aproape, 2024-09-25
De multe ori, conflictul vorbeste despre parti din noi. Ne ducem spre o comunicare conflictuala deoarece consideram ca aceasta este singura modalitate prin care ne putem face auziti de catre cei din jur. Conflictul nu este doar bun sau doar rau. Orice conflict poarta cu sine o dualitate si aici intervine responsabilitatea noastra… de a o descoperi, a o intelege si a o integra. 
Pus la dispozitie de Co-Factor, 2024-09-25
Q4 este cel mai precipitat si cel mai solicitant trimestru în viata oricarei companii. E momentul pentru sprintul pe ultima suta de metri, e ultima sansa a angajatilor de a performa pe anul in curs, de a-si indeplini sau depasi target-ul si de a se apropia de eventualele bonusuri de sfarsit de an. Dar cum sa mentii un nivel ridicat de performanta, cand volumul de munca este adesea ridicat, iar nivelul lor de energie mai degraba scazut?
Pus la dispozitie de Co-Factor, 2024-09-25
Obiectivele anuale sunt la un pas de a fi implinite, dar tocmai pentru ca a mai ramas putin timp, efortul trebuie sa creasca. De aceea, angajatii au nevoie sa fie sprijiniti mai mult ca oricand. Iata cateva sugestii pentru managerii care doresc sa-si sprijine eficient angajatii si echipele, pentru a fi siguri ca trec cu brio linia de final de an.
Pus la dispozitie de Wizrom, 2024-09-25
Burnout-ul este o problema de actualitate pentru multe companii, iar departamentele de resurse umane se confruntă adesea cu sarcini care pot amplifica riscurile de epuizare. Spre deosebire de alte departamente, HR-ul se ocupa atat de sarcini administrative, cat si de aspecte precum asigurarea bunastarii angajatilor si respectarea reglementarilor, ceea ce poate adauga presiuni suplimentare.
Pus la dispozitie de Wellnessentially, 2024-09-27
Intr-o lume in care suntem mereu pe fuga, somnul devine adesea o resursa neglijata. Am scris in ultima postare pe blog cum un somn de calitate poate influenta nu doar starea noastra de bine, ci si productivitatea si creativitatea.
Pus la dispozitie de Wellnessentially, 2024-09-27
In timp ce stresul si distragerile sunt la un click distanta sau chiar in buzunarul nostru, te-ai oprit vreodata sa te gandesti la puterea propriei tale respiratii? Exercitiile de respiratie nu sunt doar o tendinta de wellness; ele reprezinta o poarta catre descoperirea intregului tau potential, imbunatatind concentrarea si cultivand linistea interioara. 
Pus la dispozitie de Wellnessentially, 2024-09-27
Sabon a avut ca scop sa mareasca implicarea angajatilor si sa imbunatateasca cultura la locul de munca printr-un program holistic de wellness, in acelasi timp dorind sa sustina starea de bine generala a angajatilor. 
Pus la dispozitie de BIA, 2024-09-30
In rolul tau, de lider, poate fi dificil sa urmezi si cerintele business-ului, si sa oferi mereu ceea ce oamenii din echipa isi doresc. Deciziile vor fi greu de luat, mai ales intr-un context economic delicat. Dar conteaza sa ajungi mereu la o intelegere, sa negociezi astfel incat ambele parti sa fie multumite. Cum mai poti motiva oamenii din echipa anul acesta? 
Pus la dispozitie de BIA, 2024-09-30
Ai nevoie de mai multi colegi pentru a face fata volumului de munca din aceasta toamna? Daca business-ul tau activeaza sau are joburi in domeniile HR, contabilitate, financiar, IT&C, telecom, call-center, help desk, office management, disponibile pentru o perioada limitata de timp sau un volum de munca mai mare de munca intr-o anumita perioada, iti poti completa echipa cu lucratori temporari. 
Pus la dispozitie de B-APPS, 2024-09-30
Industriile producatoare se confrunta constant cu provocari in gestionarea programelor complexe de lucru, cum ar fi ture multiple, ore suplimentare si schimburi rotative. Worktelligent, prin modulul clock-in/clock-out, ofera o solutie completa pentru automatizarea si monitorizarea timpului de lucru, ajutand companiile sa imbunatateasca eficienta operationala.
Pus la dispozitie de B-APPS, 2024-09-30
In 2024, automatizarea si inteligenta artificiala redefiniesc modul in care functioneaza departamentele de HR, sporind eficienta si precizia proceselor interne. Solutiile de automatizare pentru sarcinile repetitive, chatbotii pentru suportul angajatilor si analizele predictive pentru decizii strategice sunt acum esentiale. Cu modelele hibride de munca devenind norma, respectarea reglementarilor legislative este cruciala.
Pus la dispozitie de Marco Polo CEE, 2024-10-01
O dimineata de miercuri obisnuita in biroul unei companii multinationale. Board-ul s-a reunit pentru a discuta implementarea unei strategii de recastigare a cotei de piata care se erodase treptat in ultimele 3 trimestre. Atmosfera era tensionata – fiecare avea opinii diferite, iar discutiile pareau sa se transforme intr-un conflict. 
Pus la dispozitie de Centrul de Limbi Straine A_BEST, 2024-09-30
Te pregatesti pentru un examen de limba engleza? Fie ca e vorba de Cambridge, IELTS sau altceva, o pregatire temeinica este esentiala pentru succesul tau! Afla din noul nostru articol de blog, semnat de colega noastra, Miruna Pinta, Senior Language Trainer in cadrul A_BEST, cum sa iti planifici eficient timpul.
Pus la dispozitie de Hilio, 2024-09-30
Sprijinul organizatiei are un rol important in sanatatea si starea de bine a angajatilor. Punerea la dispozitie a unor resurse si beneficii care sa-i ajute sa fie bine din punct de vedere emotional, dar si implicarea in educatie si preventie, inseamna un castig de sanatate pentru angajati, pentru companie, dar si pentru societate.
Pus la dispozitie de Vlad Dutescu - Presedinte EMCC Romania, 2024-10-01
Ce este mentoratul si de ce e nevoie de simetrie de putere intr-o relatie de mentorat, respectiv asimetrie de expertiza pentru a fi un proces de succes? Citeste ultimul articol publicat pe blogul EMCC Romania.
Studiu KPMG: Desi apreciaza valoarea programelor de dezvoltare a abilitatilor de conducere, companiile romanesti nu le aloca resurse
Pus la dispozitie de KPMG Romania, 2023-11-27
Majoritatea companiilor romanesti nu investesc in programe de leadeship – doar 45% dintre companiile participante la studiul ”Leadership si Followership in organizatiile din Romania”, realizat de KPMG in Romania in parteneriat cu Casa Paleologu, au declarat ca aloca resurse in acest scop.
 
Aceasta este una dintre principalele concluzii ale studiului, ce isi propune sa exploreze practicile privind dezvoltarea liderilor in cadrul organizatiilor din Romania. Pe de alta parte, insa, studiul arata ca, desi nu multe investesc in astfel de programe, organizatiile le recunosc valoarea intr-o proportie considerabila – 57%. Studiul releva, de asemenea, ca organizatiile romanesti recunosc in mod clar beneficiile programelor de dezvoltare a liderilor, conform raspunsurilor a peste 50% dintre companii, precum si importanta interventiilor personalizate, care sa corespunda nevoilor, experientelor si aspiratiilor liderilor.  
 
”Studiul realizat ne-a lansat multe provocari si puncte de atentie, una dintre intrebarile firesti fiind - de unde o astfel de discrepanta intre valoarea perceputa si resursele alocate?  Constatarile noastre cred ca ofera perspective valoroase asupra starii dezvoltarii leadershipului in organizatiile romanesti - din ceea ce am putut observa, acum suntem in punctul in care cultivarea talentului de lider nu este considerata o actiune obligatorie la nivelul companiilor. O tendinta care, din punctul nostru de vedere, poate indica o oportunitate ratata de dezvoltare a competentei fortei de munca si de a creste eficacitatea organizationala. Resursele limitate, constrangerile bugetare si, pentru unii, scepticismul cu care privesc eficienta programelor ar putea fi potentiale cauze. Dar cred ca, pe masura ce vor creste investitiile, programele vor fi mai adaptate la nevoile individuale, la abordarea provocarilor practice, vor deveni mai eficiente si vor fi mai larg raspandite pe viitor”, a declarat Madalina Racovitan, Partener Consultanta in Afaceri, Head of People Services, KPMG in Romania.
 
Practic, una dintre cele mai izbitoare constatari ale studiului ”Leadeship si followership in organizatiile din Romania”, derulat in perioada 9 iunie – 10 iulie 2023, la care au raspuns 211 de lideri executivi din companii din Romania, arata ca 55% dintre companiile din piata nu investesc in dezvoltarea unor programe de leadership. Cu toate acestea, consensul asupra eficacitatii lor este important: o proportie considerabila (57%) dintre organizatiile la nivelul carora a fost derulat studiul confirma eficacitatea unor astfel de programe. Printre beneficiile mentionate, pentru executivii din prima linie de management, se remarca oferirea de oportunitati de networking, o mai mare vizibilitate si expunere.
 
Pentru cei din urmatoarele linii de conducere, 53% dintre raspunsuri atesta rolul programelor in cresterea abilitatilor, imbunatatirea vizibilitatii si facilitarea dezvoltarii profesionale. In plus, un procent notabil de 47% dintre companii cred in potentialul transformator al initiativelor de formare, coaching si mentorat in imbunatatirea abilitatilor esentiale de leadership.
 
Cu toate acestea, este important sa constientizam si sa gasim modalitati de a gestiona barierele mentionate de catre un segment important de respondenti in calea eficacitatii programelor de dezvoltare a liderilor. Astfel, principalele preocupari, asa cum au reiesit din studiu, vizeaza orientarea uneori excesiv  teoretica a programelor de dezvoltare a liderilor, dar si momentele nepotrivite in care ele sunt implementate, ce coincid cu perioade incarcate pentru executivi. ”Aceasta aliniere incorecta submineaza
 
eficacitatea programelor, evidentiind un domeniu in care recalibrarea strategica poate creste semnificativ rezultatele acestora, astfel incat dezvoltarea liderilor sa fie mai mult decat o caseta bifata, ci o calatorie transformationala aliniata atat cu nevoile individuale, cat si cu cele organizationale”, spune Madalina Racovitan.
 
Rezultatele sondajului ofera, de asemenea, perspectiva respondentilor asupra trasaturilor importante necesare liderilor moderni. Integritatea si viziunea au iesit in evidenta ca fiind cele mai valoroase caracteristici ale unui lider. Integritatea, cu accent pe comportamentul etic, a fost considerata vitala de 80% dintre respondenti. Viziunea, care evidentiaza capacitatea unui lider de a anticipa si naviga prin schimbarile si perturbarile din zilele noastre, a fost de asemenea considerata esentiala. Studiul releva, de altfel, ca in timp ce trasaturi precum competentele tehnice, integritatea si viziunea, raman atemporale, liderului viitorului are din ce mai mare nevoie de abilitati si atitudini din sfera celor “soft”, cum ar fi inteligenta emotionala, comunicarea, adaptabilitatea si orientarea catre invatare si dezvoltare continua.

Studiul indica de asemenea ca exista inca scepticism in ceea ce priveste capacitatea programelor de dezvoltare existente de a insufla cu adevarat o gandire inovatoare sau o mentalitate de crestere. Astfel, doar 47% dintre respondenti au incredere in programele de dezvoltare ca instrumente pentru a insufla o mentalitate de crestere, iar mai putin de jumatate (48%) considera ca programele traditionale de dezvoltare au limitele lor in ceea ce priveste echiparea liderilor cu instrumentele potrivite pentru inovare. Acest lucru sugereaza ca, in timp ce abilitatile de baza pot fi dezvoltate prin programe de formare, provocarile din lumea reala si invatarea experientiala ar putea fi esentiale pentru a alimenta cu adevarat gandirea inovatoare.
 
Alegerea programelor potrivite este cruciala, datele indicand necesitatea unei abordari tintite, care sa ia in considerare relevanta unui program pentru participanti si designul acestuia. Coaching-ul si mentoratul sunt cele mai apreciate interventii pentru imbunatatirea competentelor de conducere, indica studiul KPMG. Acestea prospera atunci cand sunt cultivate intr-un mediu potrivit, cu instrumentele potrivite. Abordarea personalizata pe care o ofera aceste instrumente se dovedeste a fi cheia eficientei lor, oferind liderilor orientari specifice adaptate nevoilor si obiectivelor lor.
 
“Pentru a avea organizatii functionale, care se misca in directiile dorite si care se adapteaza la conditiile actuale, este nevoie de leadership si de followership. Orice manager sau antreprenor are nevoie de echipa, deci are nevoie de modele, de lectii de management si de followership. Are nevoie si sa stie sa se exprime, sa vorbeasca, sa motiveze, sa explice, sa mobilizeze. Pentru a conduce, este nevoie de abilitatea de a gandi logic si de a lua rapid decizii care ii afecteaza pe ceilalti. Indiferent de specificul metodei - fie ea a pregatirii pe cont propriu in mentorate sau expunerea la cursuri, prelegeri sau ateliere din afara mediului obisnuit de lucru ori chiar ale profesiei proprii - miza nu este alta decat aceea de a oferi liderilor actuali si viitor resurse care sa fie in armonie cu necesitatile si circumstantele lor unice”, considera Theodor Paleologu, lector si fondator Casa Paleologu.
 
In plus, sondajul pune in lumina subutilizarea oportunitatilor de dezvoltare profesionala ca instrument de recunoastere si recompensare a realizarilor de leadership. El subliniaza oportunitatea de a construi o legatura mai stransa intre recunoasterea profesionala si invatarea continua. Doar 18% dintre respondenti mentioneaza oportunitatile de dezvoltare profesionala ca forma de recunoastere. ”Investitia in cresterea profesionala a unui lider este o metoda valoroasa de recunoastere. Transmite mesajul ca organizatia nu numai ca recunoaste realizarile liderului sau, dar si investeste in potentialul sau viitor. Prin corelarea recunoasterii cu oportunitatile de invatare, companiile pot recompensa si pregati simultan liderii pentru realizari si mai mari, punand bazele unei culturi organizationale bazate pe performanta, centrata pe invatare”, afirma Madalina Racovitan.
 
O aprofundare a datelor sondajului dezvaluie alte perspective cruciale. Desi 51% dintre respondenti spun ca folosesc tehnologia pentru a creste eficienta comunicarii, exista 36% dintre ei care declara ca o considera doar oarecum eficienta, in vreme ce 16% percep comunicarea organizationala ca fiind foarte ineficienta, ceea ce demonstreaza, de fapt, ca exista o nevoie evidenta de a consolida practicile de comunicare pentru a asigura claritatea, alinierea si colaborarea, indiferent de canalele de comunicare.

”Analizand aceste rezultate, devine clar ca, in ciuda unei recunoasteri crescande a importantei dezvoltarii leadershipului, exista inca spatiu pentru imbunatatiri in ceea ce priveste adoptarea si implementarea eficienta a acestor programe in Romania. Discrepanta dintre valoarea perceputa si investitiile reale subliniaza o nevoie de a reevalua si prioritiza resursele in acest domeniu”, a conchis partenerul KPMG in Romania.
 
”Pentru a obtine capacitate de sinteza a informatiilor, gandire logica, rationament, analiza simultana de elemente multiple, in multiple medii, cu actori imprevizibili, abilitate decizionala, alegeri asumate, abilitati din lumea reala care contribuie la o viata echilibrata in business este necesara adaptarea si recalibrarea programelor de leadership, includerea celor de followership, adaptarea la mentalitatea romaneasca si abordarea interculturala. Cu cat un program este mai relevant pentru echipa unei companii si obiectivele acesteia, cu atat va fi mai adoptat in organizatii, va convinge, va fi adoptat si isi va face efectele”, a mai punctat Theodor Paleologu.

Descarca prezentarea in limba engleza.
 
Despre KPMG
 
KPMG este o organizatie globala de firme independente de servicii profesionale care furnizeaza servicii de audit, consultanta fiscala si in domeniul afacerilor. Ne desfasuram activitatea in 143 de tari si aveam la finalul anului financiar 2022 aproape 265.000 de angajati in firmele membre din intreaga lume. Fiecare firma KPMG este din punct de vedere legal o entitate separata si distincta si se descrie ca atare. KPMG International Limited este o societate privata engleza cu raspundere limitata la garantii. KPMG International Limited si entitatile sale nu ofera servicii pentru clienti.
 
In Romania si Republica Moldova, KPMG isi desfasoara activitatea in cadrul celor sase birouri din Bucuresti, Cluj-Napoca, Constanta, Iasi, Timisoara si Chisinau. In prezent dispunem de un numar de peste 1000 de profesionisti, atat cetateni romani, cat si straini.
 
Despre Casa Paleologu
 
La Casa Paleologu ne angajam sa stimulam excelenta in mediul de afaceri romanesc, facilitand dezvoltarea continua a competentelor esentiale pentru liderii si profesionistii de azi. Cu o expertiza solida in educatia de business, proiectam si livram programe educationale avansate, inclusiv cursuri tailor-made, conferinte, sesiuni de mentorat si evenimente de teambuilding, toate centrate pe aprofundarea gandirii critice si rafinarea abilitatilor decizionale.
 
Partenerii nostri, reprezentand corporatii multinationale si companii de prestigiu romanesti din diverse domenii, recunosc in serviciile noastre un instrument vital pentru atragerea, dezvoltarea si retentia talentelor de top.
 
Intr-un peisaj de afaceri caracterizat prin dinamism si complexitate, Casa Paleologu reprezinta un aliat strategic, eficientizand capitalul uman prin instruire adaptativa si inovatoare.

Vezi toate articolele scrise de KPMG Romania

Alte articole

 
Prima pagina | Denegare de responsabilitate | Contact
Copyright © 2011-2023 HR Club. Toate Drepturile Rezervate